foto: Zane Bitere/LETA
"Tas aptraipa sportistus un sporta augstāko mērķi!" Čakša nosoda SOK lēmumu
Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša nosoda SOK lēmumu.
Politika
2023. gada 9. decembris, 13:43

"Tas aptraipa sportistus un sporta augstāko mērķi!" Čakša nosoda SOK lēmumu

Jauns.lv

Saistībā ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) pieņemto lēmumu ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem šodien savu viedokli izteikusi Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), kā arī Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša nosoda SOK lēmumu, jo tas aptraipa sportistus un sporta augstāko mērķi – godīgu cīņu! Darīsim visu, lai panāktu taisnību ukraiņu un visu sportistu vārdā, kas pelnījuši Olimpiskās spēles, kas godā cilvēku sasniegumus un ir brīvas no politikas un agresijas, norāda ministre.

Savu viedokli paudusi arī Izglītības un zinātnes ministrija - nosodām SOK lēmumu ļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties "neitrālu" sportistu statusā. Nepieņemami, kamēr Eiropā turpinās nežēlīgs karš. Latvija intensīvi konsultējas ar Ukrainu un sabiedrotajiem, rīcība sekos.

Tāpat viedokli paudusi arī Latvijas Basketbola savienība (LBS). LBS nosoda nelietīgo SOK lēmumu un jau kopš kara sākuma ir tādam pretdarbojusies - pirmā no Latvijas sporta organizācijām nosodot agresorvalstis, pārraujot ar tām jebkādas attiecības, sniedzot neatslābstošu atbalstu un palīdzību Ukrainas basketbolam, veidojot koalīcijas ar citām valstīm, paužot savu stingro nostāju dažnedažādos forumos un FIBA sanāksmēs, kur esam guvuši uzvaru - krievu un baltkrievu komandu basketbolā nav!

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) piektdien atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem nākamā gada Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks, kurš vēl nebija iepazinies ar SOK lēmumu, LOK nākamnedēļ sazināsies ar Baltijas, Ziemeļvalstu un Polijas partneriem, lai koordinētu savu rīcību. Svarīga būšot arī Ukrainas pozīcijā šajā jautājumā, norādīja Buks.

Šobrīd šādā statusā olimpiskajām spēlēm kvalificējušies 11 sportisti - astoņi no Krievijas un trīs no Baltkrievijas.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā martā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.