foto: LETA
Ārlietu ministrija aicina pievērst uzmanību vispārīgiem ieteikumiem ceļotājiem
Pekinas lidosta pēc 2022.gada Olimpiskajām spēlēm./Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2023. gada 10. augusts, 17:06

Ārlietu ministrija aicina pievērst uzmanību vispārīgiem ieteikumiem ceļotājiem

Jauns.lv

Ārlietu ministrija (ĀM) aicina pievērst uzmanību vispārīgiem ieteikumiem ceļotājiem iespējamo dabas stihiju laikā.

Kā norāda ĀM, tā kā šīs vasaras laikapstākļi dažādās pasaules valstīs ceļotājus pārsteidz gan ar plašiem un postošiem ugunsgrēkiem, gan nepanesami augstām gaisa temperatūrām, gan postošiem plūdiem un vētrām, ceļotāji aicināti iepazīties ar vispārīgiem ieteikumiem.

Pirms doties ceļojumā, ĀM mājaslapā ieteicams noskaidrot, vai uz izvēlēto valsti vai teritoriju ir droši ceļot.

Vairāku valstu ceļojumu brīdinājumos ir iekļautas norādes uz iespējamām dabas stihijām, piemēram, zemestrīcēm Japānā vai musonu sezonu Indijā. Plānojot ceļojumu, šo aspektu vajadzētu ņemt vērā un atbilstoši sagatavoties.

Ja ceļojuma laikā ārvalstī notiek ārkārtēja situācija, ir svarīgi sekot līdzi un ievērot vietējo varasiestāžu norādes. Tā kā nereti informācija īsziņu formā tiek izsūtīta arī ārzemniekiem, ceļotāji ir aicināti mobilos tālruņus ieslēgt viesabonēšanas režīmā.

Tāpat ceļotājiem būtu ieteicams apdrošināšanas kompānijā precizēt, vai un kādus riskus iegādātā apdrošināšanas polise segs dabas radītu ārkārtējo situāciju gadījumā.

Savukārt, ja ārvalstī notiks ārkārtējā situācija, tai skaitā dabas stihija, ĀM varēs sazināties ar ceļotājiem, kuri būs braucienu reģistrējuši Konsulārajā reģistrā, lai noskaidrotu, vai ir nepieciešama palīdzība.

Ieteicams lejupielādēt viedtālrunī ĀM mobilo lietotni "Ceļo droši". Mobilā lietotne ļauj viegli sazināties ar ĀM Konsulāro departamentu vai jebkuru Latvijas pārstāvniecību ārvalstī.

Lietotnē var iepazīties ar ceļojumu brīdinājumiem un ar portāla "latvija.gov.lv" starpniecību reģistrēt ceļojumu Konsulārajā reģistrā.

Ārkārtas situācijās ceļotāji var sazinieties ar Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni +371 26337711.

Ja ceļojuma laikā ir nepieciešama konsulārā palīdzība, jāsazinās ar Konsulāro departamentu vai tuvāko Latvijas pārstāvniecību vai goda konsulu.

Valstīs, kurās nav Latvijas pārstāvniecības, konsulāro palīdzību var saņemt citu Eiropas Savienības valstu pārstāvniecībās.