Plaši pazīstamā nevalstiskā organizācija Ziedot.lv nupat nosvinējusi apaļu jubileju – 20. gadus. Svētki tika atzīmēti Nordeķu muižā, kurā pulcējās viesi, kas sveica organizācijas darbiniekus un vadītāju Rūtu Dimantu. Viesu vidū netrūka sabiedrībā pazīstamu cilvēku, bet viņu vidū bija arī valsts augstākās amatpersonas  - valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Ziedot.lv 20 gadu jubileja

Plaši pazīstamā nevalstiskā organizācija Ziedot.lv nupat nosvinējusi apaļu jubileju – 20. gadus. Svētki tika atzīmēti Nordeķu muižā, kurā pulcējās viesi, ...

Sabiedrība
2023. gada 31. augustā, 11:07

FOTO: augsti viesi pagodina Ziedot.lv 20 gadu jubilejas svinībās

Jauns.lv

Plaši pazīstamā nevalstiskā organizācija Ziedot.lv nupat nosvinējusi apaļu jubileju – 20. gadus. Svētki tika atzīmēti Nordeķu muižā, kurā pulcējās viesi, kas sveica organizācijas darbiniekus un vadītāju Rūtu Dimantu.

FOTO: augsti viesi pagodina Ziedot.lv 20 gadu jubi...

Viesu vidū netrūka sabiedrībā pazīstamu cilvēku, bet viņu vidū bija arī valsts augstākās amatpersonas  - valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. 

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, uzrunājot Ziedot.lv viesus, darbiniekus un citus klātesošos, norādīja, ka liela labdarības organizācija briedumu var sasniegt tikai sabiedrībā, kurai nav vienalga.

“Ziedot.lv ir sabiedrības spogulis. Šis spogulis parāda mūsu vājās vietas – gadījumus, kad valsts vai pašvaldība savējiem nevar palīdzēt. Bet tas pats spogulis izgaismo mūsu spēku – spēju just līdzi un vēlēšanos palīdzēt. Tas izgaismo arī spēju uzticēties,” pauda Rinkēvičs, “mēs varam svinēt jūsu divdesmitgadi, jo jūs esat radījuši un noturējuši sabiedrības uzticību. Bez uzticības tā labākajā gadījumā varbūt būtu viena vai divas daiļas kampaņas. Divdesmit gadu nav briedums tikai labdarības organizācijai. Tas ir sabiedrības briedums. Tas pienāk tad, kad pareizi šķiet dalīties. Tas ir tad, kad no vēsa “Lai paši tiek galā!” pārejam uz siltu “Nav jau žēl”.”

Prezidents atzīmēja, lai gan latvieši nav pati bagātākā nācija pasaulē, taču pērn "Ziedot.lv" sasniedzis saņemto ziedojumu rekordu. Tas notika gadā, kad lielai daļai iedzīvotāju nācies pārplānot savus tēriņus un meklēt papildu iespējas piepelnīties.

"Bet mēs zinām, ka grūtību priekšā galvas ir nevis jānokar, bet jāpaceļ. Skeptiķi varētu sacīt, ka ziedošana ir tikai tāda atmazgāšanās vai ārišķīga spalvu spodrināšana. Gan jau kādam tieši tā ir. Taču es to redzu kā savas dzīves uzlabošanu, palīdzot citiem," sacīja Rinkēvičs.

Viņš uzsvēra, ka palīdzot Ukrainai sargāt savu brīvību, mēs sargājam arī savu valsti. Palīdzot svešiem bērniem izveseļoties, tiek palielināts laimīgu cilvēku skaits Latvijā un tiek parādīts, ka tādu svešu bērnu nemaz sav. Savukārt, palīdzot vērā cietušajiem, sirdī noglabājam cerību, ka nelaimē neatraidīs arī mūs.

"Palīdzot savējiem, mēs palīdzam sev. Izdzīvošanas pamatā ir savstarpējs atbalsts. Turklāt labdarība palīdz ārstēt vientulību, jo atbalstot svešu cilvēku, svešais cilvēks kļūst par savējo. Šobrīd es nemēģinu kādu pierunāt ziedot. Tas jādara tikai tad, ja vēlas. No sirds. Labdarība, atšķirībā no nodokļiem, kas arī ir personīgo līdzekļu nodošana kopīgam labumam, ir brīvprātīga. Gribi - ziedo, negribi - neziedo," teica Valsts prezidents.

Viņš uzsvēra, ka organizācija "Ziedot.lv" nav vienīgā iespēja palīdzēt citiem. Vieni grib ziedot naudu, citi - piedalīties, organizēt, nes un celt. Prezidenta ieskatā, var izvēlēties arī citus ceļus, kā dot sabiedrībai. Ko un kā atbalstīt, tas ir jāizlemj katram pašam, jo vienam svarīgāka dabas aizsardzība, citam - senioru aprūpe, vēl citam - atbalsts Ukrainai.