foto: LETA
"Paldies Rinkēviča kungam!" Skolas direktors priecājas, ka prezidents vēlas ļaut pārmeklēt skolēnu somas
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2023. gada 9. novembris, 11:43

"Paldies Rinkēviča kungam!" Skolas direktors priecājas, ka prezidents vēlas ļaut pārmeklēt skolēnu somas

Jauns.lv

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iniciatīva likumdošanā ļaut skolu direktoriem pārmeklēt skolēnu somas drošības apsvērumu dēļ ir ilgi gaidīta un savlaicīga, sacīja Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidents, Siguldas Valsts ģimnāzijas direktors Rūdolfs Kalvāns.

Viņš uzsvēra skolu direktoru bezspēcību šādās situācijās. Turklāt aizdomu gadījumā, ka skolēns līdzi atnesis ieročus vai citus bīstamus priekšmetus, bezspēcīga ir pat policija.

"Šobrīd skolām nav absolūti nekādu tiesību pat tajos gadījumos, kad kāds ir redzējis, ka kāds puisis ir atnesis līdzi [bīstamus] priekšmetus – gāzes pistoli vai nazi. Mums jāpiezvana viņa mammai, viņai jādod mums tiesības kaut ko tur pārmeklēt, sarunāties ar viņu, izlikt no klases. Kamēr šī mamma atbrauks, viņa var arī nedot atļauju... tāda, lūk, mums ir likumdošana! Arī policijai nav tiesību pārmeklēt. Kaut ko darīt var, ja viņš ar nazi izlec klases vidū. Taču, ja viņš kaut ko bīstamu paslēpis savā somā, tad policijai jāpiezvana mammai. Sanāk, ka individuālās tiesības ir augstākas nekā visas skolas tiesības. Paldies Rinkēviča kungam, kurš iemiesoja skolu direktoru un izglītības darbinieku arodbiedrības ilgi gaidīto ideju," intervijā rīta programmai "Doma laukums" Latvijas Radio 4 paziņoja Kalvāns.

Direktors norāda, ka Siguldas ģimnāzijā nebija bīstamu precedentu, kad radās nepieciešamība pārmeklēt skolēnu personīgās mantas. "Protams, bija dažādas situācijas ar veipiem un cigaretēm. Bet es to sauktu par vieglu jautājuma priekšmetu, kad nevajag nevienu pārmeklēt. Mēs tikai lūdzām, lai viņi atdod šīs cigaretes, un problēmu ar to nekad nav bijis.

Tajā pašā laikā preventīvos nolūkos uz ģimnāziju tika izsaukti Valsts policijas kinologi ar suņiem un pārmeklētas veselas klases. Paldies Dievam, ka neko neatradām. Bet tikai pēc vienas skolas vai ģimnāzijas nevar spriest par kopējo situāciju. Zinu skolas un situācijas, kad bijušas daudz lielākas problēmas."

Vēstulē Saeimas Prezidijam Valsts prezidents akcentē, ka skolu drošībai izglītības iestādē ir jābūt prioritātei, bez kuras nav iedomājams kvalitatīvs izglītības process. Viņš uzsver, ka izglītības iestādē tiesības justies droši ir gan pedagogiem, gan skolēniem, gan pārējam izglītības iestādes personālam.

"Uzskatu, ka likumdevējam ir jārīkojas, lai Izglītības likumā iekļautu skaidru regulējumu gadījumiem, kad pastāv pamatotas bažas par vardarbības draudiem vai par citiem nozīmīgiem drošības riskiem izglītības iestādē, ko var radīt bīstamas vielas un priekšmeti, kas, iespējams, atrodas izglītojamā rīcībā," pauž prezidents.

Šādu gadījumu nepieļaušanai vai savlaicīgai novēršanai viņš ierosina likumā iekļaut nepārprotamu regulējumu, kas izglītības iestādes vadītājam piešķir tiesības pārmeklēt izglītojamā personīgās mantas.