Iznācis jauna literārā žurnāla "Domuzīme" pirmais numurs
Pirmajā numurā no latviešu oriģinālprozas būs lasāms arī Gundegas Repšes romāna fragments.
Kultūra
2015. gada 5. martā, 16:31

Iznācis jauna literārā žurnāla "Domuzīme" pirmais numurs

Jauns.lv

Iznācis jauna literārā žurnāla "Domuzīme" pirmais numurs, pastāstīja izdevuma pārstāve Rudīte Kalpiņa.

Iznācis jauna literārā žurnāla "Domuzīme" pirmais ...

Žurnāls paredzēts literatūras, publicistikas un vēstures cienītājiem un izdots par Valsts kultūrkapitāla fonda piešķirto finansējumu. Tā satura redaktori ir Rudīte Kalpiņa, Jānis Vādons, Mārtiņš Mintaurs, Osvalds Zebris, māksliniece – Sarmīte Māliņa.

Pirmajā numurā latviešu oriģinālprozu pārstāv Ingas Žoludes un Jāņa Ezeriņa noveles, Gundegas Repšes romāna fragments, kā arī armēņu autora Hovhannesa Jeranjana un igauņu rakstnieces Mārjas Kangro īsie stāsti, kurus latviskojušas Valda Salmiņa un Maima Grīnberga.

Latviešu dzejas spēku apliecina Daina Sirmā, Māris Salējs un Eduards Aivars. Interviju ar vienu no intelektuāli jaudīgākajiem mūsdienu latviešu dzejniekiem Edvīnu Raupu sagatavojis dzejnieks Arvis Viguls. Sarunu par Raiņa un Aspazijas ideju konvertāciju mūsdienās veidojis publicists Eduards Liniņš.

Viedokļu sadaļā lasāms vēsturnieka Jāņa Šiliņa raksts par zinātnes situāciju Latvijā un dzejnieces, publicistes Liānas Langas raksts par padomju perioda autoritāšu uztveri mūsdienu sabiedrībā.

Filozofs Jānis Taurens, vēsturnieks Armands Vijups un literatūrzinātnieki Ainārs Kamoliņš, Eva Eglāja-Kristsone recenzējuši iznākušās grāmatas.

Muzikologs un Latvijas Radio "Klasika" raidījumu vadītājs Orests Silabriedis publicējis piemiņas rakstu valodniecei Rutai Veidemanei. Dzejniece Ingmāra Balode esejā dalās pārdomās, kā būtu, ja arī mūsdienu latviešiem būtu iespēja vienā naktī aizbraukt līdz Berlīnei.

Publicistikas sadaļā lasāms "delfi.lv" galvenā redaktora Ingus Bērziņa raksts par medijiem un mediju auditorijām Latvijā, publicista Venta Sīļa raksts par vērtību aizstāvēšanu, vēsturnieka Mārtiņa Mintaura komentārs par tautības jautājumu un vēsturnieka Toma Ķikuta raksts par latviešu migrācijas kustībām pēdējo 150 gadu laikā.

Žurnālam ir 72 lappuses. Tā administratīvo vadību nodrošina "Cits medijs".

Nākamo "Domuzīmes" numuru plānots izdot jūnijā.

BNS / Foto: Lita Krone, LETA