foto: LETA
Mitrevics: valsts budžetā ir nepietiekams finansējums tautas ataudzei
Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē secināja komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (NA).
Sabiedrība
2023. gada 8. novembris, 22:56

Mitrevics: valsts budžetā ir nepietiekams finansējums tautas ataudzei

Jauns.lv/LETA

Valsts budžetā ir nepietiekams finansējums tautas ataudzei, un tauta turpina izmirt, trešdien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē secināja komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics (NA).

Viņš uzsvēra, ka pērn valdība ir apstiprinājusi Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnes 2022.-2027.gadam, kurā ir noteikti četri mērķi, kā arī izvirzīti sasniedzamie rezultāti. Komisijas sēdē tika analizēts šo pamatnostādņu ceturtais mērķis - tautas ataudze Latvijā.

Mitrēvics pauda satraukumu par to, ka nākamā gada budžetā no 20 pamatnostādnēs paredzētajiem uzdevumiem finansējums ir paredzēts tikai diviem.

Labklājības ministrijas (LM) pārstāve informēja, ka valsts budžetā nākamgad paredzēts 2,1 miljons eiro bērnu aizsardzības un atbalsta sistēmas pilnveidei un "Bērna mājas" pakalpojuma nodrošināšanai, lai sniegtu atbalstu vardarbībā cietušiem bērniem. 5,8 miljoni paredzēti piemaksām pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti un valsts atbalsts ar celiakiju slimiem bērniem. Šis atbalsts ir paredzēts aptuveni 9069 cilvēkiem mēnesī.

Sociālās rehabilitācijas pakalpojumam no vardarbības cietušiem bērniem nākamgad būs pieejami 0,25 miljoni eiro. Vēl LM paredzējusi 5,5 miljonu eiro līdzfinansējumu pašvaldībām aprūpes mājās pakalpojuma nodrošināšanu bērniem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem.

LM bija virzījusi arī vairākas citas iniciatīvas nākamā gada budžeta veidošanas procesā, taču tās nav atbalstītas, piemēram, atbalstu nav guvis priekšlikums palielināt bērna piedzimšanas pabalstu, kam būtu nepieciešami 4,7 miljoni eiro. Valsts atbalsta pilnveidošanai nestrādājošiem bērna invalīda kopšanas pabalsta saņēmējiem pensiju nodrošināšanai bija vajadzīgi 0,5 miljoni eiro, kas netika atbalstīti. Bez finansiāla atbalsta atkal palikuši bērni ar autiskā spektra traucējumiem un citas iniciatīvas, kas atbalstītu ģimenes ar bērniem.

Deputāti pauda arī satraukumu par to, ka palielinās nabadzības riska indekss nepilnām ģimenēm un daudzbērnu ģimenēm.

Uz Mitrevica jautājumu par valsts budžetā paredzēto finansējumu Bērnu, jaunatnes un ģimenes attīstības pamatnostādnēs noteiktajiem uzdevumiem neviena institūcija, kas par tām ir atbildīga, nespēja atbildēt.

Latvijas Daudzbērnu ģimeņu apvienības pārstāvis Imants Parādnieks (NA) atzina, ka tautas ataudzei finansējums valsts budžetā ir paredzēts pēc pārpalikuma principa. Viņš skaidroja, ka šā gada budžetā izdevies paredzēt 600 000 eiro ģimenes atbalsta programmām, taču Finanšu ministrija pērn esot kategoriski iebildusi šādu summu paredzēt bāzes finansējumā, kā rezultātā nākamā gada valsts budžetā šī summa vairs nav paredzēta, lai gan būtu ļoti nepieciešama.

Parādnieks uzsvēra, ka Tautas ataudzes stratēģija valstī nav izstrādāts kā normatīvs, tāpat nav mērķtiecīgas valsts atbalsta politikas un tuvākajā perspektīvā to netiek plānots darīt, jo nav politiskās gribas.

LM solīja, ka daļai pamatnostādņu uzdevumu īstenošanai tiek plānots piesaistīt Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu.