foto: ddp / Vida Press
Liepājniekiem šausmas iedzen balts busiņš, dedzina kokus Botāniskajā dārzā, sabojā zelta rudeni: kriminālā province
Liepājā izplatās baumas, ka pa pilsētā braukā balts mikroautobuss ar “vīriešiem, kuri zog bērnus”.
112
2023. gada 23. septembris, 06:11

Liepājniekiem šausmas iedzen balts busiņš, dedzina kokus Botāniskajā dārzā, sabojā zelta rudeni: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Liepājniekus šonedēļ traumēja šausmu stāsti, kurus izplatīja vietējo bērnu vecāki – pa pilsētu braukājot noslēpumains balts mikroautobuss ar vīriešiem, kuri zog bērnus. Policija neveiksmīgi meklēja gan šausmīgo busiņu, gan tajos sēdošos vīriešus. Iespējams, likumsargiem nebūtu jāviļas, ja viņi kādu transportlīdzekli ķertu Ropažu pusē. Tur jau teju mēnesi kāds lauku ceļš ir pārrakts un no no abām pusēm “sargā” bebru uzslietie aizsprosti.

Savukārt Siguldā strauja pakaļdzīšanās var beigties bēdīgi, jo tur vandaļi izpostījuši stāvās kāpnes, kas ved no Gaujas senlejas uz Šveices ielu. Var lauzt kaklu! Bēdīgi klājas botāniķiem, jo tos arī apsēduši Salaspils puses vandaļi, kuri pat pamanās dedzināt kokus Nacionālajā botāniskajā dārzā. Bet Ādažu novada pašvaldības policisti no Mazā Baltezera izvilkuši 11 metrus garu maluzvejnieku murdu.

Siguldā izdemolē zelta rudens gaidīšanas prieku

Izdemolētās Gaujas senlejas trepes

Salauzto un izdemolēto koka kāpņu dēļ Gaujas Nacionālā parka administrācija otrdien, 19. septembrī, bija spiesta slēgt pastaigu taku, kas savieno ...

gallery icon

Salauzto un izdemolēto koka kāpņu dēļ Gaujas Nacionālā parka administrācija otrdien, 19. septembrī, bija spiesta slēgt pastaigu taku, kas savieno Gaujas senleju ar Šveices ielu Siguldā pie Siguldas Mākslu skolas “Baltais flīģelis”. Bija pilnībā vai daļēji izlauzti vairāki pakāpieni, kā arī kāpņu margas vietām nolauztas. Šādi bojājumi kāpnes padarīja bīstamas un nelietojamas, tādēļ taka uz laiku tika slēgta. 

Parka administrācija informē: “Aicinām būt vērīgiem, un, ja informatīvās zīmes un lentas ir norautas, bet Dabas aizsardzības pārvalde nav publiski izziņojusi par remontdarbu pabeigšanu, sabojātās trepes nelietot.

Takas sākuma un beigu posmā ir izvietotas brīdinošas informatīvas zīmes par takas slēgšanu, kā arī kāpņu platformas ir norobežotas ar lentām. Tiklīdz kāpnes tiks salabotas un būs gājējiem atkal drošas, par to ziņos plašsaziņas līdzekļos.

Dabas aizsardzības pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš saka: “Gaujas Nacionālais parks ir iecienīts dabas tūristu galamērķis. Jo īpaši to redzam rudenī, kad Siguldas un tuvējās apkaimes iedzīvotāji un viesi bauda rudens krāsainību Gaujas ielejas dabas takās. Kāpnes, serpentīni un takas ir vispiemērotākais veids, lai novērtētu dabas krāšņumu visos veidos. Diemžēl nodarītie postījumi ir tik lieli, ka drošības dēļ trepes slēdzam tieši pirms aktīvā tūristu pieplūduma. Ja kāds ir redzējis šobrīd nezināmos vandaļus, kas ir sabojājuši stāvās kāpnes pēdējās diennaktīs, aicinām sazināties ar pārvaldi un ziņot”.

Lai arī kāpnes pie Siguldas Mākslu skolas šobrīd ir slēgtas, daudzveidīgas pastaigas Gaujas senlejā aizvien ir iespējamas, plānojot citu gājiena sākuma vai beigu posmu. 

Botāniskajā dārzā dedzina kokus un demolē tualetes

foto: Salaspils novada pašvaldība.
Nacionālā botāniskā dārza administrācija norūpējusies par to, ka šogad uzradušies sevišķi daudz indivīdu, kuri posta dārza infrastruktūru.

Latvijas Nacionālais botāniskais dārzs ir nikns uz indivīdiem, kuri nodara skādi 129 hektāru plašajam dārzam Salaspilī:

“Diemžēl šogad īpaši esam novērojuši, ka bērni un jaunieši, kā arī atsevišķi indivīdi, velta laiku un pūles, lai demolētu, apzīmētu un neatgriezeniski bojātu Nacionālā botāniskā dārza infrastruktūru - apzīmēta pavasarī atklātā Pārtikas un ārstniecības augu ekspozīcijas lapene, izdemolēta tualete, regulāri tiek dedzināti dzīvi koki dārzā un tā tālāk. Visbiežāk tas notiek pēcpusdienās un ārpus dārza darba laika.

Tāpēc 2023. gadā esam ieguldījuši savus resursus video novērošanas infrastruktūras sakārtošanā, kā arī caurumu likvidēšanā sētā, tādējādi liedzot iespēju nelikumīgi iekļūt teritorijā pēc dārza darba laika. Informējam, ka sadarbībā ar Salaspils pašvaldības policiju uzsākti arī reidi botāniskā dārza teritorijā ārpus darba laika”.

Tiek pieļauts, ka dārzu regulāri apskādē vietējie vandaļi, un tas nu vēl vairāk nav attaisnojams, jo, atšķirībā no citiem valsts iedzīvotājiem, salaspiliešiem par Nacionālā dārza apmeklējumu nav jāmaksā.

“Nacionālais botāniskais dārzs ir valsts nozīmes dabas piemineklis un atrodas īpašā valsts aizsardzībā. Tas ir ne vien pievilcīgs Salaspils tūrisma objekts, bet arī starptautiskas nozīmes zinātniska institūcija. Dārza infrastruktūras uzturēšanai un uzlabošanai ik gadu tiek tērēti valsts budžeta un Salaspils novada domes līdzekļi, ļaujot salaspiliešiem dārzu apmeklēt regulāri un bez maksas,” Salaspils vietvaras interneta lapā atgādina Nacionālais botāniskais dārzs.

Plūdi un bebri izposta ceļu Ropažu novadā

Ropažu novada iedzīvotājs Uldis Uldis Platmanis “Facebook” profilā “Ropažu novada notikumi” sūrojas, ka jau teju mēnesi vairāku viensētu iemītnieki, kuri izmantoja ceļu, kas Inčukalna ceļu savieno ar Tumšupi, lai pa īsāko ceļu nokļūtu līdz Ropažiem, nu spiesti mērot garu apkārtceļu, jo pirms nedēļām trijām plūdi izskaloja ceļu, ko vietējie sauc par “puru”:

“Jau trešo nedēļu stāv pārrakts ceļš, kas savienoja Inčukalna ceļu ar Tumšupi, tā saucamo “puru”. Ceļā pārplūda un tas tika pārrakts. Ja no sākuma pagasta darbinieki brauca un kaut ko darīja, tad tagad jau ir otrā nedēļa, kad te nerādās neviens cilvēks. Bebri abās pusēs sabūvējuši savus dambjus. Ūdens prom normāli nav aizgājis un neviens nekā nedara. Tā mēs - divas mājas – esam atslēgti no taisnākā brauciena uz Ropažiem. Braucam trīs kilometrus uz Tumšupi, un tad uz Ropažiem”.

No Baltezera izvelk 11 metrus garu murdu

Ādažu novada pašvaldības policija piektdien, 22. septembrī, informēja, ka patruļas laikā Mazajā Baltezerā tika pamanīts un izņemts nemarķēts zvejas rīks - murds 11 metru garumā. Maluzvejniekus  likumsargiem gan nav izdevies noķert.

Liepājā šausmas iedzen “bērnu laupītāji” baltā busiņā

foto: Viktor Ketal / Alamy/ Vida Press
Liepājā izplatās baumas, ka pa pilsētā braukā balts mikroautobuss ar “vīriešiem, kuri zog bērnus”.

Vairāki Liepājas bērnu vecāki šonedēļ sociālajos tīklos publicējuši brīdinājumu par kādu aizdomīgu mikroautobusu baltā krāsā, kurā it kā braukalējot bērnu laupītāji. Kāda liepājniece raksta:

“Labdien, vecāki! Gribu jūs painformēt. Jo manai meitai šodien pa Tosmari sekoja balts busiņš. Busiņā bija divi vīrieši. Ar pirkstu norādīja uz manu meitu. Bet es pasaku sev paldies, ka par tādām lietām mēs esam izrunājuši. Un mans bērns skrēja, kur vairāk cilvēki un ziņoja policijai. Nezinu, vai tie nelieši ir noķerti. Rakstu jums, lai jūs sargājiet savu bērnus. Parunājiet ar saviem bērniem”.

Kādā citā interneta vietnē ir rodams ieraksts, ka pa pilsētu braukā balts busiņš ar “trīs vīriešiem, kuri zog bērnus”.

Portāls liepajniekiem.lv raksta, ka pilsētā izplatījušās runas, ka šāds busiņš braukājot pa Tosmares mikrorajonu un Liepājas 15. vidusskolas apkārtni. Par to arī esot ziņots pašvaldības policijai.
 
Liepājas pašvaldības policijas pārstāve Elva Lubāne liepajniekiem.lv sacīja: “Informāciju par balto transportlīdzekli saņēmām jau 18. septembrī, kad par izsekošanu pašvaldības policijas darbinieku informēja kāda meitene. Par to informēti arī Valsts policijas darbinieki”.

Policija šonedēļ apsekoja Tosmares rajonu un visas pilsētas mācību iestādes, bet neko aizdomīgu nav pamanījusi. Taču policijas ekipāžas šo informāciju uztvērušas nopietni un nolēmušas pievērst lielāku uzmanību minētajam rajonam un “medīt” aizdomīgo busiņu.

Jāteic, ka pēdējo gadu laikā runas par aizdomīgu baltu busiņu dažādās Latvijas vietās sociālajos tīklos uzvirmojušas ne reizi vien, raksta liepajniekiem.lv. 2021. gadā sociālajos tīklos vecāki cits citu brīdināja par baltu busiņu Kuldīgas un Talsu novados. Tā vadītājs esot nepilngadīgām meitenēm piedāvājis saldumus un solījis viņas nogādāt mājās. Vēl vairākus gadus pirms tam aizdomīgs balts busiņš it kā manīts Vecumniekos un Rīgas centrā, bet 2018. gadā Pierīgā. Tur gan Valsts policija noskaidroja, ka stāsts par balto “busu” un tajā sēdošiem vīriešiem, kas vilina iekšā bērnus, ir izdomājums, proti, bērns bija pastrādājis nedarbus, tāpēc, lai sevi attaisnotu, izdomājis stāstu par aizdomīgo mikroautobusu.