foto: unsplash.com
5 padomi, kā sagatavoties darba intervijai 
Sabiedrība
2023. gada 22. septembris, 08:16

5 padomi, kā sagatavoties darba intervijai 

Reklāmas projekts

Katrs solis ceļā uz jaunu darbavietu ir svarīgs, jo galamērķis ir ne tikai iegūt vēlamo amatu, bet arī attīstīties un augt profesionāli. Linda Gribuste, "Maxima Latvija" talantu vadības partnere, piedāvā piecus vērtīgus un praktiskus padomus, kā šo izaugsmes ceļu veiksmīgi sākt un turpināt. 

1. Izpēti uzņēmumu 

Pirms ej uz darba interviju, ir svarīgi izpētīt uzņēmumu un gūt padziļinātu izpratni par tā darbību, kultūru un vērtībām. Šis tev palīdzēs  ne tikai labāk sagatavoties intervijai, bet arī intervijas laikā parādīs, ka esi ieinteresēts. 

Uzzini vairāk par uzņēmuma vēsturi un vērtībām. Apskati  informāciju, kas atrodama uzņēmuma sociālajos tīklos, mājaslapā, kā arī medijos. Izpēti kādus produktus vai pakalpojumus uzņēmums piedāvā, kā tie atšķiras no konkurentiem tirgū, un kādas ir to priekšrocības. Ja iespējams - izpēti potenciālos kolēģus, dažkārt, lasot darbinieku atsauksmes vai intervijas, tu vari iegūt plašāku informāciju par uzņēmumu.

2. Izpēti amata pienākumus un darba sludinājumu 

Darba apraksts sniedz informāciju par konkrētās pozīcijas darba pienākumiem, prasībām un atbildībām, tāpēc ir būtiski to rūpīgi izpētīt un izprast. Tas palīdz ne tikai sagatavoties veiksmīgai intervijai, bet arī ļauj novērtēt, vai šī pozīcija atbilst taviem profesionālajiem mērķiem un prasmēm. 

3. Esi gatavs pastāstīt par saviem profesionālajiem sasniegumiem un kompetencēm 

Pirms darba intervijas apdomā savus līdzšinējos sasniegumus un izcel tos, kuri varētu būt īpaši atbilstoši konkrētajai vakancei vai uzņēmumam. Šis palīdzēs izcelt tavu vērtību un potenciālu intervijas laikā, kā arī parādīs, ka tu esi piemērots kandidāts konkrētajai pozīcijai.

Pārdomā savu iepriekšējo darba pieredzi, kā arī veiktos darbus, kas devuši lielāko pienesumu tavai izaugsmei. Tas var ietvert projektus, kuros esi piedalījies vai vadījis, rezultātus, kuriem bijusi pozitīva ietekme uz uzņēmumu, vai jebkādus citus sasniegumus. Tāpat atceries izcelt kompetences, kuras potenciālais darba devējs varētu novērtēt kā priekšrocību, kā arī tās, kuras varētu būt noderīgas jaunajā pozīcijā vai uzņēmumā. Neaizmirsti sagatavo konkrētus piemērus no savas pieredzes, lai izceltu savus panākumus. 

4. Esi pārliecināts par savu motivāciju

Pirms intervijas padomā par to, kāpēc tieši šis uzņēmums un vakance ir tava izvēle. Kādi ir faktori, kas tevi mudināja pieteikties? Varbūt tev īpaši patīk uzņēmuma reputācija, pakalpojumi vai produkcija. Savu motivāciju formulē konkrēti un skaidri, lai intervijas laikā ir saprotams, ka esi gatavs sniegt pievienoto vērtību uzņēmumam un palīdzēt tam sasniegt mērķus.

5. Sagatavo sev interesējošus jautājumus 

Intervijas laikā uzdot pareizos jautājumus var būt tikpat svarīgi kā atbildēt uz tiem. Jautājumiem jābūt attiecināmiem uz konkrēto uzņēmumu un vakanci. Piemēram, tu vari jautāt par uzņēmuma nākotnes plāniem, darba vidi vai par iespējām karjeras izaugsmei uzņēmumā. Jautā visu, kas attieksies uz tavu ikdienas darba dzīvi, sākot no iekšējās kultūras un lēmumu pieņemšanas, beidzot ar jautājumiem par uzņēmuma piedāvāto labumu grozu. 

Tieši sagatavošanās un pārliecība ir galvenie elementi, lai darba intervijas laikā atstātu spēcīgu iespaidu un iegūtu kāroto darba piedāvājumu!