foto: ekrānuzņēmums no video
Latvijas "ģeogrāfs" dodas uz Baltkrieviju ar īpašu dāvanu un TV kamerā raud par "atbrīvotājiem"
Latvijas prokremliskais aktīvists Ilgarts Zeiberts uz Baltkrieviju devās ar "delegāciju". Vietējās televīzijas sižetā viņš pieteikts kā faktiski ar tiesas spriedumu likvidētas militāro veterānu biedrības pārstāvis.
Sabiedrība
2023. gada 10. septembris, 08:23

Latvijas "ģeogrāfs" dodas uz Baltkrieviju ar īpašu dāvanu un TV kamerā raud par "atbrīvotājiem"

Jauns.lv

Neskatoties uz to, ka rit jau otrais gads Krievijas iebrukumam Ukrainā, ko realizēt lielā mērā palīdzēja Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, uz šo kaimiņvalsti joprojām brīvi turpina braukt gan tūristi, gan dažādi "politologi", "vēsturnieki" un "ģeogrāfi", kuri neslēpti spodrina PSRS, Krievijas un Baltkrievijas tēlu.

Nesen Baltkrievijas reģionālajā televīzijā "Grodno Plus" demonstrēts emocionāls sižets par kādu entuziastu grupiņu no Latvijas, kuri ieradušies Grodņā, lai arheoloģijas muzejā pasniegtu dāvanu - "Atmiņu grāmatu".

Tā ir daļa no sērijas, kurā atspoguļoti PSRS okupantu varas militāro vienību un to karavīru dati.

Sižetā teikts, ka no Latvijas šajā notikumā figurē divi nodibinājumi - "Republikāniskā veterānu biedrība", kas grāmatu dāvā, un "Baltijas ģeogrāfijas biedrība" [nejaukt ar "Latvijas ģeogrāfijas biedrība"], kas bijuši līdzautori.

Realitātē abi šie formējumi ir viens un tas pats cilvēks un viņa atbalstītāji. Runa ir par Latvijas prokremlisko aktīvistu Ilgartu Zeibertu un viņa līdzgaitniekiem.

Uz Baltkrieviju - ar asarām par Latvijā notiekošo

Sižetā teikts, ka grāmatu sērija veidota "visas padomju tautas uzvaras Lielajā Tēvijas karā iemūžināšanai".

Tā Krievijas propaganda dēvē Otro pasaules karu.

Izdotas "Atmiņu grāmatas", kurās apkopoti PSRS armijā dienējušo dati no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Moldāvijas, Rumānijas un Ungārijas.

"Šo vēsturi nevajadzētu aizmirst, pārliecināti ir viesi no Latvijas. Viņi ir kategoriski par Lielā Tēvijas kara pieminekļu nojaukšanu savā valstī," teikts sižetā.

Šis ir tradicionāls Krievijas, Baltkrievijas propagandas vēstījums par "varoņiem", kurus "nedrīkst aizmirst" pat tie, kuriem trūkst pozitīvu atmiņu un nostājas pret PSRS.

Zīmīgi, ka Zeiberts, runājot TV kameru priekšā pat apraudājies.

"Latvijā savulaik bija 690 pieminekļu, brāļu kapi un citi apbedījumi. "Atmiņu grāmatā" es apkopoju informāciju 28 brāļu kapus, kurus mani cilvēki burtiski restaurēja, rāpojot uz ceļiem. [...] Un tagad šī grāmata un šie pieminekļi ir aizliegti un tiek iznīcināti visā Latvijā, tāpat kā Polijā un Ukrainā," cauri asarām saka Zeiberts.

Šādi frāzējot savu vēstījumu, Zeiberts pietuvojas nepatiesībai, jo, demontējot PSRS slavinošos pieminekļus, brāļu kapus un apbedījumus Latvijā neviens neaiztiek.

Profesionāls "dzīvosim draudzīgi" sludinātājs

Zeiberts gan nebūt nav jauns vārds prokrievisko aktīvistu vai Baltkrievijas režīma atbalstītāju rindās.

Savulaik viņš devās gan uz Krieviju, gan Baltkrieviju, lai spēlētu draudzīga visa un kaut kā eksperta lomu no Latvijas.

Šo funkciju, kā zināms, regulāri pildīja un pilda daudzi vietējie prokremliskie aktīvisti, no kuriem daži vairs nav uz brīvām kājām.

Jāpiebilst arī, ka iepriekš pieminētās "Republikāniskās veterānu biedrības" priekšsēdētājs Vladimirs Norvinds - Krievijas pilsonis - 2020. gadā tika izraidīts no Latvijas.

Viņu tā saucamajā "melnajā sarakstā" iekļāva bijušais Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

Iemesls - darbības, kuras radījušas potenciālu apdraudējumu Latvijas nacionālajām drošības interesēm, kā to, atsaucoties uz neoficiāliem, bet drošīem avotiem, togad apgalvoja "Forbes".

Latvijas medijos Norvindu aprakstīja, kā iespējamo Krievijas vēstniecības Latvijā kontaktpersonu, ar kuras starpniecību dažādu Krievijai tīkamu militāro veterānu organizāciju perēklis Latvijā saņēmis finansējumu.

Zīmīgi, ka Norvinda vadītais nodibinājums ar Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas spriedumu tika izbeigts jau 2021. gadā.

Taču nesenajā "Grodno Plus" sižetā tas "atdzīvināts".

Tikmēr tā saucamajā "Baltijas ģeogrāfijas biedrībā", saskaņā ar publiski pieejamajiem datiem, bez Zeiberta darbojas kāda Inna Davidova, par kuru publiski atrodamā informācija ir skopa [nejaukt ar Hermaņa Brauna fonda direktori], un aktīvists Edvīns Puķe.

Tai 2015. gadā atņemts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. To Valsts ieņēmumu dienests var izdarīt tikai ar pašas organizācijas lūgumu, vai sodot par šādam statusam  neatbilstošu rīcību.

Pēdējo mēnešu laikā Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) ir atkārtoti publiski brīdinājis par riskiem, ko paredz izceļošana uz Baltkrieviju vai Krieviju.

Abu valstu specdienesti ir ļoti ieinteresēti un nodarbināti ar cilvēku vervēšanu.