Viedokļi
2023. gada 26. decembris, 07:20

Andris Bite par 2023. gada notikumiem: “Kreisie aizstāv tos, kas gatavi viņiem apgriezt sprandu”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite par aizejošā gada svarīgāko notikumu Latvijā uzskata jaunā Valsts prezidenta vēlēšanas, kuru rezultātā mēs ieguvām arī jaunu valdību un koalīciju, kādu Saeimas priekšvēlēšanu runās politiķi pat pārdrošākajos sapņos nepieļāva. Savukārt globālā mērogā, protams, visbūtiskāk pasauli ietekmējis un ietekmēs karš Izraēlā.

2023. gads mūsu valstī aizvadīts ar daudziem spilgtiem notikumiem – uzvarām sportā, Dziesmu svētkiem, pasaulē populārākā restorānu ceļveža “Michelin” kvalitātes zvaigžņu piešķiršanu Latvijas restorāniem, plūdiem Jēkabpili, mākslīgā intelekta “uzbrukumu”, karstuma rekordiem un citiem. Jauns.lv Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidentam, uzņēmējam Andrim Bitem vaicāja vaicāja, kuri viņaprāt ir 2023. gada spilgtākie notikumi?

Latvijas sabiedrību visvairāk 2023. gadā ietekmēja jaunā Valsts prezidenta vēlēšanas, uzskata Andris Bite. Un ne tikai tai ziņā, ka nu mums ir jauns prezidents, bet arī tajā, ka izveidota jauna valdība un radusies jauna valdošā koalīcija, kura pēc uzņēmēja vārdiem “Dievs vien zina, cik ilgi noturēsies”.

Bet Edgara Rinkēviča nokļūšana Rīgas pils saimnieka godā viņam ir pozitīvs pārsteigums, kaut gan iesākumā viņš nebija jaunā Valsts prezidenta atbalstītāju lokā. Andra Bites domas par valsts pirmo amatpersonu ir mainījušas no “sākotnējās skepses” līdz “pozitīvam novērtējumam”. Edgara Rinkēviča ievēlēšanas procesā mēs arī tikām pie jaunas valdības, par kuru Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents saka:

“Tas (jaunās vadības izveide – Red.) kārtējo reizi parādīja, ka politikā tam, ko saka līdz vēlēšanām, “nevajag piesieties”, jo tas ir pilnīgi cits, ko politiķi dara šodien. To viņi arī skaidri noformulēja un pateica. Ar to vēlētājam nākotnē jārēķinās, jo vēlme pēc varas droši vien ir labākais cements, kā vienā komandā kopā saturēt pilnīgi pretējus politiskos spēkus, daudzas lietas, kuras ikdienā ideoloģiski nebūtu pieņemamas.”

Pasaules galvenais Gada notikums Andra Bites vērtējumā ir karš Izraēlā – “Hamās” teroristu uzbrukums: “Tā sakarā Rietumu pasaulē uz ūdens virsmas uzpeldēja visas tās problēmas un kļūdas, kas gadu laikā tika veidotas, pieļautas un vāktas. Jautājums, kā tālāk risināsies greizā “velkomistu” (“laipnilūgumnieki”, kuri aicina atvērt Rietumu pasaules robežas imigrantiem no trešās pasaules – Red.) politika, kura atļauj svešas kultūras un sabiedrības cilvēkiem iebraukt un dzīvot Rietumos, izmantojot tās sociālo sistēmu un nesot mazu pienesumu sabiedrībai. Kreisi noskaņotās sabiedrības daļā šobrīd lielā mērā ir pilnīga putra, aizstāvot Palestīnas “Hamās” teroristus, sludinot liberālas idejas, tā pēc būtības atbalsta tos, kas gatavi jebkurā brīdī, viņai pašai apgriezt sprandu.”

Viņš domā, ka šai problēmai ar laiku tiks rasta kāds risinājums. Šī civilizāciju, kultūru, reliģiju sadursme pašlaik viskrasāk izpaužas Eiropas rietumu daļā – “vecajā Eiropā”: “Varbūt tā nav labi teikt, bet paldies Dievam, šī sadursme vairāk ir “vecajā Eiropā” nekā pie mums. Mēs neesam bijuši tik ekonomiski attīstīti, lai pieļautu šāda veida kļūdas, tādu imigrāciju. Šai ziņā to nevajadzētu jaukt ar mūsu darba devēju aicinājumu ievest darba spēku, jo tās ir divas dažādas lietas.”