foto: Ieva Leiniša/LETA
Publicists Pauls Raudseps: jebkurš uzbrukums NATO valstīm šobrīd Putinam būtu pārāk liels risks
Žurnālists Pauls Raudseps.
Sabiedrība
2024. gada 8. janvāris, 11:44

Publicists Pauls Raudseps: jebkurš uzbrukums NATO valstīm šobrīd Putinam būtu pārāk liels risks

Jauns.lv

Krievijas vadonis Vladimirs Putins grib dzīvot, viņš negrib mirt, un jebkurš uzbrukums NATO valstīm šobrīd viņam būtu pārāk liels risks, šādu viedokli Latvijas Radio raidījumā "Brīvības bulvāris" pauda publicists un žurnāla "Ir" komentētājs Pauls Raudseps.

Vaicāts, vai Eiropai jāgatavojas tam, ka Krievija varētu uzbrukt tuvāko 10 gadu laikā, Raudseps sacīja: To ir teicis pat Vācijas aizsardzības ministrs [Boris] Pistoriuss, ka Eiropai līdz 2030. gadam ir jābūt gatavai karam. Tas, ka to saka Vācijas politiķis, turklāt sociāldemokrāts, es domāju, ka tā ir milzīga izmaiņa domāšanā. Viņu rīcība vēl varbūt nav pilnīgi pievilkusies šai atziņai, lai gan Vācijai – cepuri nost! – pēdējā gadā viņu atbalsts Ukrainai ir milzīgi pieaudzis. Tas, ka mums ir jābūt gataviem, ka Krievija kaut kādā brīdī varētu atgūties un atkal kļūt par nopietnu draudu, tas ir mūsu pašu mājasdarbs, žurnālista sacīto citē portāls "Lsm.lv".

Vai tu arī redzi, ka Krievija varētu 10 gadu laikā pārorientēties un uzbrukt Baltijas valstīm? Vai piekrīti, ka Baltija ir tāds Krievijas ilgtermiņa mērķis?

Ja mēs izlasām, ko Kremlis prasīja 2021. gada decembrī savā slavenajā dokumentā, ko viņi izplatīja, kas apmēram būtu pamats sarunām ar ASV par jaunu pasaules kārtību, tad viņi grib atjaunot Padomju impēriju līdz pat, es nezinu, Vācijas robežām, ja ne tālāk. Viņi prasa izvākt visus NATO spēkus, kas ir kaut kur ievesti kopš 1997. gada. Viņu ambīcijām tādā ziņā nav robežu.

Putins, man liekas, pats ir teicis, ka Krievijai robežu nav. Teiksim tā – viņi paņems visu, ko viņi var, un tur, man liekas, mums nevar būt ilūziju.

Tas vienīgais jautājums ir par spējām, un tur mums ir ļoti nopietni jāstrādā, pirmkārt, lai viņu spējas būtu mazākas un, otrkārt, lai viņi neuzskatītu to par tā riska vērtu.

Mēs bieži runājam par Putina sarkanajām līnijām, es domāju, ka Putinam ir viena sarkanā līnija – viņš grib dzīvot, viņš negrib mirt, sacīja Raudseps.

Jebkurš uzbrukums šobrīd NATO valstij, pat ja tu domā, ka ir tikai 10% iespēja, ka tas varētu novest pie kodolkara, tas risks tomēr šobrīd [ir pārāk liels]. Paldies Dievam, ka mēs esam NATO, paldies Dievam, ka mēs izdarījām visu tajā iespēju logā, kas mums tika dots, lai iestātos NATO, jo tas šobrīd mūs ļoti pasargā.