Sabiedrība
2023. gada 23. novembris, 10:23

Vai "pazudušajam" Rītupam par viņa izdarībām var draudēt sods? Skaidro Valsts policija

Jauns.lv

Šorīt jau vēstījām, ka "Youtube" ievietots kāds video, kurā no sakoptas lauku teritorijas, saucot sevi par vienu no lielākajiem Rīgas muļķiem, skatītāju uzrunā kāds vīrietis maskā. Viņš norāda, ka ir bezvēsts pazudušais filozofs Arnis Rītups.

Jau īsi pēc 15. novembra Valsts policijas paziņojuma, ka žurnāla "Rīgas laiks" izdevējs, filozofs Arnis Rītups ir pazudis bez vēsts, sociālajos tīklos izskanēja pieļāvumi, ka šī ir "kārtējā Rītupa performance".

Nu publicētajā video ir redzams vīrietis maskā, kuram ir tāda pati balss un runas stils kā "pazudušajam" filozofam. Līdzīgas ir arī ķermeņa aprises un ietērps. Turklāt video savā "X" kontā ievietojis viņa žurnāls "Rīgas laiks".

Vien seju aizklājošā maska neļauj tā arī norādīt - ka video redzams Rītups.

"Mani sauc Arnis Rītups. Es esmu viens no lielākajiem Rīgas muļķiem. Piedzimis es esmu latviešu valodā. Un latviešu valoda ir tā, kurā es pateicu pirmos vārdus, un, iespējams, pateikšu pēdējos," video uzrunu sāk kungs.

Turpinājumā viņš stāsta par žurnāla "Rīgas laiks" neseno 30 gadu jubileju un tā ieguldījumu sabiedrības labā, par politisko sistēmu un "Latvijas kopīgo lietu".

Vērsāmies Valsts policijā, lai saprastu, vai likumsargi ir informēti par šo videomateriālu un vai Rītupam varētu draudēt sods par to, ka sabiedrība un likumsargi, iespējams, vazāti aiz deguna.

"Valsts policija turpina pasākumus A. Rītupa atrašanās vietas noskaidrošanai, un ir informēta par interneta vidē publicētajiem video. Personām ir tiesības neatklāt savu atrašanās vietu tuviniekiem, un pati persona nav vērsusies policijā, maldinot likumsargus, tāpēc šādā gadījumā nebūtu pamata viņu saukt pie atbildības," teikts Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas atbildē.

Iepriekš vēstīts, ka Valsts policija 15. novembrī vēstīja par bezvēsts prombūtnē esošo 1971. gadā dzimušo filozofu Arni Rītupu, kurš 12. novembrī ap pulksten 7.00 izgāja no dzīves vietas Rīgā, Zaļā ielā, un, kā tika teikts paziņojumā, "līdz šim brīdim nav atgriezies".

Sociālajos tīklos drīz vien sāka izskanēt apgalvojumi, ka šis viss ir saistīts ar žurnāla "Rīgas laiks" jau pieminētās jubilejas pasākumu.

Daudzi norādīja, ka šī "pazušana" varētu būt bijusi kāda no Rītupa "performancēm". Arī šāda veida maska, kura aizklāj runātāja seju video, iepriekš ir redzēta aizklājam paša Rītupa seju.

"Mācieties no sēnēm. Visu varu muļķiem! Visu slavu muļķiem! Visu naudu muļķiem! Visu baudu muļķiem! Darbu visiem pārējiem!" iepriekš aprakstītā video noslēgumā saka tēls maskā.