foto: Paula Čurkste/LETA
Deputātam Jencītim Rīgā pieder dzīvoklis, taču viņš par valsts naudu - 800 eiro - īrē citu. Kāpēc tā?
Saeimas deputāts Mārcis Jencītis (LPV) skaidro, kādēļ par valsts naudu - 800 eiro - īrē salīdzinoši dārgu dzīvokli Rīgā.
Sabiedrība
2023. gada 1. septembris, 06:05

Deputātam Jencītim Rīgā pieder dzīvoklis, taču viņš par valsts naudu - 800 eiro - īrē citu. Kāpēc tā?

Jauns.lv

Sociālajos tīklos pamanīts, ka no visiem Saeimas deputātiem, tieši "Latvija pirmajā vietā" (LPV), "Stabilitātei!", kā arī "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) tautas kalpi ir viscītīgākie parlamentāriešiem pieejamo, valsts izsniegto kompensāciju izmantotāji.

Ātri vien ielūkojoties Saeimas tīmekļa vietnē izliktajos datos, konstatējams, ka šādam apgalvojumam nudien ir pamats. To uzrāda dati par jūliju.

Taču, bez šaubām, parasti kompensāciju izmantošana ir pamatojama ar deputāta attālo dzīvesvietu un tamlīdzīgi.

Daži jautājumi radās, aplūkojot LPV pārstāvja, Saeimas deputāta un visnotaļ pretrunīgi vērtētā garīdznieka - "Kristus pasaulei" līdera - Mārča Jencīša situāciju.

Jencītis no šī gada aprīļa sev piešķirto normu (919 eiro) izmanto 800 eiro apmērā, lai maksātu par dzīvojamo telpu īri.

Šlesers Rīgas centrā protestē pret "Vienotības" valdību

Sestdien, 26. augustā, pulksten 15.00 pie Brīvības pieminekļa sākās partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līdera Aināra Šlesera organizēta protesta akcija ...

gallery icon

Tik liela kompensācija par dzīvojamās platības īri nav nevienam citam no 100 parlamentāriešiem.

Pietuvojas vien cita LPV deputāte - bijusī un pretrunīgi vērtētā labklājības ministre Ramona Petraviča ar 750 eiro.

Ir gan zināms, ka deputātei Rīgā dzīvojamās telpas nepieder un viņa mitinās salīdzinoši tālu no Rīgas.

Tuvu, ar 780 eiro, ir arī ZZS pārstāve Līga Kļaviņa. Viņas valsts amatpersonas deklarācija arīdzan neliecina par apdzīvojamu īpašumu tuvāk Saeimai. Deputāte ir no Jēkabpils puses, savulaik bijusi Jēkabpils pilsētas un novada pašvaldības deputāte.

Tajā pašā laikā Jencīša valsts amatpersonas deklarācija, kas iesniegta, uzsākot deputāta darbu, uzrāda, ka papildus diviem viņa īpašumā esošiem dzīvokļiem Līgatnē, viens īpašumā esošs dzīvoklis ir arī Rīgā.

Neskatoties uz to, nākamajā deklarācijā, kas iesniegta un publicēta 2023. gada marta beigās, parādās lietošanā esošs dzīvoklis Rīgā.

Piederošais dzīvoklis "neesot piemērots dzīvošanai"

Sazinājāmies ar LPV parlamentārieti, lai lūgtu precizēt - kādiem tieši mērķiem tiek izmantota 800 eiro kompensācija.

Papildus lūdzām arī precizēt, vai telpas, kuru apmaksai lietota kompensācija, ir tās pašas, kuras 25.03.2023. ierakstītas kā lietošanā esošs dzīvoklis Rīgā?

"Mana deklarētā un faktiskā dzīvesvieta līdz ievēlēšanai par 14. Saeimas deputātu ir Cēsu novadā, tādēļ Saeimas deputātam "ir tiesības saņemt transporta izdevumu kompensāciju atbilstoši faktiskajiem izdevumiem un dzīvojamās telpas īres (viesnīcas) kompensāciju atbilstoši faktiskajiem izdevumiem" pēc Saeimas kārtības ruļļa 14. panta 1. daļas apakšpunktiem. [...] Izdevumu kompensācija tiek izmantota dzīvojamās telpas īres kompensācijai atbilstoši faktiskajiem izdevumiem," vispirms paskaidroja deputāts.

Skaidrojot, kādēļ par valsts naudu - 800 eiro - jāīrē salīdzinoši dārgs dzīvoklis Rīgā, ja telpas ar šādu statusu deputātam jau galvaspilsētā pieder, Jencītis pauda:

"Iepriekš valsts amatpersonas deklarācijā norādītais īpašums Rīgā nav piemērots dzīvošanai, tādēļ tiek izmantota dzīvojamās telpas īre citā vietā. Īres līgums tika iesniegts atbildīgajam Saeimas prezidija locekļa birojam. Vēlos norādīt, ka nekāda cita papildus atlīdzība sakarā ar Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 5.1 panta 3. daļu netiek saņemta," skaidroja deputāts.

Iemeslus, kādēļ piederošajā dzīvoklī nav iespējams dzīvot Jencītis gan neizklāstīja.

Skaidrs vien ir tas, ka, kamēr Jencītim piederošais dzīvoklis Rīgā esot "neapdzīvojams" tiek apdzīvots cits - pa 800 eiro - kurus, ērtākam darbam Saeimā, sagādā nodokļu maksātājs.

Deputāts, gan vērsa uzmanību, ka dzīvojamās telpas īre par īrēto dzīvokli esot maksāta kopš 2022. gada novembra, tomēr kompensācija no Saeimas administrācijas ir tikusi saņemta tikai no šī gada aprīļa mēneša.