Sadūmojums "Latvijas Radio" ēkā

"Latvijas Radio" ēkā piektdien sadūmojuma dēļ notiek darbinieku evakuācija un ētera raidījumi pārtraukti līdz drošai pārraižu atsākšanai.

gallery icon
Sabiedrība
2024. gada 5. janvāris, 16:00

Vai pieņemams, ka sadūmojuma dēļ pārtrūkst sabiedriskā radio ēters? "Latvijas Radio" paskaidro

Jauns.lv

Reaģējot uz klusumu "Latvijas Radio" ēterā sadūmojuma incidenta rezultātā, sociālajos tīklos izskanējuši jautājumi - vai klusums būtu arī tad, ja šāds salīdzinoši nebūtisks ugunsdrošības incidents būtu daļa no kāda lielāka apdraudējuma sabiedrībai.

"Kas noticis ar "Latvijas Radio"? Pa visiem kanāliem tikai tehniskā mūzika un nevienas ziņas," šodien portālā "X" vaicāja kāds lietotājs.

Lieki piebilst, ka šī brīža ģeopolitiskajā situācijā cilvēku satraukums par klusumu sabiedriskā radio ēterā varētu būt saprotams.

Taču atbilde un paskaidrojums ilgi nebija jāgaida - gan "Latvijas Radio", gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informēja, ka radio ēkā sadūmojuma dēļ notiek darbinieku evakuācija un ētera raidījumi pārtraukti līdz drošai pārraižu atsākšanai.

VUGD izsaukumu uz Doma laukumu saņēma plkst. 13.31.

Tātad - salīdzinoši nebūtisks ugunsdrošības incidents, pie kura jau laikus - kā ierasts - darbojās VUGD glābēji.

Taču neizpalika papildus jautājumi par to, kā šāda vienkārša situācija izvērtusies - bijušais satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) portālā "X" pauda, ka būtu jāspēj turpināt translēt vismaz ziņas: ""Latvijas Radio" ir daļa no kritiskās infrastruktūras un jābūt plānam, kā darboties ārkārtas situācijās. Atceramies vēsturi ar drosmīgiem radio darbiniekiem, kas spēja nodrošināt translāciju dramatiskos apstākļos. Šobrīd, mierlaikā būtu jāatrod iespēja vismaz ziņu raidīšanai."

"Latvijas Radio" gan skaidro, ka medijam ir plāns, kā rīkoties ārkārtas situācijās.

"LR ir skaidrs plāns, kā rīkoties ārkārtas situācijās, tai skaitā darbības nepārtrauktības plāns. Ārkārtas situācijās tiek nodrošināta alternatīva apraide. Tomēr ugunsgrēks Latvijas Radio ēkā nav valsts mēroga ārkārtas situācija. Šajā gadījumā Latvijas Radio bija svarīgi rūpēties vispirms par savu darbinieku drošību, veicot evakuāciju," skaidroja radio.

Jau ziņots, ka šodien plkst.13.31 VUGD saņēmis izsaukumu uz Doma laukumu, kur "Latvijas Radio" ēkā bija izveidojies sadūmojums. Pašlaik darbinieki no ēkas ir evakuēti un tādēļ Latvijas Radio ēterā šobrīd tiek atstkaņota mūzika, nevis ziņu raidījumi.