foto: LETA
"Vienu kundzi iznesa bez galvas," Roberts Fūrmanis dalās baisās atmiņās par Zolitūdes traģēdiju
Neatliekamās medicīnas centra vadītājs Roberts Fūrmanis.
Sabiedrība
2023. gada 21. novembris, 22:11

"Vienu kundzi iznesa bez galvas," Roberts Fūrmanis dalās baisās atmiņās par Zolitūdes traģēdiju

Jauns.lv

Neatliekamās medicīnas centra (NMC) vadītājs Roberts Fūrmanis soctīklā X dalījies skaudrās atmiņās par Zolitūdes traģēdiju.

"21.11.2013. mirušo teltī aprakstīju pirmo 21 mirušo. Tā saldskābenā smarža, kas radās kombinācijā ar asinīm, pārtiku un citiem ķermeņa šķidrumiem ir neiazmirstama. Vienu kundzi iznesa bez galvas.

Mēģinājām saprast vai tas ķermenis varētu saderēt ar atrasto galvu. Notikušo aptvēru tikai tad, kad 9:00 izgāju no notikuma vietas. Vismaz pusgadu sapņos man rādījās grūtnieces bez galvām, kurām bija teltī jātaisa ķeizargriezieni," raksta Fūrmanis.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, Zolitūdē sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Desmit gadu laikā lieta pret iesaistītajiem ir izgājusi divas tiesu instances, bet līdz gala spriedumam vēl nav nonākts.

Būveksperti secināja, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva. Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādīja par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Pirmās instances tiesā krimināllietā par vainīgu tika atzīts būvinženieris Sergets, kuram bez sešu gadu cietumsoda piespriests arī liegums piecus gadus strādāt savā profesijā.

Arhitektu Kalinku, būvuzraugu Draudiņu, veikala projekta būvekspertīzes veicēju Gulbi, uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītāju Kumpiņu, bijušo Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieku Jāni Balodi, bijušo Rīgas pilsētas būvvaldes Projektu izvērtēšanas nodaļas vadītāju Treiju, būvinspekcijas priekšnieka vietnieci Meļņikovu un SIA "Maxima Latvija" darbinieci Šuvajevu pirmās tiesas instance attaisnoja.

Tā izskatās Zolitūdes traģēdijas vietā 28.jūlijā, kad policija beigusi darbu

Pēc ekspertīžu veikšanas vairāku mēnešu garumā policija 28.jūlijā pametusi sabrukošo "Maximu" Zolitūdē. Uzņēmums sola sakārtot vietu divu mēnešu laikā. LETA ...

gallery icon

Izvērtējot prokuroru Kaspara Cakula, Jekaterinas Kušakovas un Agra Skradaiļa darbību pirmstiesas kriminālprocesā, lietas kvalitāti, nododot lietu tiesai, un darbu iztiesāšanas laikā, Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa atzina, ka ir pamats vērst Ģenerālprokurora un virsprokurora uzmanību uz tiesas konstatētajām nepilnībām un likuma normu ignorēšanu, kas būtiski apgrūtināja lietas iztiesāšanu.

Tiesa, piemēram, secinājusi, ka prokurori krimināllietā iekļāvuši arī tādus materiālus, kas nav attiecināmi uz konkrēto noziegumu, un tādus, kas netiks izmantoti pierādīšanā.