foto: Zane Bitere/LETA
Ar Dažādības novērtējuma zelta līmeni godalgoti trīs Latvijas darba devēji
SIA "Rīgas Dzemdību nams" ēka.
Sabiedrība
2023. gada 30. novembris, 19:34

Ar Dažādības novērtējuma zelta līmeni godalgoti trīs Latvijas darba devēji

Jauns.lv/LETA

Dažādības novērtējuma zelta līmeni par izcilu sniegumu un inovatīvu pieeju, īstenojot dažādības vadību, spēju radīt un saglabāt daudzveidīgu un iekļaujošu darba vidi un sniedzot nozīmīgu ieguldījumu iekļaujošas sabiedrības veidošanā, ceturtdien saņēma trīs darba devēji - VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), SIA "Rīgas Dzemdību nams" un AS "Swedbank Latvia", informēja Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāve Ilze Sarkanābola.

Dažādības novērtējumu jau sesto gadu organizē SIF, kura sekretariāta direktore Zaiga Pūce atzīmē, ka aug darba devēju interese par dažādības tematiku, aug arī izpratne un ieviesto prakšu diapazons. Tāpat mazinās aizspriedumi un stereotipi, jo, Pūces ieskatā, tie rodas tieši nezināšanas dēļ.

"Mēs sākam apzināties, ka, īpaši Latvijas demogrāfiskajā situācijā, mums katrs cilvēks, katrs darbinieks un potenciālais darbinieks ir liela vērtība. Vienlaikus līdz visaptverošai dažādības vadībai mums ir plašas izaugsmes iespējas, bet tas ir labi, jo tieši zināšanas un attīstība var nest izaugsmi. Daudzos pētījumos pēdējo gadu laikā ar skaitļiem ir pierādīts, ka darba devēji, kas ievēro dažādības, iekļaušanas un nediskriminācijas principus, ir veiksmīgāki, radošāki, inovatīvāki un pelnošāki," pauž SIF sekretariāta direktore.

"Swedbank" Dažādības un iekļaušanas jomas vadītāja Inese Blaua-Brēķe pēc zelta kategorijas novērtējuma saņemšanas akcentēja, ka dažādība un iekļaušana uzņēmumam nav tikai vārdi, tas ir solījums visiem kolēģiem. Viņa atsaucās uz atziņu, ka dažādība ir fakts, bet iekļaušana ir tas, kādas izvēles un lēmumus mēs pieņemam katru dienu.

"Rīgas Dzemdību nama" valdes priekšsēdētāja Santa Markova uzsvēra, ka šis novērtējums ir apliecinājums, ka iestādes dažādības un iekļaušanas politika ir pareizais virziens. Viņa norādīja, ka "Rīgas Dzemdību namā" pakalpojumus ir saņēmušas jaunās māmiņas no 104 valstīm, un iestādes galvenais mērķis ir nodrošināt katram dzimušajam bērniņam labāko un drošāko dzīves sākumu.

Savukārt trešā zelta kategorijas ieguvēja "Valsts nekustamo īpašumu" Personāla vadības daļas vadītāja Edīte Kalniņa visus pasākuma klātesošos atbilstoši dažādības un iekļaušanas principiem aicināja iemācīties ko jaunu un aplaudēt tā, kā to dara cilvēki ar dzirdes traucējumiem - ar roku kustībām.

Sudraba statusu par veiksmīgu dažādības politikas īstenošanu un aktīvu darbinieku iesaisti iekļaujošas darba vides veicināšanā saņēma 13 darba devēji: Starptautiskā lidosta "Rīga", SIA "Schwenk Latvija", ADB "Gjensidige" Latvijas filiāle, VAS "Elektroniskie sakari", SIA "Rimi Latvija", SIA "Lidl Latvija", SIA "KPMG Baltics", "Clean R Grupa", Sociālās integrācijas valsts aģentūra, VAS "Latvijas loto", VSIA "Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca", Labklājības ministrija un SIA "Grifs AG".

Bronzas statuss tika piešķirts par pozitīvu sniegumu dažādības principu ieviešanā un apņēmību ceļā uz izcilību iekļaujošas darba vides veidošanā, un to saņēma deviņi darba devēji: SIA "Circle K Business Centre", SIA "Omniva", AS "Printful Latvia", Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, SIA "Desk Time", AS "Altum", AS "Augstsprieguma tīkls", SIA "Premier Restaurants Latvia" un SIA "Getliņi Eko".

Speciālās atzinības par īpašu sniegumu kādā no dažādības aspektiem piešķīra novērtējuma eksperti, un tās saņēma četri uzņēmumi: SIA "Lidl Latvija" par mērķtiecīgu virzību dažādības un iekļaušanas principu ieviešanā organizācijā, SIA "Rimi Latvija" par iekļaujošas vides veidošanu, gan pielāgojot uzņēmuma darba vidi, gan padarot savus veikalus pieejamākus ikvienam klientam, "Valsts nekustamie īpašumi" par dažādības un iekļaušanas principu veiksmīgu ieviešanu organizācijas ikdienas darbībā un "Schwenk Latvija" par iedziļināšanos dažādības novērtējuma dimensijās un apņēmīgu rīcību dažādības vadības ieviešanā.

Savukārt atzinību kategorijas novērtējumus darba devēji saņēma par veiksmīgi uzsāktu dažādības vadības politikas un iekļaujošas darba vides ieviešanu un apņēmību veicināt dažādību organizācijā. Atzinību kategorijā ir seši darba devēji: AS "Delfin Group", SIA Optibet "Entain Baltijcs and Nordic", SIA "Elnetworks", Veselības ministrija, koncertzāle "Lielais Dzintars" un Krāslavas Varavīksnes vidusskola.

Dažādības vadības novērtējuma minimālo slieksni 60% šogad no 43 pieteikumiem sasniedza 31 darba devējs, par to saņemot dažādībai atvērta darba devēja statusu četrās dažādības brieduma kategorijās. Kopumā SIF iniciētajā darba devēju kustībā "Dažādībā ir spēks" ir iesaistījušies jau 148 darba devēji, kas savā ikdienas darbā veicina atvērtību dažādām sabiedrības grupām.