foto: Ivars Soikāns/LETA
“Deputātam ir tiesības vērsties KNAB, ja ir aizdomas” Zeps mēģina komentēt savus izteikumus par Staķi
“Manuprāt “Rīgas ūdens” valdei, padomei būtu jābūt ieinteresētiem, ka šie apstākļi tiek pārbaudīti,” skaidrojot savu rīcību, pauda Rīgas domnieks Viesturs Zeps (LA).
Sabiedrība
2023. gada 21. jūlijs, 14:12

“Deputātam ir tiesības vērsties KNAB, ja ir aizdomas” Zeps mēģina komentēt savus izteikumus par Staķi

Jauns.lv

Rīgas domes (RD) frakcijas "Latvijas attīstībai" (LA) vadītājs Viesturs Zeps, sazvanīts saistībā ar jautājumiem par viņa publiskoto, neprecīzo informāciju par “Rīgas ūdens” iepirkumu un bijušo mēru Mārtiņu Staķi, pauda, ka viņa publiski nosauktā firma, kura izrādījās nesaistīta ar iepirkumu, esot “sekundārs” moments aktualizētajā jautājumā.

Rīgas domes (RD) frakcijas "Latvijas attīstībai" (LA) vadītājs Viesturs Zeps vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas ūdens" iepirkumu par galvaspilsētā uzstādītajiem brīvkrāniem un bijušā mēra Mārtiņa Staķa lomu tajā.

Zeps akcentēja, ka "Rīgas ūdens" galvaspilsētā iedzīvotāju un viesu labbūtībai iegādājies un uzstādījis 12 jaunus brīvkrānus, nodrošinot tīra dzeramā ūdens pieejamību pilsētvidē.

Izpētot pieejamo iepirkuma dokumentāciju, Zepam šķiet, ka uzstādītie brīvkrāni "ir pārsteidzoši līdzīgi Staķa līdzīpašumā esošā uzņēmuma "Baltic Water" piedāvātajiem, vēl vairāk – viņš pauda, ka uzņēmuma piedāvājums ir bijis vienīgais, kas kvalificējies iepirkumam".

Tādējādi ņemot vērā aizdomas par potenciālu iepirkuma sarunāšanu vai uzspiešanu RD kapitālsabiedrībai "Rīgas ūdens", Zeps lūdzis KNAB izvērtējumu šim darījumam.

Ir tikai viena nianse – uzņēmums “Baltic Water” nebija ne tuvu šim iepirkumam.

Zeps skaidro, kā nonācis līdz SIA “Baltic Water”

To, paužot niknumu par Rīgas domnieka publiski pateikto, paziņoja “Rīgas ūdens”.

“SIA "Rīgas ūdens" kategoriski noliedz medijos izskanējušo informāciju par atklātā brīvkrānu piegādes konkursa norises un tā rezultātu iespējamo ietekmēšanu,” medijiem pauda uzņēmuma komunikācijas koordinators Sandris Vanzovičs.

Atklātajā konkursā par 11 dzeramā ūdens uzpildes staciju (brīvkrānu) piegādi piedalījās pieci pretendenti, kuru vidū nav Rīgas domes deputāta Viestura Zepa (LA) minētā "Baltic Water".   Konkursā uzvarēja SIA "Indutek LV", kam bija zemākais cenas piedāvājums. Šī kompānija tirgū darbojas jau vairāk nekā 25 gadus un specializējas ūdenssaimniecības aprīkojuma piegādē, ko līdz šim veiksmīgi īstenojusi arī citās pilsētās, teikts uzņēmuma paziņojumā.

Izstrādātajās tehniskajās prasībās potenciālajiem brīvkrānu piegādātājiem netika izvirzīti priekšnoteikumi iespējamai priekšrocību radīšanai kādai kompānijai.

Rīgā atklāj brīvkrānu

Šodien plkst.10 Vērmanes dārzā Rīgas domes pārstāvji atklāja jaunu dzeramā ūdens brīvkrānu.

gallery icon

Prasībās izvirzītais vēlamais brīvkrāna tehniskais un vizuālais risinājums tika noteikts, vadoties pēc 2022. gadā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta galvaspilsētā jau izvietoto sešu jauno brīvkrānu aptuvenajiem tehniskajiem parametriem, pauda Vanzovičs.

Jauns.lv sazvanīja Rīgas domnieku Viesturu Zepu, lūdzot komentēt “Rīgas ūdens” paziņojumu un skaidrot savus izteikumus.

“Manuprāt “Rīgas ūdens” valdei, padomei būtu jābūt ieinteresētiem, ka šie apstākļi tiek pārbaudīti,” skaidrojot savu rīcību, pauda Zeps.

Jautāts, kā nonācis pie uzņēmuma SIA “Baltic Water”, deputāts skaidroja, ka pārbaudījis iepirkuma noteikumus, tehnisko specifikāciju dokumentus. Tie viņaprāt izstrādāti tā, lai atbilstu vien daži uzņēmumi.

“Katram deputātam ir tiesības, pienākums vērsties KNAB, ja rodas aizdomas,” piebilda Zeps, skaidrojot radušos kļūdu ar to, ka informāciju par šo iepirkumu, tā dalībniekiem neesot bijis iesējas iegūt.

Runājot par tehniskajām specifikācijām, uzņēmums “Rīgas ūdens” apgalvo, ka izstrādātajās tehniskajās prasībās potenciālajiem brīvkrānu piegādātājiem netika izvirzīti priekšnoteikumi iespējamai priekšrocību radīšanai kādai kompānijai.

Prasībās izvirzītais vēlamais brīvkrāna tehniskais un vizuālais risinājums tika noteikts, vadoties pēc 2022. gadā Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta galvaspilsētā jau izvietoto sešu jauno brīvkrānu aptuvenajiem tehniskajiem parametriem.

Staķis saredz apmelošanas kampaņu

Konkursā tika piedāvāti dažādu ražotāju brīvkrāni.

Tikmēr Staķis aģentūrai LETA pauda, ka viņa iesaiste šajā visā bijusi tikai politiskā līmenī – atbalstot brīvkrānu izveidi Rīgā.

Šādi brīvkrāni, piemēram, Viļņā, esot uzstādīti pirms pieciem gadiem. Un Rīgas vadība nolēmusi tādus izvietot arī Latvijas galvaspilsētā.

Staķis atkārtoti uzsvēra, ka viņa uzņēmums šajā pasākumā nav iesaistīts, tā esot viņa stingra nostāja.

Viņaprāt, šis jau sākot izskatīties pēc apmelošanas kampaņas no Zepa puses, un, iespējams, tā esot atriebība par azartspēļu ierobežošanu Rīgā.

Kā zināms, 2022. gadā pilsētā tika uzstādīti septiņi brīvkrāni, savukārt šogad tika izsludināts konkurss par 11 brīvkrānu uzstādīšanu pilsētā.