foto: Ieva Leiniša/LETA
Mamikins kopā ar Igaunijas prokremlisko aktīvistu veidos pret Baltijas valstīm vērstu organizāciju
Bijušais žurnālists, uz Krieviju emigrējušais Andrejs Mamikins.
Sabiedrība
2023. gada 21. decembris, 05:37

Mamikins kopā ar Igaunijas prokremlisko aktīvistu veidos pret Baltijas valstīm vērstu organizāciju

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Aizvadītajā mēnesī Sanktpēterburgā, starptautiskajai sabiedrībai īpaši nepamanīts, notika nu jau 11. Baltijas valstīs dzīvojošo, Krievijas tautiešu forums. Tajā, kā jau šādos pasākumos ierasts izskanēja Krievijas prokremliskās propagandas paziņojumi – Baltijas valstīs arvien vairāk tiekot ierobežotas krievu tiesības, pieņemas spēkā rusofobija, kā arī tiekot pilnībā pārrakstīta pasaules vēsture.

Foruma dalībnieki it kā vienojušies par jaunas nevalstiskās organizācijas veidošanu, kas sauksies “Baltijas kopiena “Kopā”.

Šajā pasākumā visai pamanāms bija bijušais žurnālists, uz Krieviju emigrējušais Andrejs Mamikins, pret kuru Valsts drošības dienestā ir uzsākts Kriminālprocess. Tāpat visai aktīvi forumā darbojās arī bijušais interneta vietnes “Baltnews” ilggadējais satura veidotājs Aleksandrs Malnačs, kurš šobrīd sevi cenšas pozicionēt kā vēsturnieku. Tieši viņš apgalvoja, ka Baltijas valstīs norisinās “tautu atmiņu transformācija”, kas izpaužoties, kā pieminekļu gāšana un izrēķināšanās ar citādi domājošiem. 

Savukārt Igauniju pārstāvēja prokremliskās partijas “Koos” (šis vārds nozīmē “kopā” ) biedrs Oļegs Ivanovs, kurš savulaik ir apmeklējis Krievijas okupētās teritorijas Donbasā un publiski apgalvojis, ka traģiskie notikumi Ukrainas pilsētā Bučā ir tikai inscinējums. 

Prezentējot ideju par jauno organizāciju prokremliskā aktīvista, Latvijas “melnajā” sarakstā iekļautā Oļega Besedina “YouTube” kanālā, Ivanovs un Mamikins apgalvoja, ka tās uzdevums būšot “nodarbinātības dokumentu kārtošana un jebkāda cita veida palīdzība visiem Baltijas iedzīvotājiem. 

Jāatzīmē, ka foruma dalībniekus uzrunāja arī augsti stāvošs vietējais politiķis – Krievijas Federācijas padomes loceklis no Ļeņingradas apgabala Sergejs Perminovs. Viņš, savukārt, apgalvoja, ka “Krievijas un Baltijas valstu attiecības balansējot uz militāra konflikta sliekšņa, bet reaģējot uz izteiktajām sūdzībām par krievu “apspiešanu” izteicās -  “Ļeņingradas apgabals ir gatavs palīdzēt evakuēt apspiestos cilvēkus uz mūsu dzimtenes teritoriju.” 

Ņemot vērā, ka Mamikins šobrīd ir kļuvis par visai biežu propagandas raidījumu viesi dažādos Krievijas valsts kontrolētajos televīzijas kanālos, visticamāk, ka finansējumu šādas organizācijas veidošanai dabūt nebūs nekādu problēmu. Iespējams arī, ka viņš ir iedvesmojies no Tatjanas Ždanokas piemēra, kura, tuvojoties Eiroparlamenta vēlēšanām, parasti izrādīja lielu aktivitāti visos iespējamajos Krievijas televīziju sarunu šovos un rezultātā būs pavadījusi Briselē jau divdesmit gadus. 

Pagaidām gan Krievijas publiskajā telpā nekādu ziņu par šīs organizācijas aktīvām darbībām vēl nav, tomēr zināmas bažas raisa kāds cits aspekts. Aptuveni pirms pusgada, bijušais Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs un Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartašēvičs paziņoja par nodomu veidot jaunu partiju “Kopā”.

Vai līdzība ar partiju “Koos” un jaundibināmo organizāciju būs tikai nosaukumā vien, rādīs laiks, bet ir skaidrs, ka starp prokrieviskajām partijām cīņa par vietām Eiroparlamentā būs visai asa.

Aktīvu darbību jau ir uzsācis bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs un arī Mamikinam VDD uzsāktais kriminālprocess nav juridisks šķērslis kandidēšanai šajās vēlēšanās.