foto: LETA foto kolāža
Mārtiņi, kuri no mums šķīrās pāragri. Šodien mēs viņus atceramies un pieminam
Mārtiņš Brauns, Mārtiņš Ķibilds, Mārtiņš Rītiņš un Mārtiņš Freimanis.
Sabiedrība
2023. gada 10. novembris, 05:22

Mārtiņi, kuri no mums šķīrās pāragri. Šodien mēs viņus atceramies un pieminam

Jauns.lv

10. novembrī Latvijā svin Mārtiņdienu jeb Mārtiņus. Šie ir gadskārtu svētki, kas iezīmē rudens beigas un ziemas sākumu. Šogad Mārtiņdienā mēs atceramies Mārtiņus, kuri no mums šķīrušies.

Vārda dienu šajā datumā svin vairāk nekā 13 tūkstoši Mārtiņu, starp viņiem arī sabiedrībā zināmi un godāti mūziķi, aktieri, pavāri, politiķi. Pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra statistikas datiem, lepno Mārtiņa vārdu Latvijā nes 13 111 personas.

Mārtiņš Freimanis

2011. gada 27. janvāra rīts atnāca ar skumju vēsti - naktī debesīs aizsaukts iemīļotais mūziķis, aktieris un dzejnieks Mārtiņš Freimanis no grupas "Tumsa".

Viņš izdega 33 gadu vecumā, aiz sevis atstājot simtiem dziesmu un dzejoļu, izcilas lomas mūziklos, seriālos un kinofilmās, kā arī neatbildētu jautājumu – kāpēc? Jo tobrīd tieši tas visvairāk satrauca sabiedrību – kāpēc Freimanis nomira? Vēlāk ārsti informēja, ka Mārtiņa nāves cēlonis bija akūts toksisks (metabols) hepatīts, taukainā hepatoze trešajā stadijā un vispārēji novājināts organisms, bet mēs jau visi zinām, ka patiesībā Mārtiņš dzīvoja strauji un pats sevi nesaudzēja.

Mārtiņa Freimaņa 2006. gada Mārtiņdienas

Mūziķa Mārtiņa Freimaņa vārdadienas svinības 2006. gada 10. novembrī, bārā “Sarkans”.

gallery icon

2011. gada 27. janvāra rīts atnāca ne tikai ar šādiem pašiem laikapstākļiem, kādi valstī valda šobrīd, bet arī ar skumju vēsti - naktī debesīs aizsaukts iemīļotais mūziķis, aktieris un dzejnieks Mārtiņš Freimanis no grupas "Tumsa".

Dzimšanas diena Mārtiņam ir 7. februārī. Viņš gan dzimšanas dienās vērienīgas dzīres nerīkoja – viņam vairāk patika svinēt Mārtiņdienas. Taču izņēmums bija 2007. gada 7. februāris, kad viņam bija 30! Lūk, kāda tad bija ballīte!

Mārtiņa Freimaņa 30. jubilejas ballīte

2007. gada 7. februārī mūziķis Mārtiņš Freimanis restorānā "Sarkans" saaicināja draugus uz savas 30. jubilejas svinībām.

gallery icon

Mārtiņš Brauns

Mārtiņš Brauns radīja mūziku, kas novērtēta visā pasaulē, viņa kora dziesma "Saule, Pērkons, Daugava" liek ietrīsēties ikviena sirdij. Taču paša komponista sirds diemžēl neizturēja, un pēc diviem pārdzīvotiem infarktiem Brauna dzīvība izdzisa 2021. gada 24. novembrī. Un nu komponists paliks atmiņās gan ar savām kora dziesmām, gan ar delverīgo rokmūziku, gan ar filozofisko mūziklu "Mauglis", gan humora izjūtu un tiešumu.

Komponists Mārtiņš Brauns (1951-2021)

gallery icon

Mārtiņš Brauns plašākai publikai kļuva zināms kā dažādu rokmūzikas ansambļu un grupu dalībnieks un vadītājs, taču daiļrades ražīgākie gadi saistīti ar grupu “Sīpoli” – vienu no visu laiku labākajām latviešu rokgrupām.

Jauns.lv jau vēstīja, ka vasarā Brauns piedzīvoja vairākas operācijas. Oktobra beigās komponistam bija infarkts, bet mediķi viņa dzīvību tobrīd izglāba. Diemžēl papildus tam Brauns inficējās arī ar Covid-19.

Mārtiņš Rītiņš

2022. gada 11. februārī, viņsaulē 72 gadu vecumā devās pazīstamais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš. Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīcā izbeigtas viņa šīs dzīves gaitas, kas pēdējos mēnešos pavadītas cīņā ar slimību.

Mārtiņam Rītiņam - 70! Šefpavāra sabiedriskā dzīve bildēs

gallery icon

Mārtiņš slimnīcā tika nogādāts dažas dienas pēc Ziemassvētkiem. “23. decembrī Mārtiņš sajuta temperatūru. Pirms tam mums visiem bija sarunāts, ka Ziemassvētkus svinēsim kopā. Protams, par vakariņām rūpētos neviens cits kā pats Mārtiņš. Viņš būtu bijis galvenais šefs,” nerealizētajos plānos iepriekš ar žurnālu "Kas Jauns" dalījās Mārtiņa brālis Jānis Rītiņš. “Tad Mārtiņš paziņoja, ka svētku vakariņas būs jāatliek, jo viņam esot temperatūra. Ziemassvētku vakariņas tika atceltas, viņš vairākas dienas pavadīja savā Rīgas centra dzīvoklī. Covid-19 tests aizdomas apliecināja – tas bija pozitīvs,” stāstīja Jānis.

Ciemos pie Mārtiņa Rītiņa

Ciemos pie šefpavāra Mārtiņa Rītiņa 2021. gada oktobrī.

gallery icon

Mārtiņš Ķibilds 

Negaidīti un pēkšņi 2019. gadā mūžībā devās TV raidījumu vadītājs un veidotājs Mārtiņš Ķibilds. Viņa mūžs aprāvās, esot brīvdienās ārzemēs.

Mārtiņš Ķibilds (1973-2019)

gallery icon

Pēc ekspertīzes kļuva zināms, ka Ķibilda nāves iemesls bijusi akūta koronārā sirds slimība. Mārtiņa sirds pārstāja pukstēt miegā Amsterdamas viesnīcā. Ķibilds dzimis 1973.gada 23. jūlijā. Viņš žurnālistikā darbojās kopš deviņdesmitajiem gadiem.

Mārtiņš Ķibilds dzimis 1973.gada 23. jūlijā. Viņš žurnālistikā darbojās kopš deviņdesmitajiem gadiem. Gadsimtu mijā Ķibilds vadīja populāro erudīcijas spēli "Gribi kļūt miljonārs?", bet vēlāk pievērsās arī citiem projektiem, no kuriem daudzi bija saistīti ar arhitektūru un dizainu, kas bija Mārtiņa kaislība. Viņš veidojis tādus raidījumus kā "Adreses", "Atslēgas", "Kultūrdeva" un citus. 

Mārtiņš Milbrets

Aizsaulē 54 gadu vecumā devās mākslinieks un scenogrāfs Mārtiņš Milbrets, kurš veidojis arī kinopilsētu "Cinevilla".  Milbrets veidojis scenogrāfiju 11 spēlfilmām (“Baiga vasara”, “Rīgas sargi”,”Rūdolfa mantojums“, “Sapņu komanda 1935”, “Džimlai rūdi rallallā”, “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” un citām),  daudziem televīzijs seriāliem, 13 teātru izrādēm, galvenokārt Nacionālajā un Dailes teātrī, vairākiem dziesmu svētku uzvedumiem, Rīgas svētku pasākumiem Daugavas krastmalā, neskaitāmiem korporatīvajiem pasākumiem, veidojis māksliniecisko dizainu izstāžu stendiem, reklāmas un mūzikas klipiem, strādājis vairākos ārvalstu filmu projektos, kas uzņemti Latvijā un arī citās valstīs.

Lielākais darbs, kurš ilga 4 gadu garumā - kinopilsētas „Cinevilla” projektēšana un uzbūve filmas „Rīgas sargi” uzņemšanai staignajā Tukuma novada Slampes pagasta Praviņu pakalnā.

Tēmas

TV3DaugavaMārtiņš RītiņšValters FrīdenbergsMārtiņš FreimanisMārtiņš ĶibildsLTVMārtiņš BraunsKārlis BūmeistersCovid-19Putnu balleCinevilla

Citi šobrīd lasa