foto: LETA
Restorānu “Monterosso” slēdz, atkorķējot 110 gadu senu šampanieti
Monterosso” nāca klajā ar pēkšņu paziņojumu angļu valodā “Facebook”: “Mēs sirsnīgi atvadāmies no mūsu dārgajiem restorāna “Monterosso” viesiem un draugiem.”
Sabiedrība
2023. gada 19. augusts, 03:51

Restorānu “Monterosso” slēdz, atkorķējot 110 gadu senu šampanieti

Jauns.lv

Nesen izskanēja paziņojums par slavenā restorāna “Vincents” slēgšanu, kad kārta pienākusi vēl vienam – “Monterosso” Vaļņu un Zirgu ielas stūrī, netālu no Pulvertorņa.

Vincents saviem cienītājiem deva laiku līdz 26. augustam, bet itāļu virtuves restorāns “Monterosso” nāca klajā ar pēkšņu paziņojumu angļu valodā “Facebook”: “Mēs sirsnīgi atvadāmies no mūsu dārgajiem restorāna “Monterosso” viesiem un draugiem.” Iepriekšējā dienā sarīkotas pēdējās vakariņas, kurās izdzerts šampanietis no 1913. gada kolekcijas.

Nozarē satraukums

Latvijas Restorānu biedrības prezidents Jānis Jenzis “Facebook” ierakstījis: “Abi šie restorāni ir bijuši pilsētas un valsts vizītkartes, nozares līderi un gastronomijas tūristu magnēti. Abi šie restorāni ir pierādījuši, ka mēs mākam un varam strādāt pasaules līmenī.”

Viņš satraucas, vai tiešām jāaizveras pilnīgi visiem restorāniem un jāapstājas tūristu plūsmai, lai nozare tiktu sadzirdētu un mainītos valsts nodokļu politika. Jenzis norāda, ka par to runāts sešus gadus, periodiski brīdinot par iespējamiem bēdīgiem scenārijiem. “Diemžēl mūsu paredzējumi sāk piepildīties, ēdināšanas uzņēmumi beidz savu darbību un tas notiek šobrīd – sezonas laikā. Priekšā ir rudens un ziema…” piebilst Jenzis.

Nodokļu parāds daudzos miljonos

Ēdināšanas nozarē strādājošo uzņēmumu nodokļu parāds ir sasniedzis 44,2 miljonus eiro, par 79% vairāk nekā pirms pandēmijas 2020. gada sākumā. Apgrozījuma skaitļi izskatās lieli, taču tas esot uz inflācijas rēķina.

“Apgrozījuma rādītāji uzrāda rekordlielus apjomus, tomēr par peļņu nevar runāt vispār, uzņēmumi burtiski cīnās par izdzīvošanu, jo nav varējuši palielināt cenas proporcionāli izmaksu pieaugumam, tie ir nokompensējuši izmaksu pieaugumu uz peļņas rēķina,” skaidro Jenzis.

Otrs augstākais PVN Eiropā

Restorānu biedrība un Viesnīcu un restorānu asociācija nesen nosūtīja vēstuli demisionējušās valdības finanšu ministram Arvilam Ašeradenam, atkārtoti aicinot sekot citu Eiropas Savienības (ES) valstu piemēram un piemērot samazinātu PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem.

Jenzis norāda, ka Latvijā ir otra augstākā PVN likme ēdināšanas pakalpojumiem Eiropas Savienībā. “Aptuveni 85% ES dalībvalstu šobrīd ir spēkā samazinātā PVN likme sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem,” uzsver Jenzis,

Piemēram, Lietuvā pandēmijas laikā tika noteikta samazinātā likme 9% apmērā ēdināšanai un tā ir pagarināta līdz šī gada beigām. Jau pagājušā gada 3. ceturksnī ēdināšanas pakalpojumu sezonāli izlīdzinātais apgrozījums pieauga par aptuveni 60%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni.