Viedokļi
2023. gada 27. decembris, 06:37

Dana Reizniece-Ozola par 2023. gada notikumiem: “Ar komandas spēku var panākt ļoti daudz!”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šaha lielmeistare Dana Reizniece-Ozola par aizejošā gada galvenajiem notikumiem Latvijā uzskata sasniegumus sportā, kas ir priecīgi, bet pasaulē – karu Izraēlā, kas gan ir gluži pretēji, ļoti traģisks un biedējošs, kas liedz paļauties uz šķietami pašsaprotamām lietām.

2023. gads mūsu valstī aizvadīts ar daudziem spilgtiem notikumiem – uzvarām sportā, Dziesmu svētkiem, pasaulē populārākā restorānu ceļveža “Michelin” kvalitātes zvaigžņu piešķiršanu Latvijas restorāniem, plūdiem Jēkabpilī, mākslīgā intelekta “uzbrukumu”, karstuma rekordiem un citiem. Jauns.lv Starptautiskās šaha federācijas viceprezidentei, bijušajai politiķei Danai Reizniecei-Ozolai vaicāja, kuri viņasprāt ir 2023. gada spilgtākie notikumi?

“Vislielāko iedvesmu, vislielākās emocijas, vislielāko efektu sabiedrības saliedēšanā šogad panācis sports. Grūti saprast, kurš ir svarīgākais notikums – trešā vieta pasaulē hokejā vai piektā vieta pasaulē basketbolā, jo abi ir vienlīdz svarīgi pašlepnuma stiprināšanā un Latvijas vārda nešanā pasaulē,” vērtējot latviešu sportistus sasniegumus, saka Dana Reizniece-Ozola.

Viņai spilgti atmiņā iesēdies basketbola izlases galvenā trenera Lukas Banki teiktais sportistu ģērbtuvē, ko viņa izmanto uzmundrinot arī savus kolēģus – Latvijas šahistus pirms atbildīgajiem mačiem. Tas, cik ļoti svarīgi ir arī slavas un panākumu brīdī saglabāt pieticību, mērenību, “pārāk nesadomāties” un palikt fokusā uz rezultātu: “Tā ir iedvesmas runa, kuru varētu publicēt jebkurā izcila trenera rokasgrāmatā!”

“Superiedvesmojoši un lieliski! Tas, manuprāt, ir tas, kas mums sabiedrībā pietrūkst kopumā – tāda pazemība, mērķtiecība, darba griba un pēc tam patiess prieks par rezultātu. Luka Banki ir ne tikai lielisks orators, bet arī lielisks treneris. Tādus vārdus var pateikt cilvēks, kurš saprot savu lietu.

Gan hokejā, gan basketbolā redzējām, ka šoreiz spēle netika likta uz vienu vai diviem spilgtiem spēlētājiem, bet gan uz komandas darbu. Un, redz, ar komandas spēku var panākt ļoti daudz! Ja tu esi viens, pat ja esi superzvaigznē, tu esi kā viens pirksts – vari kādam norādīt pareizo virzienu, aizsūtīt īsziņu, patiesībā ļoti vājš. Bet, ja paņem visus piecus pirkstus kopā, jau ir tāda spēcīga dūrīte, tu kādu cieši cieši vari apskaut, cīnīties par vai pret kaut ko. Tas ir milzīgs spēks. Sportistiem, abu komandu kapteiņiem un galvenajiem treneriem izdevušās labas komandas.

Gribu, lai arī Latvijas sabiedrība ir tāda vienota komanda, kā dūrīte, kas spēj strādāt tik vienoti, uz mērķiem orientēta,” turpina šaha lielmeistare.

Tomēr notikumi pasaulē nav tik iedvesmojuši, kur Gada notikums, pēc viņas vērtējuma, ir karš Izraēlā. “Latvijai uz to nav uzreiz redzamas tiešas ietekmes, bet netieši gan tā ir diezgan liela, jo mēs dzīvojam Krievijas-Ukrainas kara kontekstā. Jo stiprāk izvēršas karadarbība Gazā, jo vairāk uzmanības ir uz konflikta risināšanu tur un novārtā var palikt Ukraina, kādā brīdī tai var samazināties atbalsts, kas būtu ārkārtīgi nelabvēlīgi Latvijai un Baltijas reģionam kopumā.

Tās parādījis, ka tu nevari paļauties uz šķietami pašsaprotamām lietām. Šķitis, ka Izraēlai un tās partnerim – Amerikas Savienotajām Valstīm – ir ļoti spēcīgas izlūkošanas spējas, bet tas karš visiem nāca kā pārsteigums. Pēc 2001. gada 11. septembra  “Al-Qaida” islāmistu teroristu uzbrukuma ASV gan vārdos, gan darbos pasaulē tik daudz darīts terorisma apkarošanai, bet nu mēs saprotam, ka tas ir kā pūķis ar deviņām galvām, kuram trīs nocirsto galvu vietā izaug sešas jaunas,” teic Dana Reizniece-Ozola.