foto: Ekrānuzņēmums
Jēkabpils iedzīvotājiem ir versijas, kur pazudis zvērīgajā slepkavībā apsūdzētais Rusiņš; upura ģimeni skārušas jaunas problēmas
Leons Rusiņš izsludināts starptautiskā meklēšanā kā bīstams noziedznieks.
Sabiedrība
2023. gada 8. augusts, 12:20

Jēkabpils iedzīvotājiem ir versijas, kur pazudis zvērīgajā slepkavībā apsūdzētais Rusiņš; upura ģimeni skārušas jaunas problēmas

Jauns.lv/LETA

Kopš nežēlīgās slepkavības Jēkabpils novadā, kad varmāka Leons Rusiņš ar cirvi nogalināja savu dzīvesbiedri viņas mātes un bērna acu priekšā, pagājuši nepilni četri mēneši, bet slepkava joprojām nav atrasts.

Valsts policijā izmeklēšanas interesēs no plašākiem komentāriem atturējās, vien rakstiski norādīja, ka vīrieša meklēšanas darbi noris pilnā apmērā un pie šīs lietas strādā profesionāļu komanda gan no Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes, gan Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes un prokuratūras.

Jēkabpilī turpinās ierastā ikdiena, un iedzīvotāji neizrāda īpašu satraukumu par to, ka slepkava nav atrasts, vēsta portāls "Lsm.lv".

Latvijas Radio: Vai jūs jūtaties droši? 

Jēkabpils iedzīvotāja: "Es jā. Es nekur pa nakti nestaigāju, es nezinu. Man liekas, ka varbūt viņš aizbēga kaut kur uz Krieviju vai vēl kaut kur. [Viņš] nemaz nav Latvijā."

Jēkabpils iedzīvotājs: "Es domāju, ka viņš kaut kur Vācijā noteikti vai kaut kur projām ir. Šeit nebūs viņa. Tad jau būtu redzēts. Līdzīgi cilvēki staigā, bet tie jau nav viņi, protams. Mēs droši jūtamies. Ko mēs baidīsimies? Es domāju, ka viņš slēpsies tāpat."

Jēkabpils iedzīvotājs: "Es vismaz jūtos droši. Cerēsim, ka nekas nebūs, ko lai pasaku."

Jēkabpils apmeklētāja: "Es esmu tikai atbraukusi ciemos, esmu sekojusi līdzi internetā, kas notiek, situācijai, bet apdraudējumu nejūtu, jo, kā jau minēju, es esmu tikai uz pāris nedēļām šeit."

Tikmēr nogalinātās sievietes māte un bērni cenšas atgūties pēc pārdzīvojumiem.

Abu nepilngadīgo bērnu vecmāmiņai pēc pārciestā radušās smagas veselības problēmas, arī bērniem ir emocionāli ļoti grūti.

Jēkabpils novada Sociālā dienesta sociālā darbiniece Inita Gādmane skaidroja, ka ģimenei tiek sniegts visa veida atbalsts.

Tikmēr Tieslietu ministrija valdībā ir iesniegusi rīkojumu projektu, ar kuru plānots Jēkabpilī nogalinātās sievietes bērniem un viņas mātei izmaksāt 50 000 eiro kompensāciju katram.

Plānots, ka līdzekļi tiks piešķirti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un izmaksātā kompensācija netiks aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Pašlaik dokuments iesniegts saskaņošanai Finanšu ministrijā.

Iepriekš vēstīts, ka Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs nosūtījis vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam(JV) ar aicinājumu Ministru kabinetam piešķirt vienreizējas kompensācijas vismaz 50 000 eiro apmērā Jēkabpils pusē nogalinātās sievietes nepilngadīgajiem bērniem.

Jau vēstīts, ka šī gada 16.aprīlī Jēkabpils novadā sava bērna un mātes acu priekšā tika nogalināta 1983.gadā dzimsi sieviete. Slepkavību pastrādāja viņas bijušais vīrs Leons Rusiņš, kurš mēnešiem ilgi sievietei draudēja un viņu vajāja, par to regulāri tika ziņots policijai, bet sieviete pasargāta netika.

Rusiņam bija 19 kriminālprocesi, no kuriem 18 - par to, ka viņš nepilda lēmumu par aizsardzību pret vardarbību.

Rusiņu pēc slepkavības policijai nav izdevies aizturēt, bet vienlaikus nav izslēgts, ka viņš izdarījis pašnāvību.