Sabiedrība
2023. gada 5. decembris, 14:55

VIDEO: vandalis nolauž taktilo Brīvības pieminekli, taču to no viņa nagiem izglābj drosmīgs garāmgājējs

Jauns.lv

Rīgas pašvaldības policija (RPP) publicējusi video novērošanas kameru ierakstu, kurā redzams, kā vakardien tika nolauzts taktilais Brīvības piemineklis. Tajā gan arī redzams vēl kas - kāds atbildīgs garāmgājējs ir paguvis konfrontēt vandali un tejuuzreiz atgūt nolauzto obelisku.

RPP publicētajā video redzams, kā pārkāpējs dažu sekunžu laikā nolauž taktilā Brīvības pieminekļa obelisku.

Taču jau pēc brīža kāda cita persona pamana notiekošo, dodas pakaļ vandalim un atņem viņam nolauzto pieminekļa detaļu, pēcāk noliekot to vietā.

"Pateicamies iedzīvotājam, kas nebija vienaldzīgs šajā situācijā!" savā paziņojumā norāda RPP.

Jau vēstīts, ka 4. decembrī, neilgi pirms pulksten 18.00, apsekojot Brīvības laukumu, Rīgas pašvaldības policijas Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes darbinieki ievēroja, ka ir nolauzts taktilā Brīvības pieminekļa obelisks.

Informācija nekavējoties tika nodota videonovērošanas centra darbiniekiem, kuri, pārskatot kameru ierakstus, identificēja trīs personu kompāniju.

Caurskatot videonovērošanas kameras ierakstus, policijas darbiniekiem izdevās noskaidrot kompānijas iespējamo došanās virzienu, un jau pēc pāris minūtēm Raiņa bulvāra un 13. janvāra ielas krustojumā vainīgās personas tika aizturētas. Starp aizturētājiem bija 33 gadus vecs vīrietis, kā arī 19 un 20 gadus veci jaunieši.

Sarunas laikā personas savu vainu acīmredzamā nodarījumā neatzina. Pēcāk aizturētie tika nogādāti Valsts policijas iecirknī kriminālprocesa uzsākšanai.

Taktilo Brīvības pieminekli noziedznieki jau reiz bojājuši. 2023. gada 4. maijā vairāki jaunieši sabojājuši taktilā Brīvības pieminekļa statuju, nolaužot vienu no elementiem — goda sardzes figūriņu. Policija pārskatīja videonovērošanas kameru ierakstus, kuros tika identificēta pusaudžu kompānija, kas varētu būt vainojama nodarījumā.

Nodibinājums "Fonds "Nāc līdzās!"" ar sabiedrības atbalstu šogad izveidojis miniatūru bronzas Brīvības pieminekli, kas novietots netālu netālu no Brīvības pieminekļa Rīgā.

Kā stāstīja nodibinājuma pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska, daudzās pasaules valstīs ir prakse, ka ievērojamākās arhitektūras būves vai pieminekļi ir atveidoti miniatūrā formātā, lai tos ar taktilās taustes palīdzību varētu "redzēt" neredzīgi un ļoti tuvu apskatīt vājredzīgi cilvēki.

Taktilie modeļi sniedz iespēju izprast vietas, telpas, ēkas vai pieminekļa kopskatu.

Neredzīgiem cilvēkiem tas ir būtiski, jo tikai ar tausti viņi spēj aptvert kāda objekta telpiskumu, figūru kontūras, novietojumu.

Projekta radošā komandā strādāja tēlnieks Ivars Miķelsons, arhitekte Ilze Rukmane-Poča, Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu padomes priekšsēdētājs Valdis Zatlers un "Fonda "Nāc līdzās!"" valdes priekšsēdētāja un idejas autore Sarma Freiberga.