foto: Paula Čurkste/LETA
Caurumi neesošajā žogā: kā vērtēt Siliņas pagātnes solījumus un šodienas attaisnojumus par robežas izbūvi?
Evika Siliņa pirms vairākiem gadiem bieži un pārliecinoši solīja sarūpēt Latvijai drošu austrumu robežu. Valdības veidošanas priekšvakarā kādreiz solītais un šī brīža realitāte ir grūti sagremojama.
Sabiedrība
2023. gada 25. augusts, 15:28

Caurumi neesošajā žogā: kā vērtēt Siliņas pagātnes solījumus un šodienas attaisnojumus par robežas izbūvi?

Jauns.lv

Nesen internetā publicētā, klaji melīgā informācija par valdības veidošanai iezīmēto Eviku Siliņu izvērtās plašā diskusijā, vienlaikus novēršot uzmanību no reālām lietām, kuras Evika Siliņa līdz šim ir darījusi un nav darījusi.

Iedziļinoties Evikas Siliņas publisko paziņojumu pagātnē, acīs iekrīt tas, cik bieži viņa sociālajos tīklos un kamerās runājusi par nu jau slimīgi lēno un problemātisko austrumu robežas izbūvi.

Savulaik dotie solījumi bija bravūrīgi, taču šodien varam runāt vien par iesāktu procesu, kurš pamatīgi notraipīts ar aizdomām par nelikumībām un pat kilometriem no robežas saožamu nekompetences smaku.

Kā top dzeloņdrāšu žogs uz Latvijas un Baltkrievijas robežas

gallery icon

Nu tik būvēsim žogus, nu tik celsim algas

"[...] Austrumu robeža, kura tiks izbūvēta un aprīkota atbilstoši stingrākajiem Eiropas Savienības standartiem. Es domāju, šeit nevienam nav jautājuma - kāpēc mēs gribam izbūvēt stingrāku robežu," šādus vārdus Evika Siliņa partijas "Vienotība" domes sēdē teica 2015. gadā (sākums 1:45:29):

Tad aktuāla bija gan migrantu krīze, gan arī notikumi Ukrainā, un Siliņa tobrīd tribīnē cilāja nupat atkal aktualizēto, bet patiesībā jau vienmēr svarīgo iekšējās drošības jautājumu.

Tika arī runāts par "maksimālu rezultātu", ņemot vērā finanšu iespējas. Situācija pēc septiņiem gadiem - par caurumiem žogā nevaram runāt, jo paša žoga tā īsti joprojām nav.

Vēl šovasar tika ziņots, ka tā būvniecība sokas ļoti gausi un Kariņa valdība meklēja "veidus, kā procesu paatrināt".

Konkrētajā domes sēdē Siliņa runāja arī par policistu, ugunsdzēsēju-glābēju un robežsargu algām, kā arī trūkstošajiem darbiniekiem.

Minskas lidostā "iesprūst" liels migrantu skaits

Migrantu slēgtajās grupās ir atrodamas fotogrāfijas un video no Minskas nacionālās lidostas. Tajos redzami lidostas gaiteņi, kuros rindām, šur un ...

gallery icon

Laikam jau lieki atgādināt, ka šodien situācija joprojām ir visnotaļ drūma un darba spējīgie nesteidzas tikt nodarbināti valstī it kā prioritārajos iekšējo drošību veicinošajos dienestos.

Arī 2016. gadā Evika Siliņa, tostarp sociālajos tīklos, solīja, ka pabeigs Krievijas un Baltkrievijas robežas izbūvi. Spriežot pēc šī tvīta noformējuma, tas laikam pat bijis solījums, gaidot Latvijas simtgades svinības:

Salīdzinot Siliņas kādreiz publiski pausto ar šī brīža rezultātu, rodas iespaids, ka "galvenais ir solīt" un tamlīdzīgi, klišejiski izteikumi par politiku diemžēl nekļūst mazāk aktuāli. (Foto: ekrānuzņēmums no "Twitter")

Dažus gadus pēc iepriekš aprakstītās domes sēdes - 2018. gada vasarā, kas bija priekšvēlēšanu laiks - sociālajos tīklos bira politiķu solījumi, tostarp arī smuku, iestudētu videoreklāmu formātā.

Evika Siliņa savā video atkārtoti pievērsās robežas infrastruktūrai:

"Vairāk kā 14 gadus Latvijas robeža ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža. Mēs esam izdarījuši daudz, lai austrumu robeža būtu droša un turpināsim to izbūvēt arī nākamajos gados," solīja Siliņa.

Migrantu telšu nometne uz Polijas-Baltkrievijas robežas

gallery icon

Šodien šie vārdi īpaši izceļas, kopā ar parakstu, kas ievietots zem šī video: "Cilvēki saka, es par tevi balsotu, bet kāpēc tu esi politiskās partijas "Jaunā Vienotība" sarakstā. Es vēlos, lai par mani runā tieši mani darbi, nevis vārdi par citiem politiķiem."

"Uzskatu, ka iesāktais ir jāpabeidz," savus kandidēšanas iemeslus beigās izklāsta pašreizējā valdības veidotāja.

Būtiski saprast, ka šī iesāktā pabeigšana - nebeidzamā robežas žoga būvēšana palēninājumā -  norisinās vēl šodien, kamēr Polijā šis un citi konkrētās jomas uzdevumi tiek pildīti pavisam citā tempā.

Ja apspriežam darbus, kuriem būtu jārunā par politiķiem - Polijā, acīmredzot, pie varas ir bijuši tādi, kuriem robeža tiešām ir bijusi prioritāte. Nez vai, uzlūkojot rezultātu, var teikt, ka Latvijā ir bijis līdzīgi.

Vienīgi laikam gan tomēr nevar nepieminēt tā saucamo "pagaidu žogu", kurš uz Latvijas-Baltkrievijas robežas parādījās 2021. gadā, kad Lukašenko režīms realizēja savu migrantu-pāri-robežai-stumšanas kampaņu.

Realitātē šī robežas infrastruktūras sastāvdaļa nobeidza diezgan daudzus meža zvērus, ko Baltkrievijas robežsardze fotografēja un ievietoja sociālajos tīklos, prasmīgi veidojot savu propagandu.

Ierasta lieta bija, dodoties uz pierobežas mežiem, pa ceļam ieskriet saimniecības preču veikalā un nopirkt knaibles. Migranti dalījās ar bildēm, cenām u.c. veida palīdzību šajā jautājumā.

"Es nepieņemu tādus lēmumus"

Viss iepriekš aprakstītais, kopsummā ar faktu, ka Siliņa ir ilglaicīgi strādājusi Iekšlietu ministrijā, protams, šodien ir izvērties par ļoti netīkamu klimatu valdības veidotājai.

Mediji pamatoti uzdod jautājumus par robežas izbūvei vēl 2015. gadā noslēgto līgumu, kurš noveda vien pie skandāla par iespējamām nelikumībām un tiesas durvju virināšanas.

Intervijā "Delfi" Siliņai tika atkārtots, ka skandālā iesaistītā uzņēmuma SIA "Igate" īpašnieks ir Siliņas dzīvesbiedra - advokāta - ilggadējs klients. Turklāt pārstāvēts arī konkrētā 17,5 miljonu iepirkuma uzvarēšanas brīdī.

Siliņas reakcija nesen notikušajā intervijā bija krasi atšķirīga un sākās ar sevis aizstāvēšanu.

"Parlamentārais sekretārs nestrādā ar iepirkumiem, viņam nav piekļuves dokumentiem [...]," pauda Siliņa, atzīstot, ka vīrs jau sen ir advokāts, un advokātiem esot daudz dažādu klientu.

Jāiestarpina, ka šādi nesmukumi pat ap valstij svarīgo drošības jautājumu, ietekmē sabiedrības uzticību valstij un varai. Vēl jo vairāk, ja nav paša rezultāta.

Minētajā intervijā Siliņa saka: "[...] mērķtiecīgi tiek taisīta melnā kampaņa ap mani."

Taču šī informācija publiskajā telpā ir parādījusies jau sen un žurnālisti, cilvēki, kuri to šobrīd apcilā - vienkārši atcerās būtisko par personu, kura tuvinās svarīgam valsts amatam.

Ir grūti nosaukt domāšanu un sekošanu līdzi aktualitātēm par "melno kampaņu".

Taču absurdāks ir Siliņas vēlāk paustais. Žurnāliste Olga Dragiļeva viņai norāda, ka Siliņas ietekmē ir bijusi pati žoga būvniecība, ko Siliņa nenoliedz, taču acumirklī sāk taisnoties.

Ministrijas kļūda esot bijusi - "ļaut žogu būvēt robežsargiem", kuru pamata darbs ir sargāt robežu, nevis būvēt to.

Tieši Siliņa bija tā, kura vēl iepriekš aprakstītajā 2015. gada "Vienotības" domes sēdē dikti aizstāvēja robežsargus un stāstīja, cik viņiem ir grūts darbs.

Siliņa pat demonstrēja Valsts robežsardzes sagatavotu video, kas, pats par sevi ir nedaudz dīvaini - jo video faktiski gatavojusi nodokļu maksātāju naudu saņemoša valsts iestāde, taču tas izmantos politiskas partijas iekšējo norišu vajadzībām.

Uz žurnālistes pārmetumiem par šo kļūdu, Siliņa, kura iepriekšējos gados neskaitāmas reizes solīja cītīgi strādāt pie robežas infrastruktūras jautājuma, atbildēja: "Es nepieņemu tādus lēmumus".

Taču skaļākā frāze, kontekstā ar iepriekšējos gados robežas sakarā sarunāto, laikam ir : "Es nenodarbojos ar robežbūvi".