Kristīni Jarinovsku "izēd" no čekas maisu izpētes - viņa nemākot sadarboties
Ministra Rasnača vadībā TM plānojusi komisijas sastāva nomaiņu. Kristīnes Jarinovskas klātbūtne čekas maisu izpētē tuvākajā laikā, visticamāk, vairs nebūs.
Politika
2015. gada 7. marts, 19:59

Kristīni Jarinovsku "izēd" no čekas maisu izpētes - viņa nemākot sadarboties

Jauns.lv

Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Valsts drošības komitejas (VDK) darbības izpētes komisijas priekšsēdētāja vietnieci Kristīni Jarinovsku no komisijas varētu izslēgt jau tuvākajās valdības sēdēs, tapa zināms Tieslietu ministrijā (TM).

Vienlaikus TM precīzu datumu neprognozē, jo rīkojuma projekts par Jarinovskas izslēgšanu vēl tikai top.

TM ir atbildīga par VDK izpētes komisijas darba rezultātiem, ministrijai ir pienākums rūpēties par to, lai komisijas darbs būtu kvalitatīvs un komisija savlaicīgi pildītu tai paredzētos uzdevumus. Līdz ar to, redzot, ka komisijas darbs pašlaik buksē, TM uzskata par pienākumu rosināt komisijas sastāva kvalitatīvu atjaunināšanu, norāda ministrija.

"Jarinovskas darbības stilu raksturo nespēja sadarboties, un viņa mēģina noskaņot pārējos komisijas locekļus pret Tieslietu ministrijas pārraudzību - diemžēl šī ir situācija, ka ar konkrētās personas profesionalitāti un zinātnisko neatkarību vien nepietiek. Atstājot Jarinovsku komisijas sastāvā, Tieslietu ministrija riskē ar to, ka komisija var neveikt tai likumā paredzēto uzdevumu - zinātniski, vēsturiski un juridiski izpētīt un izvērtēt materiālo un morālo kaitējumu, ko VDK nodarījusi Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem, un neapgūt šim mērķim šogad paredzētos līdzekļus," uzsver ministrija.

Savukārt VDK pret latviešu tautu vērsto totalitāro noziegumu dokumentu digitalizācijas krātuves valdes priekšsēdētājs Didzis Šēnbergs norādīja, ka krātuve vērsusies pie valdības ar atzinumu, kurā nosoda tieslietu ministra Dzintara Rasnača provokatīvo rīcību pret VDK izpētes komisiju.

"Jau iepriekš VDK izpētes komisija kategoriski nosodīja iegribu izslēgt no komisijas Jarinovsku sakarā ar to, ka viņa priekšsēdētāja [Kārļa] Kangera uzdevumā ir pieprasījusi TM informāciju par komisijai domāto finanšu līdzekļu līdzšinējo faktisko izmantojumu pirms pētniecības uzsākšanas. VDK dokumentu krātuve uzsver, ka provokācijas, mēģinot izslēgt Jarinovsku, ir tipiska trauksmes cēlēja (whistle-blower) vajāšana. Rasnača rīcība, pieļaujot īstenībai neatbilstošu, neslavu ceļošu apgalvojumu izplatīšanu par trauksmes cēlēju, kas norāda uz būtiskiem finanšu trūkumiem viņa resorā, kā arī varas izmantošana, lai veiktu politiski motivētu izrēķināšanos, rada iespaidu par totalitārisma recidīvu publiskajā varā, kā arī diskreditē zinātnisko darbu" uzsvēra Šēnbergs.

Saeima nolēma, ka tā dēvēto čekas maisu publiskošana var notikt tikai pēc materiālu zinātniskās izpētes. VDK dokumentu zinātniskā izpēte veicama līdz 2018.gada 31.maijam. Ministru kabinetam šogad bija jāizveido zinātnieku komisija.

Zinātnieku komisiju vada Vēstures institūta virzītais pētnieks vēstures doktors Kārlis Kangeris, bet komisijas priekšsēdētāja vietnieku amatus ieņem Latvijas Universitātes juridisko zinātņu doktore Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāja Jarinovska un Latvijas Okupācijas muzeja vadītāja vietnieks vēstures doktors Ritvars Jansons.

BNS, Foto: Lauris Nagliņš/LETA