foto: LETA
12 koši domugraudi no Alvja Hermaņa par to, kāpēc Latvijā ir tā, kā ir
Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis.
Politika
2023. gada 22. augusts, 22:25

12 koši domugraudi no Alvja Hermaņa par to, kāpēc Latvijā ir tā, kā ir

Jauns.lv

Otrdien, 22. augustā, LTV1 raidījumā viesojās Jaunā teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis, kurš nekautrējās paust viedokli un savu redzējumu par politiķiem un notiekošo valstī.

Alvis Hermanis zināmā mērā izjauca raidījuma formātu, raidījuma vadītājam Gundaram Rēderam tikai daļēji vadīt sarunu – Hermanis dažbrīd uzsāka monologu, kurā apcerēja savu redzējumu par latviešiem, valsti un politiķiem. Šāda Hermaņa “performance” nav atstājusi vienaldzīgus daudzus raidījuma skatītājus, kas steidza paust savu vērtējumu “Twitter”. Savukārt Jauns.lv apkopoja košākos no Alvja Hermaņa domugraudiem.

Par latviešiem un kopīgo labumu

"Ļoti iespējams, ka latviešiem nav mentāla spēja vienoties par kopīgu labumu. Latviešu smadzenēm tas ir kaut kas dīvains," Alvis Hermanis.

Par Jauno Vienotību

"Vienotība" ļoti dīvaini evolucionēja. Viņi sāka kā gaišie spēki pret korumpantiem u.tml. Es arī biju par viņiem, visi krietnie, labticīgie latvieši bija par "Vienotību". Tad laika gaitā izveidojās kaut kas cits, sākās arī ierēdņu astoņkājis. Pirms pieciem gadiem "Vienotība" knapi tika parlamentā, pa šiem pieciem gadiem visas tabulas ir gājušas lejā, bet viņu popularitāte ir gājusi tikai augšā. "Vienotība" pa šo laiku ir kļuvusi par tādu grāmatvežu partiju, kas apspiedusi visas iniciatīvas," Alvis Hermanis.

Par Latvijas attīstību

“Latvija vairs neskaitās pie Baltijas valstīm, Latvija ir Balkānu valsts, jo no Baltijas valstīm tā ir atpalikusi tā bezcerīgi pilnīgi.  Manuprāt, Latvijā pašlaik ir ieslēgts pašiznīcināšanās režīms. Ja kaut ko radikālu nemaina, tad būs ļoti slikti," Alvis Hermanis.

Par Šleseru

“Es uzskatu Šleseru par Latvijai ļoti bīstamu cilvēku, ņemot vērā viņa sentimentu pret Krieviju. Viņš ir arī ļoti šiverīgs cilvēks," Alvis Hermanis.

Par Saeimu

"Parlamentā sēž partiju politbiroji un puse vēl ir garīgi atpalikuši cilvēki. Es atvainojos, galīgi remdeni cilvēki," Alvis Hermanis.

Par Jauno Vienotību

“Ja valsts ir tādā pakaļā kā tagad, tad kāda "Vienotība"? Šobrīd ugunsgrēku varētu dzēst ar tehnisko premjeru. Atvainojos par rupjiem vārdiem, kuram ir kāda vīzija, bilde, menedžera spējas," Alvis Hermanis.

Par latviešu nākotni

“Latvija izmirst. Pat fiziski tā paliek tukša. Ļoti iespējams, ka manai dzīvei vēl pietiks. Latvieši nekad ielās neies. Viņi neies kā francūži, vai gruzīni. Viņi nopirks (lidmašīnas) biļeti", Alvis Hermanis

Par to, kur latvieši ir labi

"Vienīgais sporta veids, kur mēs esam pirmajā vietā - skeletons - braukt no kalna lejā ar galvu uz leju", Alvis Hermanis

Par līderiem un prezidentu

"Jūs esat radījuši sistēmu, kur neviens nav atbildīgs. Lielākā Latvijas ierēdniecības problēma ir līderisma trūkums. Visi baidās no tiem līderiem. Arī tas jaunais prezidents, visu mūžu pats neko nav nopelnījis, pie mammas dzīvojis, tikai tagad uz Jūrmalu pārcēlies," Alvis Hermanis.

Par vēlēšanām

“Ja būtu mažoritārā vēlēšanu sistēma, katrā - tur Skrundā, Valmierā, Jūrmalā - visi zinātu, kas viņus pārstāv. Partijas noteikti nevajag aizliegt, ja viņi grib, lai viņi tur dzīvojās, bet vēlēšanās piedalās viens cilvēks nevis partija," Alvis Hermanis.

Par to, kā kaut ko mainīt

“Man radās ideja radīt vienu pagaidu, kaut kādā ziņā viltus partiju, kas iet uz vēlēšanām tikai ar vienu programmas punktu - izmainīt vēlēšanu likumu," Alvis Hermanis.

Par to, kas vainīgs

“Tie trīs vaļi, kuru dēļ ir tas "aizcietējums" Latvijā, tās ir partijas, kas ir izveidojušās par tādām mafiozām lūzeru grupām, kur ir katrai savs politbirojs, tad ir ierēdņu astoņkājis un tad ir mediji un arī tie, kas uzdodas par sabiedriskajiem medijiem," Alvis Hermanis.