foto: ekrānuzņēmums no video
“Mūsu Olga šņukst labāk!” Krievu partijas, cīnoties par vietu Eiroparlamentā, pārtop par Krievijas pilsoņu sekretārēm
Daugavpils aktīviste Olga Petkeviča Eiropas Parlamentā (EP) viesojās kopā ar EP deputātu Nilu Ušakovu. Sarunas temats - Krievijas pilsoņu situācija Latvijā, kur tos "apspiež". Savas runas laikā Olga apraudājās, viņai tika pienests ūdens.
Sabiedrība
2023. gada 13. decembris, 05:26

“Mūsu Olga šņukst labāk!” Krievu partijas, cīnoties par vietu Eiroparlamentā, pārtop par Krievijas pilsoņu sekretārēm

Jauns.lv

Tuvojās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas un politiķiem, partijām Latvijā ir dažādi iemesli cīnīties par krēsliem Strasbūrā un Briselē. Latvijas krievu partijas EP taisās oficiāli pārstāvēt Latviju, bet publiski dedzīgi kašķējas par to, kā pareizāk aizstāvēt Krievijas pilsoņus.

Līdz šim Latvijas prokrieviskajām partijām ir izdevies regulāri pārstāvēt mūsu valsti EP.

To ir darījusi “Saskaņa”, kuru šobrīd pārstāv Nils Ušakovs, bet pirms tam (2014.-2019.) pārstāvēja nu uz Krieviju aizmukušais Putina noziedzīgā kara slavinātājs Andrejs Mamikins.

Ilgus gadus Latviju EP līmenī pārstāvēja arī “Latvijas krievu savienības” (LKS) faktiskā līdere Tatjana Ždanoka, kura savu amatu būtībā ekskluzīvi izmantoja, lai Eiropas Savienības (ES) mērogā aktīvi aizstāvētu Krievijas intereses un izplatītu Kremļa pārmetumus Latvijai, nereti pat vienkārši melojot no tribīnes.

Sociālie tīkli liecina, ka mūsmāju prokrieviskajiem spēkiem ceļā uz nākamajām EP vēlēšanām 2024. gada 6.-9. jūnijā, viens no karstajiem tematiem būs Krievijas pilsoņi un viņu iespējas turpināt dzīvot Latvijā, nezinot valsts valodu līmenī, kuru nu paredz likums.

No malas šī politiskā aģitācija šobrīd atgādina kādu ļoti populāru talantu šovu.

Mentori (partijas) izvirza savus dalībniekus (kandidātus, aktīvistus), tie kāpj uz skatuves (kāda EP vai ANO tribīne) un, kā nu kurš māk, mēģina aizkustināt klausītājus ar stāstiem par to, kā šeit apspiež krievu tautības iedzīvotājus, visvairāk – pensionārus.

Tam, ka šīs uzstāšanās klātienē parasti klausās niecīgs skaits interesentu, nemaz nav nozīmes, jo mērķauditorija dzīvo Latvijā, ir tiesīga piedalīties EP vēlēšanās un performanci noskatīsies sociālajos tīklos.

“Latvijas Krievu savienība” Ždanokas pēcteces meklējumos

Kā zināms, Latvija nevar lepoties ar īpaši cītīgu sabiedrības iesaisti EP vēlēšanās, ar ko eksperti arī skaidro valstij nelojālu, nedraudzīgu pārstāvju nonākšanu augstajos, labi apmaksātajos amatos.

Taču pašas Ždanokas dienas EP ir skaitītas. Pērn Saeima 27. oktobrī galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus EP vēlēšanu likumā, tajos nosakot, ka EP vēlēšanās Latvijā nevar kandidēt un EP nevar ievēlēt personu, kura pēc 1991. gada 13. janvāra darbojusies Padomju Savienības Komunistiskajā partijā (Latvijas Komunistiskajā partijā).

Attiecīgi šobrīd LKS, kas nu, pēc apvienošanās ar marginālo "Centra partiju" sauc sevi par "Pamats-LV", uz EP izlēmusi stumt tā saucamo cilvēktiesību aktīvisti Innu Djeri.

Tā ir Rīgas domes deputāte, kura šogad apsveica Latvijas izlasi ar medaļu Pasaules čempionātā hokejā, vienlaikus vaicājot, vai šie sasniegumi vispār ir kā vērti, ja čempionātā nav piedalījusies Krievija.

Djeri nesen izpaudās arī ANO ietvaros, nacionālajām minoritātēm veltītā forumā emocionāli un skaļi atkārtojot Krievijas propagandas vēstījumus par to, kā Latvija apspiež krievvalodīgos iedzīvotājus un neļauj izglītoties krievu valodā.

Drīz pēc tam LKS pārstāve arī dabūja ANO izsniegtu, augstā cilvēktiesību komisāra Folkera Tirka parakstītu sertifikātu.

Tas darbojas šādi – politiķes runas ieraksts kalpo par izcilu papildinošo materiālu Krievijas propagandas TV sižetiem par Latviju, bet saņemtais dokuments ļauj Djeri pieteikt kā “ANO sertificētu cilvēktiesību aizstāvi no Latvijas”.

“Es visai pasaulei darīju zināmu, ka Latvijas varas iestādes jau sen ir pārspējušas visus savā vājprātā un rusofobijā,” pati savu uzstāšanos komentēja Djeri.

Ievadot šī citāta atslēgvārdus interneta meklētājā saņemsiet virkni rezultātus, kurus nevarēsiet aplūkot, jo Latvijā ir liegta piekļuve Krievijas propagandas medijiem.

Jāpiebilst, ka šajā runā Djeri teica arī sekojošo: “Latvijā krievu minoritāti kolektīvi soda par to, ko dara kaimiņvalsts valdība, kuras pilsoņi mēs nekad neesam bijuši.”

Taču publiski gan viņa, gan LKS apstiprina, ka cītīgi sniedz palīdzību arī Krievijas pilsoņiem, kuriem nu turpmāku pastāvīgo dzīvošanu Latvijā apgrūtina prasība zināt valsts valodu:

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi EP vēlēšanās, protams, nepiedalīsies. Prokrievisko spēku mērķauditorija šeit ir viņu līdzcilvēki, kuriem ir balss tiesības, un, kuri varētu novērtēt LKS palīdzību tuviniekiem un ieguldījumu “kopējā lietā”.

Sociālajos tīklos neatpaliek arī LKS biedrs, Jelgavas novada domes deputāts Andrejs Pagors.

Portālā “Facebook”, kur vēl pērn Pagors demonstratīvi sveica visus Krievijas armijas desantnieku svētkos, viņš raksta: “Es un brīnišķīgās dāmas. Gatavojam dokumentus PUA iegūšanai.”

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Krievijas pilsoņus konsultē arī “Stabilitātei!”, aizstāv “Saskaņa”

Ne mazāk aktīva Krievijas pilsoņu atbalstīšanā ir partija “Stabilitātei!”, kura pasākumā šī gada vasaras beigās oficiāli paziņoja, ka ir gatava izaicinājumam – nākamā gada EP vēlēšanām.

Publiski “Stabilitātei!” pietiekami regulāri uzsver, ka līdzīgi kā LKS arī sniedz palīdzību Krievijas pilsoņiem, kuri vēlas arī turpmāk iegūt pastāvīgās uzturēšanās atļauju (PUA) Latvijā.

“Dabūja PUA! Man ir liels prieks par katru mūsu aizbildni!” savā “Facebook” rakstīja partijas līderis, bijušais saskaņietis Aleksejs Rosļikovs:

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Šoruden arī uzzinājām, ka “Saskaņa” nākamgad EP vēlēšanās startēs, kā līderi izvirzot pašreizējo EP deputātu Nilu Ušakovu.

Sociālaos tīklos jau labu laiku uzmanību izpelnījās aktīviste no Daugavpils vārdā Olga Petkeviča.

Viņas “TikTok” konts ir pilns ar saturu par to, kā Latvija “apspiež” Krievijas pilsoņus, pieprasot viņiem iemācīties valsts valodu, ja ir vēlme turpināt dzīvot Latvijā ar Krievijas pilsonību.

Līdz šim Petkevičas aktivitātes vairākkārt izcēla un slavēja Aināra Šlesera partija “Latvija pirmajā vietā” (LPV), bet uz Briseli viņu aizveda Nils Ušakovs un “Saskaņa”.

Kā šoruden kļuva zināms – “Saskaņa” nākamgad EP vēlēšanās startēs, kā līderi izvirzot pašreizējo EP deputātu Nilu Ušakovu.

“TikTokā” Petkeviča lielākoties dalījās ar dramatiskiem un pārspīlētiem video, kuros cietēju lomās tika atainoti Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi pensijas vecumā.

Viņas veikums ir pamanīts un novērtēts arī Krievijas augstākās šķiras propagandistu raidījumos.

Nonākusi EP telpās, Olga Petkeviča te raudāja, te smējās, uzsverot, cik traģiski viss izvēršas Latvijā un cik emocionāla viņa ir:

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Ķeras kaklā arī viens otram

Interesanti, ka starp Nila Ušakova un Petkevičas kritiķiem neatradās tikai tie, kuri redz cauri šādām politiskām aktivitātēm un nevēlas, lai EP Latviju pārstāv tie, kuri piestrādā par Krievijas pilsoņu personīgajiem asistentiem, kārtojot viņu dokumentus un juridiskās lietas.

Kritiku “Saskaņas” veterāna virzienā veltīja arī LKS, konkrēti tās līdzpriekšsēdētājs Miroslavs Mitrofanovs.

Savā video uzrunā viņš principā nodēvēja Ušakova un “Saskaņas” aktivitātes par darba imitāciju un uzsvēra, ka šādi problēmas netiks atrisinātas. Video rotā uzraksts “Mūsu Olga šņukst labāk!”

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Tikmēr Nils Ušakovs uz LKS kritiku reaģēja, paziņojot: “Ja tevi lamā no visām pusēm, tātad tu visu dari pareizi. [...]” un publicējot ekrānuzņēmumus, kuros redzams, ka “Saskaņu” kritizē kā “nacionālisti” tā tiešie konkurenti.

Atkārtoti jāuzsver, ka šī spraigā diskusija starp politiķiem, kuri Latviju grib pārstāvēt EP, joprojām ir... par to, kā pareizāk aizstāvēt Krievijas pilsoņu tiesības.