foto: LETA
LNOB vadītājs: "Dons Karloss" ir viens no monumentālākajiem un izcilākajiem Verdi opusiem
Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš.
Kultūra
2023. gada 29. septembris, 19:21

LNOB vadītājs: "Dons Karloss" ir viens no monumentālākajiem un izcilākajiem Verdi opusiem

Jauns.lv/LETA

"Dons Karloss" ir viens no monumentālākajiem un izcilākajiem itāļu komponista Džuzepes Verdi opusiem, uzsvēra Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes priekšsēdētājs Egils Siliņš.

Pirmizrādi 5.oktobrī piedzīvos LNOB pirmais jauniestudējums "Dons Karloss", kas ir LNOB kopražojums ar Neapoles "Teatro San Carlo".

Siliņš atzīmēja, ka lēmums iekļaut jaunās sezonas repertuārā "Donu Karlosu" pieņemts tāpēc, ka šī Verdi opera LNOB sen nav skanējusi. Tāpat opera ļauj visā krāšņumā parādīt LNOB kori, baletu un solistus.

Plānots, ka noslēdzošajos mēģinājumos pirms pirmizrādes piedalīsies arī režisors Klauss Gūts. LNOB valdes priekšsēdētājs klāstīja, ka Gūts tikko pabeidzis iestudējumu Ņujorkā.

"Esmu strādājis ar Gūtu gan Cīrihes operā, gan Barselonas operā. Tad, kad plānoju "Dona Karlosa" iestudējumu, sazinājos ar režisoru. Tā kā Gūts tobrīd teica, ka pēc 14 mēnešiem Verdi opera ir jāiestudē Neapolē, viņš jautāja, vai nevar šo iestudējumu veidot kā kopprodukciju," sacīja Siliņš.

Vācu režisora Gūta veidotais iestudējums ar Etjēna Plisa scenogrāfiju un Petras Reinhartes kostīmiem ir kopražojums ar Neapoles "Teatro San Carlo". LNOB jauniestudējuma muzikālais vadītājs būs franču maestro Frederiks Šaslēns, atjaunojuma režisors ir Peršs-Buskainu.

Filipa II lomu pirmajās trīs izrādēs LNOB interpretēs bass Ginters Groisbeks. Titullomu interpretēs poļu tenors Arnolds Rutkovskis un dienvidkorejiešu tenors Džeimss Lī, Elizabetes lomā būs Jūlija Vasiļjeva un Inna Kločko, Eboli atveidos čehu mecosoprāns Estere Pavlū un Irma Pavāre, Rodrigo loma paredzēta Rinaldam Kandalincevam un Jānim Apeinim.

Lietuviešu bass Tads Girininks atveidos gan Filipa II, gan Lielinkvizitora lomu. Lielinkvizitora lomu interpretēs arī Krišjānis Norvelis. Galma ākstu atveidos kolumbiešu aktieris Fabians Augusto Gomess-Boorkess, kas šo lomu spēlēja arī Neapoles "Teatro San Carlo".

Operas "Dons Karloss" notikumi risinās 16.gadsimta Francijā un Spānijā. Notiek sarunas par miera līgumu ar Spāniju, kas paredz Spānijas prinča Karlosa laulības ar Francijas princesi Elizabeti. Kad politisku apsvērumu rezultātā dona Karlosa mīļotā Elizabete kļūst par viņa tēva Filipa II sievu, operas titulvaronis nonāk politikas, mīlestības un reliģijas krustcelēs, kas var ietekmēt visas Eiropas nākotni. "Dons Karloss" ir viena no Verdi vērienīgākajām operām, kura jau komponista dzīves laikā pieredzēja vairākas redakcijas gan franču, gan itāļu valodā. LNOB Verdi opera izskanēs paša komponista 1886.gadā veidotajā redakcijā itāliski.