Kultūra
2023. gada 5. augusts, 07:55

Apkopota leģendārā Valmieras restorāna “Gauja” vēsture. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Valmierā atklāta leģendārā restorāna “Gauja” vēsturei un tajā izstrādāto ēdienu, kuri joprojām ir iecienīti uz mūsu ikdienas maltīšu un svētku banketu galdiem, receptūrām veltīta ekspozīcija. Tā interesentus gaida vietā, kur kādreiz atradās šis viens no lielākajiem Vidzemes restorāniem – kādreizējā universālveikala telpās, kur nu saimnieko tirdzniecības centrs.

Jauns.lv jau vairākkārtīgi ir rakstījis par slavenā padomjlaika restorāna “Gauja“ leģendāro vēsturi un tā izcilajām pavārmeistarēm. Piemēram, restorāna šefpavāre Ruta Bušmane 1969. gadā radījusi joprojām slavenos Valmieras salātus. Tāpat tur radīts kādreiz šņabīša iemalkotāju iecienītais “uzdzēriens” – bezalkoholiskā “Rūjas veldze”. Valmieras “Gauja” bija slavena ar to, ka restorāns bija tik izcils, ka tur atļāva pasniegt latviešu nacionālo ēdienu – pelēkos zirņus (padomju okupācijas laikā to nedrīkstēja darīt jebkurā ēdnīcā vai kafejnīcā).

Vārdu sakot par restorānu, kurš kādreiz atradās pilsētas universālveikalā – tagadējā tirdzniecības centrā “Valleta”, ir daudz un dažādu leģendāru stāstu un atmiņas, kuras nu apkopotas un ikvienam apskatāmas un izbaudāmas “Valleta” telpās nule atklātajā ekspozīcijā. Tā tapusi sadarbībā ar Valmieras muzeju, kādreizējā restorāna šefpavāres Rūtas Bušmanes mazmeitām un “vietējās virtuves garšas” uzturētāju Gunu Ķiberi. 

Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece Zane Bulmeistare Jauns.lv informē:
 
“No 1965. līdz 1992. gadam vietā, kur šobrīd izveidots tirdzniecības centrs “Valleta”, atradās modernākais un lielākais universālveikals Vidzemē un restorāns “Gauja”. Tieši tur tapa arī recepte Valmieras salātiem, kas joprojām ir viena no iecienītākajām un atpazīstamākajām Valmieras garšām. Aicinot ikvienu uzzināt vairāk par restorānu, tirdzniecības centra “Valleta” 4. stāvā skatāma un lasāma informācija par to.

Valmieras salātu recepte:

Pateicoties bagātajai ēdienkartei un augstas kvalitātes ēdieniem, restorāns “Gauja” bija iecienīta atpūtas un svinību vieta kā valmieriešiem, tā pilsētas viesiem. Un tieši tur šefpavāre Rūta Bušmane izstrādāja receptūru Valmieras salātiem. Apmeklētāji baudīja arī Rūjienas un mēlīšu salātus, Tjačevas kotletes, antrekotu, langetu, bifšteku, eskalopu, sēņu žuljēnu, pikanto karbonādi, frikadeļu zupu, siera karstmaizes, desertus, kas rotāti ar mutē kūstošām karamelizēta cukura lauskām, restītēm un citām formām.

Sāļos ēdienus noformēja līdzīgi kā franču virtuvē – ar zaļumu buntītēm un akurāti grieztiem dārzeņiem – cakotiem redīsiem, rievotiem burkāniem, restītēs sagrieztiem gurķiem. Restorānā vakaros skanēja mūzika, turklāt pie durvīm apmeklētājus sagaidīja šveicars.

Vidzemes nacionālās virtuves lepnums – Rūjienas salāti

1976. gadā Valmieras patērētāju biedrība oficiāli apstiprināja Rūjienas ēdnīcā tapušo salātu recepti, kuras galvenās sastāvdaļas ir vārītas bietes, marinētie gurķi ...

gallery icon

Valmieras novads izceļas ar kulināro mantojumu, it sevišķi ar to, ka daudziem ēdieniem un dzērieniem doti vietvārdu nosaukumi – “Burtnieka zandarts”, “Matīšu mednieciņi”, “Rūjas veldze”, “Rūjienas romšteks”, “Strenču veltnīši”, tortes “Rūjas krasts” un “Salaca”, Valmieras salāti. Tam, ka receptes ir arhīvā, jāpateicas Valmieras rajona patērētāju biedrību savienības valdes protokoliem, kur ir ne tikai apstiprināti tajos laikos jaunu ēdienu un dzērienu nosaukumi, bet pievienotas arī receptes un tehnoloģiskās kartes.

“Manuprāt, ēdieni, kas nosaukti mums tuvu un zināmu vietu vārdos, kurus radījuši mūsu vietējie pavāri un konditori, ir lepošanās vērti. Tas ir mūsu kulinārais mantojums, kas noteikti jāsaglabā, par to jāstāsta, tas jāturpina. Šiem ēdieniem un dzērieniem jāturpina ceļš mūsu virtuvēs, tiem jābūt uz mūsu viesību galdiem, tie jāpiedāvā mūsu viesiem,” saka kulināre, Valmieras novada pašvaldības uzņēmējdarbības speciāliste Guna Ķibere”.

Lepojoties ar vienu no Valmieras garšām – Valmieras salātiem – un turpinot stāstu par kulināro mantojumu, tirdzniecības centrā “Valleta” ikviens tiek aicināts apskatīt informāciju, kas veltīta restorānam “Gauja”. Tur atradīsiet arī Valmieras salātu recepti, bet fotogrāfijās redzēsiet, ar ko tolaik mielojās restorāna apmeklētāji.