foto: Rojs Maizītis
Par ko tika sodīts Saeimas deputāts Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs?
Saeimas deputāts Andris Kulbergs neatklāj par kāda auto papildaprīkojuma nelietošanu viņš sodīts pirms gada un pieciem mēnešiem.
Sabiedrība
2023. gada 15. oktobris, 06:54

Par ko tika sodīts Saeimas deputāts Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saeimas deputāts un Auto asociācijas prezidents Andris Kulbergs (Apvienotais saraksts) sodīts ar 70 eiro “par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts noteiktajā kārtībā”. Jauns.lv skaidro, par ko šādu sodu var saņemt?

Pagājušajā nedēļā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija paziņoja, ka no Apvienotā saraksta ievēlētais deputāts Andris Kulbergs, kurš vienlaicīgi ir arī biedrības “Auto asociācija” prezidents, ir sodīts ar 70 eiro “par tāda transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, kurš nav reģistrēts noteiktajā kārtībā”. Jauns.lv tautas priekšstāvim vaicāja, kā cilvēks, kurš vada organizāciju, kura iniciē un lobē auto tirdzniecības un remonta nozares normatīvo aktu izstrādi, sekmējot nozares uzņēmumu un to klientu intereses, nonācis satiksmes noteikumu pārkāpēja statusā.

Andris Kulbergs atzinis, ka sods piemērots 2022. gada maijā, kad viņš vēl bija privātpersona un arī neesot zinājis, ka kandidēs uz 14. Saeimu. Sods viņam piemērots par neatbilstoša tehniskā aprīkojuma transportlīdzeklim izmantošanu. Viņš iepriekš Valsts policijā bija pārsūdzējis šī administratīvā soda piemērošanu, bet šovasar politiķis sodu samaksājis, jo nav vēlējies tālāk ieguldīt enerģiju un algot advokātu jautājumā par 70 eiro sodu. Deputāts par šo sodu Jauns.lv teica: 

“Negribētu neko sīkāk atklāt, jo tas bija sen – kad vēl biju parasts iedzīvotājs un nekas vēl nebija domāts par vēlēšanām. Tas ir vecs notikums, par kuru nepareizi pasniegta informācija. Tā ir kļūdaina juridiska informācija, ko esmu apstrīdējis trīs reizes. Un es netaisījos tālāk maksāt advokātiem par nieka 70 eiro, lai kaut ko mainītu.

Tas ir nepareizi traktēts formulējums. Tas nav par to, ka izmantoju nereģistrētu transportlīdzekli, runa ir papildaprīkojumu. Tas arī viss.”

Konkrēti par kādu “papildaprīkojumu” ir runa, Andris Kulbergs neatklāja.

Pēc Ceļu satiksmes likuma obligāts automašīnas papildaprīkojums ir ugunsdzēsības aparāts, aptieciņa un Avārijas trijstūris. Bet par to neesamību nepiemēro tik lielu naudas sodu, bet gan tikai divas naudas soda vienības jeb desmit eiro (viena soda vienība – pieci eiro). Tad par ko var draudēt 14 naudas soda vienības jeb 70 eiro?

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likumu ir vairākas iespējamības: par riepu bojājumu jeb nepietiekamu protektoru dziļu, bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu nelietošanu vai nepiesprādzēšanos ar drošības jostu. Tiesa gan šie ir tikai daži no ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, par ko var piemērot 70 eiro lielu sodu.