Sabiedrība
2023. gada 21. septembris, 10:23

Uz Latvijas LGBT skatuves sevi piesaka jauna biseksuāļu kustība – “Neons”. Ir arī pirmais skandāls

Jauns.lv

Stāsti par vīriešu dzimumlocekļiem, prieks par Nacionālās apvienības neiekļūšanu valdībā un psihoterapeita Nila Saksa sūtīšana turpat, kurp tika sūtīts krievu karakuģis – šādā provokatīvā un skandalozā gaisotnē vakar, 20. septembrī, kultūrvietā “Skapis” notika jaunas biseksuāļu kustības “Neons” dibināšanas pasākums. Organizācija tika dibināta Biseksualitātes redzamības nedēļas (16.–23. septembris) ietvaros.

Kā norāda kustības “Neons” pārstāvji, tā ir jauna LGBT+ kustība, kas radusies ar mērķi paaugstināt biseksuālu, panseksuālu un citu B+ cilvēku redzamību gan LGBT+ kopienā, gan ārpus tās. Dibināšanas pasākumā tika sniegta informācija par kustības mērķiem, kā arī prezentēti pirmie dati par B+ cilvēku realitāti Latvijā.

Pasākumā piedalījās īpašās viešņas – komiķe un aktīviste Džemma Sudraba, cilvēktiesību aktīviste Selma Teodora Levrence un drag karalis TipTap Timmy.

Kā norāda kustības “Neons”, neskatoties uz to, ka starptautiskie dati konsekventi norāda, ka B+ cilvēki veido aptuveni pusi LGBT+ kopienas, diskusijā par LGBT+ jautājumiem šo cilvēku vajadzības tiek pieminētas reti. Šo fenomenu bieži dēvē par “biseksualitātes izdzēšanu” jeb angļu valodā – “bi-erasure”, un šī darbība atstāj būtisku iespaidu uz B+ cilvēku labklājību un spēju iekļauties sabiedrībā.

 “Biseksualitātes izdzēšanas negatīvās sekas redzam sev visapkārt. Aptaujas rāda, ka šie cilvēki cieš no dažādām veselības problēmām – garīgās veselības traucējumiem, atkarībām – tikpat ļoti, cik pārējie LGBT+ cilvēki, un būtiski vairāk nekā heteroseksuāli cilvēki, taču diskusijās sabiedrībā tas neatspoguļojas. Individuālā līmenī B+ cilvēki bieži saka, ka nejūtas īsti pieņemti nevienā no kopienām - ne LGBT+, ne ārpus tās. Kustības “Neons” mērķis ir radīt šo kopienu un vidi, kurā pilnīgi visi LGBT+ cilvēki var justies vienlīdz redzami, vienlaikus paaugstinot sabiedrības izpratni par B+ cilvēku pieredzi,” skaidro kustības “Neons” līdzdibinātāja Paula Zvejniece.

Džemma Sudraba, pirms pieteikt Levrenci, uzrunāja sanākušos ļaudis ar frāzi: ".. bet saproti, ka tev tagad būs jālaiza pi)*&s!", kas izraisīja ūjināšanu un sašutuma izsaucienus no sanākušajām (iem?).

Selma Levrence kustības dibināšanas pasākumā, uzrunājot klātesošos, pauda: “Es gribētu visus apsveikt ar trim lietām. Pirmkārt, tā ir kustības dibināšana. Tad laikam ar to, ka pirmo reizi 12 gadu laikā Nacionālā apvienība nav valdībā.” Tāpat Levrence klātesošos sveica ar Biseksualitātes redzamības nedēļu.

Kustības "Neons" dibināšana

Biseksualitātes redzamības nedēļas (16. – 23. septembris) ietvaros notika jaunas LGBT+ kustības “Neons” dibināšana. Kustības dibināšanas pasākums notika vakar, 20. ...

gallery icon

Savukārt pasākuma gaitā tika izritināts LGBT+ kopienai raksturīgais varavīksnes karogs, uz kura melniem burtiem bija uzrakstīts “N&^%j Nilu Saksu” jeb sabiedrībā plaši pazīstamais bērnu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs tika sūtīts turpat, kurp savulaik krievu karakuģis.

Uz šo Konstantinovs savā "Twitter" profilā nepalika atbildi parādā: "Dzimumu mācības pētniecības komanda beidzot sagatavojusi argumentētu, saprātīgu pamatojumu saviem uzskatiem. Liekas, pilnībā droši var šai kustībai uzticēt  skolas mācību programmas un rūpes par jauniešu mentālo veselību."

 Starptautisko biseksualitātes redzamības nedēļu šogad atzīmē 16. – 23. septembrī. Latvijā šīs nedēļas laikā plānots pasākumu kopums “Kļūsti redzams!” 20., 21. un 22. septembrī kultūrvietā “Skapis”. 20. septembrī notika kustības “Neons” dibināšanas pasākums, 21. septembrī – “Queer Open Mic: Bi edition” sadarbībā ar biedrību “Active Rainbow” un 22. septembrī – nedēļas noslēguma pasākums kopā ar DIVAS.