Sabiedrība
2023. gada 23. septembrī, 16:49

Lauzta kāja noved pie traģiska iznākuma: tuvinieki sievietes nāvē vaino Vidzemes slimnīcas personālu

Jauns.lv

Zaubēniete Aldona septītajā septembrī bija devusies uz veikalu iepirkties, kad krītot lauza kāju. Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde viņu nogādāja Vidzemes slimnīcā Valmierā un, lai gan sākumā seniore jutusies gana omulīgi un domājusi par brīdi, kad atkal nokļūs mājās, jau pēc pāris dienām tuvinieki pamanījuši – viņas veselības stāvoklis dramatiski pasliktinās. Pēc tuvinieku trauksmes celšanas un lūgumiem ārstus nekavējoties rīkoties, seniore nogādāta reanimācijā, kur mirst, vēsta "Bez Tabu".

Lauzta kāja noved pie traģiska iznākuma: tuvinieki...

Pēc tam, kad pensionāre Aldona ceturtdienas pēcpusdienā tika nogādāta Vidzemes slimnīcā, viņu bija ieradusies apciemot mazmeita Anete. Sieviete atceras, ka vecmāmiņa bijusi normālā omā un pat varējusi jokot. Ārsti nolēmuši nedēļas nogali sagaidīt un lauzto kāju izoperēt pirmdien, tāpēc radinieki pie sievietes viesojušies vēl sestdien un svētdien. Ar katru dienu sirmgalves veselības stāvoklis pasliktinājās – vēders uzpūtās kā bumba, pensionāre tikpat kā nekustējās. Mazmeita Linda lūdza medicīnas personālu apskatīt vecmāmiņu un noskaidrot, kas viņai ir ar kuņģi, veikt visas nepieciešamās darbības, lai pensionāre varētu parūpēties par savām dabiskajām vajadzībām. Aizejot Linda atgādināja savu lūgumu, saņemot no personāla solījumu rūpēties par Aldonu. Viņa aizgāja ar mierīgu sirdi, jo uzticējās slimnīcas personāla profesionalitātei.

Pirmdien kļuva skaidrs, ka Aldonai palīdzība no medicīnas personāla, visticamāk, nav sniegta, jo mazmeita Anete viņu atradusi gandrīz bezsamaņā. Sievietes mute bija vaļā, viņa smagi elpoja, bet mazmeitu viņa nepazina. Anete nekavējoties devās pie nodaļas darbiniekiem un jautāja, vai kāds ir apskatījis viņas vecmāmiņu. Viņa saņēma apstiprinošu atbildi, un viens no darbiniekiem vēl piebilda, ka Aldonu šādā stāvoklī atstājis anesteziologs.

Anete izsauca ārstu, kurš ārstēja vecmāmiņu, un tas, apskatot pacienti, pavēlēja darbiniekiem sarosīties. "Pēkšņi sāka skābekļa balonus… pēc tam aptvēra, ka viņa jau nav čurājusi cik dienas, vēders ar jau nav izgājis cik dienas. Pēkšņi sāka likt iekšā katetru. Tur vienkārši nāca ārā viss, kas vien tur varēja nākt ārā, vienkārši tajā brīdī viņi saprata to, ka nieru rādītāji ir ļoti, ļoti slikti un ka viņa steidzami vienkārši jāved uz reanimāciju."

Tomēr jau bija par vēlu – drīz vien Aldonas sirds apstājās. Pusstundu ilgie mēģinājumi reanimēt sievieti nav vainagojušies panākumiem, un ģimene ir pārliecināta, ka tas nenotiktu, ja medicīnas personāls pildītu savus pienākumus. Arī reanimatologa vārdi uzreiz pēc pensionāres nāves lika tā domāt. 

Ārsts tuviniekiem atzinis, ka medicīnas personāls pieļāvis nopietnas un rupjas kļūdas pacienta ārstēšanā. Anete uzskata, ka šādiem cilvēkiem nevajadzētu ārstēt un viņiem brīvprātīgi vai piespiedu kārtā jāatstāj savs amats.

"Bez Tabu" žurnālisti devušies uz slimnīcas administrāciju un, kā izrādās, par Aldonas gadījumu vadībai paziņojis pats medicīnas personāls īsi pirms viņu ierašanās. Vidzemes slimnīcas pārstāve Agnija Upīte skaidro, ka sākta iekšējā izmeklēšana, kuras ietvaros tiks pētīta pacienta ārstēšanas gaita, kā arī iesaistītie darbinieki sniegs savas liecības par notikušo. Pēc izmeklējuma tiks izdarīti secinājumi un sniegta atbilde radiniekiem, ja viņi vērsīsies slimnīcā ar oficiālu iesniegumu.

Štraubes ģimene nekavējoties vērsās Veselības inspekcijā. Tur apstiprināts, ka 2022. gadā par medicīnas iestādi saņemtas 13 sūdzības, bet šā gada pirmajā pusgadā saņemtas sešas sūdzības. "Ivetas Štraubes pieteikums inspekcijā tika reģistrēts 15. septembrī. 19. septembrī kontroles departaments izsūtīja pieprasījuma vēstules ārstniecības iestādēm ar lūgumu atsūtīt medicīnisko dokumentāciju un skaidrojumus par situāciju, kas aprakstīta iesniegumā," atbildēja Veselības inspekcijā.

Inspekcijā pagaidām nav konkretizēts, cik ilgi pārbaude turpināsies.