Sabiedrība
2023. gada 17. novembris, 13:01

Apslēpta jēga? Ļaudis izbrīna milzīgais norāžu skaits par attālumu līdz Maskavai uz reģionālās šosejas

Jauns.lv

Nobraucot 60 km garu ceļu posmu no Tīnūžiem līdz Koknesei, Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija" saskaitīja 34 norādes, uz kurām rakstīts "Maskava" un "Moskva", vēsta portāls "lsm.lv". Savukārt sociālajos tīklos ironizē, ka tas domāts, lai "vateņi" nenomaldītos.

Satiksmes eksperts Pauls Timrots piekrita – šādi atgādinājumi šobrīd katram Krievijas uzsāktā kara pretiniekam var izraisīt visai negatīvas emocijas. Kāpēc tik bieži jānorāda, ka kaut kur daudzu simtu kilometru attālumā atrodas šobrīd Latvijas valstij nedraudzīga pilsēta?

Autoceļa aprakstā teikts, ka tajā ir desmit divlīmeņu mezglu. Tātad teorētiski pavisam izklaidīgs braucējs, kurš grib doties uz Maskavu, var desmit reizes nogriezties neceļos un aizbraukt uz kādu no nelielajām Latvijas pilsētiņām. Tomēr zīmju skaits krietni vien pārsniedz skaitli desmit.

Satiksmes un auto eksperts Timrots ir kategorisks – šajā Krievijas aizsāktā kara laikā norādēm uz agresorvalsts galvaspilsētu nebūtu jābūt, jo simboliem, zīmēm un vārdiem ir milzu nozīme.
"Pat ja ir kaut kādi standarti, kā tas ir jādara pēc ceļu būves principiem miera laikā, tad kara laikā mēs šo standartu varam ignorēt, pierādot, ka tas ir mūsu žests un mūsu attieksme," atzina Timrots. "Ja es redzu, ka mēs nogāzām to objektu Pārdaugavā, ja mēs pārdēvējam ielas Rīgā, tad kāda velna pēc mēs atstājam uz mūsu pašu šosejām, par mūsu pašu naudu uzrakstu pilsētai, kuru mēs drīzāk ienīstam un netaisāmies turp braukt?"

Kā uzsvēra satiksmes eksperts, saglabājot un izgaismojot norādi uz pilsētu, kas bombardē Kijivu, "mēs paši sev padarām vidi toksisku", vēsta "lsm.lv".

Citi izteikuši varbūtību, ka šādi Latvijas valsts rūpējas par nelojālu ļaužu drošāku nokļūšanu sev piemērotā dzīves vidē.

Tikmēr no uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" par to, kāpēc nepieciešams tik uzkrītoši daudz norāžu par Krievijas galvaspilsētu, "4. studija" saņēma šādu skaidrojumu:

"Virziena rādītāji tiek izvietoti krustojumos, norādot attiecīgo maršrutu galapunktus. Šajā gadījumā pirms katra vairāklīmeņa ceļa mezgla uzstādīta lielā plakāta ceļazīme, kurā attēlots viss mezgls un virzieni. Iebraucot mezglā, uzstādīti konkrēta maršruta virzienu rādītāji, savukārt aiz mezgla ir attāluma rādītāji, kur parādās arī aiz mezgla esošās apdzīvotās vietas – pēc principa tuvākā, vidējā, tālākā."