foto: www.geo.lu.lv
Latvijas meteorīta atgriešanās "dzimtajā zemē"
Baldones jeb Misshof (Misas) meteorīta fragments. Izmērs: 24 mm x 19 mm x 3 mm.
Sabiedrība
2023. gada 20. novembris, 05:54

Latvijas meteorīta atgriešanās "dzimtajā zemē"

Jauns.lv

Latvijas Universitātes Dabas mājas 2. stāva gaitenī pretim 223. auditorijai stikla vitrīnā izvietotajā ģeoloģijas maģistrantūras studenta Dmitrija Vorobjova privātkolekcijas "Latvijas minerāli" ekspozīcijā tagad apskatāms arī Baldones meteorīta fragments.

Baldones jeb Misas (Misshof) meteorīts (nokritis 1890. gadā) ir ceturtais un pēdējais Latvijas teritorijā atrastais meteorīts. Aizrautīgais ģeologs, privātkolekcionārs Dmitrijs meteorīta fragmentu meteorītu tirgū iegādājies pavisam nesen. Ar lepnumu par tā atgriešanos savā Zemes dzimtajā vietā - Latvijā - pēc vairākiem desmitiem gadu, aicinām ikvienu interesentu aplūkot, iepazīt un uzzināt par tā eksistenci, likteni, minerālo sastāvu!

Dmitrijam Vorobjovam kopš bērnības bijusi liela interese par mineraloģiju, īpaši par Latvijas minerāliem, kā arī kosmosa minerāliem, kas ir sastopami meteorītu sastāvā. Tāpēc ilgus gadus ir bijusi vēlme - savā privātkolekcijā iegūt arī kāda vietējā meteorīta fragmentu, kuram būtu īpaši nozīmīga vērtība.

Literatūrā un internetā ir informācija par Latvijas meteorītiem, taču sabiedrība nav pietiekami informēta par vietējām dabas vērtībām. Iespējams, tas saistīts ar to, ka visi zināmie Latvijas meteorīti nokrituši diezgan sen, 19. gadsimtā, kā arī ar to, ka pat lielākajos Latvijas muzejos, izņemot pāris izņēmumus, nav neviena eksemplāra.

Diemžēl visu Latvijas meteorītu fragmenti ir vēsturiski pārstāvēti ārvalstu muzejos, kā arī privātkolekcijās. Pēc veiksmīgas ekspozīcijas "Latvijas minerāli" sagatavošanas šī gada sākumā, Dmitrijam bija vēlme nopietni pievērsties jaunās ekspozīcijas tālākai attīstībai un parādīt plašākam interesentu lokam patiešām nozīmīgu, gandrīz aizmirstu Latvijas mineraloģijas daļu, kas saistīta ar meteorītiem.

Dmitrijs atrada vienu zināmo Misshof (Misas) jeb Baldones meteorīta fragmentu, kas apceļojis un nonācis vairākās ASV pazīstamo retu meteorītu kolekcionāru privātkolekcijās. Meteorīta fragmenta sākotnējais avots, pirms tas nonāca kolekcionāru rokās, bija Smitsona institūts Vašingtonā, ASV.

Fragmenta fotogrāfijas kopš tā laika ir iekļautas dažādās kolekcionāru datubāzēs, piemēram, Starptautiskās meteorītu kolekcionāru asociācijas vietnē The International Meteorite Collectors Association (IMCA Inc.) - kā viena no oficiāli apstiprinātajām Misshof jeb Baldones meteorīta fotogrāfijām. Vairāk lasi šeit.