foto: Facebook
Daugavpiliešus atkal biedē zarnu smakas, dzērājšoferis iebrauc kapos, izdemolē Dambi: kriminālā province
Daugavpilī kādam neprātīgam dzērājšoferim tikai nejaušības dēļ izdevās palikt šaipus Grāvas kapsētas žogam.
112
2023. gada 12. augusts, 07:33

Daugavpiliešus atkal biedē zarnu smakas, dzērājšoferis iebrauc kapos, izdemolē Dambi: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šajā nedēļā Latviju postīja ne tikai vētra, bet arī huligāniski un prātu pazaudējuši vandaļi. Tā Iecavā viņi izdemolējuši atpūtas vietu “Dambis”, kuru pašvaldība pagaidām nedomā atjaunot. Savukārt Ogrē huligāni sapostījuši supermodernos viedos soliņus. Tos vietvara gan steidz atjaunot, lai tie pēc nedēļas atkal visus priecētu Ogres pilsētas svētkos.

Savukārt Daugavpilī kāds neprātīgs dzērājšoferis nespēja patraukties Grīvas kapsētai un tajā visnotaļ sāpīgi atdūrās. Daugavpiliešus atkal satrauc domas par lopu zarnu tīrīšanu pilsētas kūrortzonā, kas rada neciešamas smakas un no kuras viņi pirms pieciem gadiem tika vaļā. Bijušajā ražotnē atkal manāma rosība, neviens nezina, kas tur būs, bet pilsētas mērija sola, ka zarnu tīrīšana tur gan vairs nenotiks.

Tikmēr citi mēģina visu sakopt pēc vandaļu un piemēslotāju nedarbiem. Tā kāds uzņēmīgs puisis mežu Ropažu novadā pie Plānupes ezera atbrīvojis no vecām autoriepām, par kurām pirms pāris nedēļām rakstīja “Kriminālā province”.

Daugavpilieši satraukušies par zarnu smakām

foto: David Page / Alamy/ Vida Press
Daugavpilieši satraukušies, ka viņus atkal tiranizēs kāds, kas tīrīs nokautu lopu zarnas priekš desām, radot neciešanu smirdoņu. Pašvaldība gan mierina, ka tā nebūs.

Vairāk nekā desmit gadus daugavpilieši cīnījās ar uzņēmumu “SW Kover”, kas kopš 2006. gada kādreizējā veikala telpās Daugavpils kūrorta zonā – Mežciemā, Daugavas ielā, bija pārvērtis par zarnu kalibrēšanas cehu, saprotamā valodā – dzīvnieku izcelsmes zarnu tīrīšanu, lai tās pārvērstu par dabīgiem desu apvalkiem.

No ražotnes nāca neciešama smaka un vietējiem iedzīvotājiem dzīve bija pārvērtusies par pekli. Daugavpiliešu cīņa pret uzņēmumu vainagojās panākumiem 2018. gadā, kad to par vides aizsardzības likumdošanas pārkāpumiem slēdza un tas savu darbību no Latvijas pārcēla uz Lietuvu.

Tomēr nu vietējos plašsaziņas līdzekļos atkal valda satraukums, jo kādreizējās zarnu attīrīšanas ceha vietā kaut ko būvē un Mežciema iedzīvotāji satraukušies, ka viņiem atkal nāksies sadzīvot ar neciešamu smirdoņu. Vietējais ziņu portāls nasha.lv raksta, ka Daugavpils būvvalde saņēmusi sūdzību no Mežciema iedzīvotājiem, kuri nobažījušies par būvdarbiem, kas sākušies bijušajā zarnu apstrādes ceha vietā. Mikrorajona iedzīvotāji, kas vairākus gadus izturējuši neciešamo ražošanas smaku, baidās, ka pie viņiem atkal atgriezīsies smirdošais kaimiņš.

2018. gads: rūpnīca zarnu kalibrēšanā pārbrauc no Daugavpils un Lietuvu:

Vietējās televīzijas raidījumā “Tiešais ēters ar domi” Daugavpils Būvniecības un plānošanas departamenta vadītāja Santa Pupiņa pastāstīja, ka saistībā ar saņemto sūdzību departaments apsekojis šo objektu. Izrādījās, ka teritorijai ir jauns īpašnieks. Taču uz jautājumu, ko īsti šajā vietā būvēt, īpašnieks neatbildēja, bet par to, ka tiek veikti darbi, par kuriem nav būvniecības dokumentācijas, īpašnieks tiks saukts pie administratīvās atbildības.

“Neviens ražošana Daugavpilī nevar parādīties bez saskaņošanas. Tas, kas tiek būvēts Mežciemā, noteikti nav tas pats, kas bija,” Latvijas otras lielākās pilsētas kūrortzonas iemītniekus mierināja Santa Pupiņa.

Dzērājšoferi aptur kapsētas žogs

foto: Facebook
Tikai laimīgas nejaušības dēļ dzērājšoferis pagājušās nedēļas sestdienā palika šaipus Grīvas kapu žogam.

Bet šis nav vienīgais negadījums, kas pēdējās dienās satraucis daugavpiliešus. “Facebook” lapā, kas veltīta pārgalvīgajiem Daugavpils autobraucēju nedarbiem, publicēta kāda anonīma lietotāja informācija, kurā pastāstīts par to, kā kāds neprātīgs dzērējšoferis sestdien, 5. augustā, nesies uz kapiem. Tikai laimīgas nejaušības dēļ viņš palika ārpus Grīvas kapu žoga:

“Šodien mēs bijām aculiecinieki avārijai pie Grīvas kapiem. Mašīna brauca lielā ātrumā un neiekļāvās pagriezienā. Rezultātā tika nojaukti divi žoga laidumi un nogāzti stabi. Skrējām (kā nekad agrāk), domājām, ka vajag palīdzību. Un ko redzējām? Gan vadītājs, gan pasažieris bija alkohola reibumā. Tikai nejauša veiksme, ka neviens negāja pa ceļu mālu. Cerams, ka pārgalvōgie braucēji tiks sodīti pēc pilnas programmas”.

Ogrē izdemolē viedos soliņus

foto: Ogres novada pašvaldība
Laukums pie Ogres dzelzceļa stacijas palicis „tukšs” – huligāni salauzuši viedo soliņu, kas atradās līdzās Ogres pirmā mēra piemineklim.

Ogrē divās vietās – pie dzelzceļa stacijas, kur uzstādīts piemineklis Ogres pirmajam pilsētas mēram Jūlijam Albertam Marsonam (1875-1941), un pie Ogres centrālās bibliotēkas pilsētnieku un pilsētas viesu ērtībām uzstādīti tā dēvētie viedie soliņi, kuri pilnībā darbojas ar saules paneļu palīdzību. Pie muzikālā soliņa varēja ne vien uzlādēt elektriskās ierīces un viedtālruņus, bet arī uzzināt Ogres vēstures galvenos faktus ar soliņā iestrādātā audioskaļruņa palīdzību. Tagad diemžēl jāsaka pagātnē – varēja... Ogres novada pašvaldība informē:

„Pašlaik ir noņemti viedie soli, kas atrodas pie dzelzceļa stacijas un pie Centrālās bibliotēkas, lai veiktu to remontu.

Diemžēl ir cilvēki, kas neprot novērtēt sniegtās iespējas, un visu lauž un posta. Arī šajā gadījumā viedie soliņi tika sadauzīti un nedarbojās. Par veikto vandalismu ir informēta Ogres novada pašvaldības policija. Šobrīd soliņi ir noņemti un nodoti remontam, lai līdz Ogres pilsētas svētkiem (tie notiks nākamās nedēļas nogalē) tie atkal varētu priecēt iedzīvotājus un viesus.

foto: Ogres novada pašvaldība
Ogre bija pirmā vieta Latvijā, kur pilsētvidē tika uzstādīti tehnoloģiski atraktīvie viedie soliņi, kuri darbojās ar saules paneļu palīdzību.

“Ogre ir pilsēta, kas nemitīgi attīstās. Ejot līdzi laikam, mums ir jāizmanto jaunas, modernas tehnoloģijas, kas ir jaunās paaudzes neatņemama ikdienas dzīves sastāvdaļa. Šie viedie soliņi ir lieliska iespēja cilvēkiem paplašināt redzesloku par jauno tehnoloģiju izmantošanu. Diemžēl netrūkst arī vandaļu, kas nespēj to novērtēt, taču ceru, ka viņi tiks noskaidroti un saukti pie atbildības,” uzsver Ogres novada mērs  Egils Helmanis.

Ogre bija pirmā pilsēta Latvijā, kurā 2020. gadā pie Ogres Mūzikas skolas tika uzstādīts viedais sols. 2021. gadā šāda veida soliņi tika uzstādīti arī jaunatklātajā Jūlija Alberta Marsona laukumā un pie Ogres Centrālās bibliotēkas”.

Ropažu riepu metējam sola „aplauzt spārnus”

„Kriminālā province” jūlija vidū rakstīja, ka Ropažu novadā noticis “uzbrukums” mežam. “Facebook” kontā “Ropažu novada notikumi” bija ievietota ziņa:

“Ropažu novadā pie Plānupes ezera mežā izraktas vairāki desmiti dziļu bedru, kurās izgāztas simtiem auto riepas. Šis darbiņš noteikti nav vietējā autobraucēja nedarbs, bet apzināta kāda uzņēmēja rīcība”.

Interneta komentētāji uzsvēra, ka vecas autoriepas mežā pie Plānupes ezera parādījušās jau pērn un šogad tās tik vēl nākušas klāt. Viens no interneta lietotājiem – Ivars Lācis solīja: „Es kaut ko savākšu, pašam nospolēšanai. Palīdzēšu novadam un ekoloģijai”. Tagad viņš raksta, ka solījumu pildījis – tikai ne pilnībā, jo tik daudz vecu riepu viņam nevajagot:

„Tātad, pagājis laiks kopš lielā šoka par izmestām riepām mežā, biju minējis ka braukšu kaut ko savākt. Tātad, izpildīju solīto. Taču, lai es savāktu visu to, ko es tur redzēju, vajadzētu man sagādāt angāru, kur man to visu likt. Pilnu piekabi piekrāvu, ko varēju, to savācu.

Labumi: * samazināju piesārņojumu; * papriecājāmies, pavadījām laiku darot glupības; * sadabūju sev ko labu; * atbrīvoju citus no 2% kopējās problēmas. Paldies arī palīgiem - Markusam un Viktoram”.

Tālāk Ivars Lācis uzrunā riepu izmētāju: „Ja tu (riepu metēj) tagad lasi šo un domā „ha, tagad zinu ka tur ir čalis, kas vāc riepas, ta jau var mest ārā vēl”. Aizmirsti. Kaut kad aplauzīsim tev spārnus.

Nopirkt mašīnu, kurai riepas izmērs ir 18-21 cm, tātad dārgs auto, var, bet nodot riepu par 2-5 eiro gabalā nevar”.

Iecavā vandaļi izdemolē Dambi

foto: Iecavas apvienības pārvalde
Nezināmi ļaundari Iecavā pagājušajā nedēļā izdemolēja atpūtas vietu „Dambis”.

Iecavas apvienības pārvalde vēsta: „Pagājušās nedēļas nogalē kādi pagaidām nenoskaidroti vandaļi izdemolējuši atpūtas vietu “Dambis”, salaužot tur esošos koka galdus un solus. Iecavas apvienības pārvalde aicina iedzīvotājus ziņot pašvaldības policijai, ja kādam ir zināmas vainīgās personas.
 
Pagaidām sabojātais aprīkojums netiks atjaunots, jo objekta labiekārtošana ir iekļauta vienā no pašvaldības attīstības projektiem. Tāpat atjaunošanā nav vērts ieguldīt līdzekļus, kamēr objektā nav ierīkotas videonovērošanas kameras, uzskata pārvaldes vadītājs Normunds Vāvers.
 
Pateicoties videonovērošanai, vairākus iepriekš pastrādātos pārkāpumus pilsētā ir izdevies atklāt un vainīgos saukt pie atbildības. Tā, piemēram, noskaidrotas vainīgās personas, kas šī gada martā nolauza vairākas ceļa zīmes Skolas ielā; persona, kas maijā Iecavas centrā saskrāpēja vairākas automašīnas un personas, kas izraisīja kiosku aizdegšanos tirgus laukumā.

Pārvalde sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības Informācijas tehnoloģiju nodaļu ir izstrādājusi plānu jaunu videonovērošanas kameru izvietošanai Iecavas apvienības pārvaldes teritorijā. Videonovērošanas kameru monitoringu veic Bauskas novada pašvaldības policija”.