Tuvinieki, kolēģi un talanta cienītāji atvadās no rakstnieces Monikas Zīles

23. septembrī Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā notika atvadīšanās no viņsaulē aizgājušās rakstnieces, redaktores un žurnālistes, Saeimas bijušās deputātes Monikas ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 23. septembris, 15:17

Tuvinieki, kolēģi un talanta cienītāji atvadās no rakstnieces Monikas Zīles

Jauns.lv

23. septembrī Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā notika atvadīšanās no viņsaulē aizgājušās rakstnieces, redaktores un žurnālistes, Saeimas bijušās deputātes Monikas Zīles.

Monika Zīle mūžībā devās 14. septembrī. Pēdējā laikā viņa ārstējas slimnīcā pēc pārciestās mugurkaula operācijas, turklāt atzinusi, ka par gaidāmo nelaimi uzzinājusi no kārtīm. "Aprīlī mums ģimenē bija viena nelāga situācija, un es nolēmu pazīlēt. Teikšu godīgi, neesmu kāršu likšanas fane, un arī ne pārāk ticu tam, ko tur redzu, bet toreiz ieraudzīju lielas nelaimes zīmi," viņa izteicās žurnālam "Privātā Dzīve".

foto: Juris Rozenbergs
Monika Zīle (1941 -2023).

Monika Zīle dzimusi 1941. gada 20. jūlijā Rēznas pagasta Petuškos zemnieku ģimenē, 1959. gadā absolvējusi Rēzeknes 1. vidusskolu, studēja Latvijas Valsts Universitātes Vēstures un filoloģijas fakultātes Žurnālistikas nodaļā. 1968. gadā viņu uzņēma Latvijas PSR Žurnālistu savienībā.

Viņa strādāja par žurnālisti Liepājas pilsētas laikrakstā "Komunists" (1967—1971), laikrakstā "Cīņa" (1971—1978), bija laikraksta "Padomju Jaunatne" (1978—1987) un žurnāla "Sieviete" (1987—1998) galvenā redaktore.

1998. gadā 7. Saeimas vēlēšanās kandidēja uz vietu Saeimā no partijas "Latvijas Ceļš". Sākotnēji netika ievēlēta, bet drīz kļuva par 7. Saeimas deputāti, ieņemot Valda Birkava vietu. Pēc tam kandidējusi vēl vairākās vēlēšanās, taču nav tikusi ievēlēta: 2002. gadā 8. Saeimas vēlēšanās, 2005. gada Rīgas domes vēlēšanās un 2006. gadā 9. Saeimas vēlēšanās (jau pārstāvot LPP un "Latvijas Ceļa" apvienību).

No 2003. līdz 2015. gadam Monika Zīle strādāja laikrakstā "Latvijas Avīze" un bija produktīva rakstniece, šajā laikā radot daudzas no savām grāmatām.

Iepriekš Monikas Zīles meita rakstniece Baiba Zīle ziņo, ka atvadīšanās paredzēta Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā pulksten 12.

"Ikviens viņas talanta cienītājs ir aicināts nākt un atvadīties. Ziedus un vainagus līdzi neņemiet, jo mammu pēc tam kremēs, labāk nopērciet viņas grāmatas un izlasiet tās. Tā būs laba viņas piemiņa," tā Baiba Zīle.

"Tieši pēdējā brīdī iznāca mammas beidzamais sarakstītais stāstu krājums "Mētelis ar sudrablapsu". Es vēl paspēju šo grāmatu, tikko kā no tipogrāfijas saņemtu, aizvest mammai uz slimnīcu. Viņa ļoti priecājās, redzot savu grāmatu iespiestu. Cik es zinu, viņa neko citu nebija sākusi rakstīt," pauda Baiba.

Jauns.lv izsaka līdzjūtību Monikas Zīles radiniekiem, kolēģiem un visiem viņas talanta cienītājiem.