0dienas
6stundas
21minūtes
51sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu

Lielgraudu krusa Zemgales pusē 07.08.2023.

Sabiedrība

Dobeles novadā negaiss radījis lielus postījumus; izsludināts sarkanais brīdinājums Kurzemē un valsts centrālajā daļā

Jauns.lv/LETA

Īsi pirms plkst.12 pērkona negaiss izraisījis ievērojamus postījumus Dobeles novadā, liecina iedzīvotāju ziņotais sociālo tīklu vietnēs. Stihija nodarījusi postījumus ēkām, piemēram, Jaunpils pilij, un būtiski ietekmējusi sabiedriskā transporta kustību.

Dobeles novadā negaiss radījis lielus postījumus; ...

Naudītes ciemā kritusi liela krusa, Kroņaucē vētra lauzusi daudz koku. Ir arī postījumi ēkām - daļēji norauti jumti un izsisti logi.

Lielākie postījumi elektrolīnijām priekšpusdienā konstatēti Dobeles pusē un teritorijā starp Dobeli un Lietuvas robežu.

Pērkona negaiss pārvietojas ziemeļu, ziemeļrietumu virzienā, tas sasniedzis Tukuma novadu un pietuvojies Talsu novadam.

Pusdienlaikā ziņas par lielu krusu saņemtas arī no Tukuma novada Lestenes.

Sinoptiķi brīdina, ka dienas gaitā un vakarā, kā arī, iespējams, vēl naktī uz otrdienu daudzviet Latvijā plosīsies pērkona negaiss, nesot postījumus un apdraudot dzīvību. Stipras lietusgāzes var izraisīt īslaicīgus plūdus, iespējami virpuļviesuļi jeb tornādo un lieli krusas graudi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts rietumu un centrālajā daļā izsludinājis sarkano brīdinājumu par ļoti bīstamu pērkona negaisu un stipru vētru, ļoti lielu krusu, intensīvām lietusgāzēm. Brīdinājums spēkā līdz plkst.19 pirmdienas vakarā.

Krusa izsitusi logus Jaunpils pils otrajā un trešajā stāvā

Jaunpils pilī krusas dēļ izsisti logi otrajā un trešajā stāvā, paziņoja Tukuma novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja Gundega Rugāja.

Drošības apstākļu dēļ pils šodien un rīt apmeklētājiem slēgta. Pils valdes locekle Kristīne Liepiņa apstiprināja, ka visvairāk cietusi pils teritorijas dienvidu puse - izsisti kopumā 40 logi ar dubultlogiem, cietuši arī vēsturiskie logu rāmji. Tāpat postījumi nodarīti jumtam, tostarp Dzirnavu šķūnim.

Pēc tam, kad tiks apzināti postījumi, plānots vērsties pie apdrošinātājiem. 

Tukumā cietušas arī Pils iela un Lielā iela, kur nogāzušies koki vai lieli koku zari.

Taujāta, kā iedzīvotājiem vērsties pēc palīdzības, ja tāda nepieciešama, Rugāja aicināja zvanīt uz pašvaldības informatīvo tālruni, kas informāciju nodos konkrētajam speciālistam.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācijai Latviju šodien sasniedzis pērkona negaiss ar krasam vēja brāzmām, atsevišķos rajonos ar ļoti stiprām lietusgāzēm un krusu. Bojājumus elektrotīklā radījuši gaisvadu līnijās iegāzti koki un to zari, kā arī zibens izlādes laikā bojātie balsti un citi elektrotīkla elementi.

Līdz pat vēlam vakaram ir izsludināts oranžais pērkona negaisa brīdinājums valsts austrumu daļā un sarkanais brīdinājums valsts rietumos.

Vētras dēļ varētu būt nobīdes autobusu reisu izpildē Kurzemes reģionā un Latvijas centrālajā daļā

Vētras dēļ pirmdien varētu būt nobīdes reģionālo autobusu reisu izpildē Kurzemes reģionā un Latvijas centrālajā daļā, paziņoja Autotransporta direkcijas sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Heinsberga.

Viņa arī norādīja, ka līdz šim ir saņemta informācija par viena reisa būtiskāku aizkavēšanos Dobeles novadā. Ir plīsis autobusa stikls, bet bez nopietnām sekām pasažieriem vai šoferim. Reiss iespēju robežās tiks turpināts.

ATD aicina pasažierus rēķināties ar ilgāku laiku, kas nepieciešams, lai nokļūtu galamērķī.

ATD ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā.