Valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena Ādažu bāzē

15. jūlijā Ādažu bāzē notika valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena. Pasākuma laikā valsts aizsardzības dienesta karavīru vecākiem bija iespēja ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 17. jūlijs, 20:14

FOTO: mammas un tēti apciemo jaunos karavīrus un ir patīkami pārsteigti

Jauns.lv/LETA

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 15. jūlijā, Ādažu militārajā bāzē noritēja valsts aizsardzības dienesta karavīru Vecāku diena, ko organizēja karavīru apmācībā iesaistītā Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde. Valsts aizsardzības dienesta karavīru vecākiem un tuviniekiem tā bija unikāla iespēja iepazīties ar Ādažu militārās bāzes infrastruktūru un dienesta ikdienu, aplūkot karavīru ekipējumu un klātienē satikties ar Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes vadību, vēsta “Sargs.lv”.

“VAD karavīri, šodien jūsu vecāku un tuvinieku klātbūtnē vēlos pateikties par jūsu drosmi un pašaizliedzību, brīvprātīgi piesakoties valsts aizsardzības dienestā. Lai gan kopā esam pavadījuši neilgu laika posmu, es un mana komanda esam sajutuši jūsos gribasspēku, mērķtiecību, patriotismu, zināšanas un personīgās īpašības. Mums ir patiess prieks un lepnums, ka esat mūsu rindās,” savā uzrunā klātesošajiem rīta izvades laikā pauda Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Oskars Kudlis.

Pulkvedis kuplā skaitā sanākušajiem VAD karavīru tuviniekiem atklāja, ka līdz šim aizvadīto dienesta divu nedēļu galvenais mērķis bija iepazīstināt jaunos karavīrus ar militāro dienestu, kaut gan arī šis iepazīšanās periods bija pietiekami saspringts. VAD karavīri iepazina jaunu dienas režīmu, pielāgojās savai pilnībā jaunajai dienesta videi, guva izpratni par karavīra morāles normu ievērošanu, kā arī tika veltīts gana ilgs laiks jaunu zināšanu un prasmju apguvei.

foto: Aizsardzības ministrija/Gatis Indrēvics

“Jūs vairākkārtīgi esat attaisnojuši uz sevi liktās cerības – jūs jau šodien esat pelnījuši atzinību,” savā runā uzsvēra Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris, pēc kā sekoja atzinības aplausi VAD pirmā iesaukuma karavīriem.

Pulkvedis visas vienības vārdā izteica pateicību arī valsts aizsardzības dienesta karavīru tuviniekiem, ģimenēm un mīļajiem par to, ka viņiem ir tik stipri un mērķtiecīgi dēli un draugi, atgādinot, ka Latvijas armijas karavīra ģimene ir neatņemama katras militārās vienības sastāvdaļa.

“Militārajam dienestam ir lielas prasības – līdzās zināšanām un prasmēm ir nepieciešama teicama fiziskā sagatavotība un morālā noturība. Mūs vēl sagaida interesanta un intensīva apmācība, daudz emocionālu pārdzīvojumu un sasniegumu. Esmu pārliecināts, ka jums piemīt visi priekšnosacījumi, lai veiksmīgi pabeigtu dienestu. Soli pa solim mēs kļūsim gudrāki, fiziski un garīgi stiprāki. Vēlos jums novēlēt uzdrošināties darīt to, kas iepriekš jums šķita neiespējams,” savas uzrunas noslēgumā VAD karavīriem novēlēja pulkvedis Oskars Kudlis.

foto: Aizsardzības ministrija/Gatis Indrēvics

Pēc svinīgās izvades VAD karavīriem tika atvēlētas pāris stundas laika, lai organizētās plūsmās iepazīstinātu ciemos atbraukušos tuviniekus ar saviem dzīves apstākļiem Ādažu bāzes kazarmās, tikmēr Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes karavīri ārpusē pie kazarmām bija izvietojuši vērienīgu Latvijas armijas tehnikas un ekipējuma displeju.

Netrūka interesentu, kas vēlējās iekāpt bruņumašīnā “Patria”, pašgājējhaubicē M109 vai pasēdēt uz “Bombardier MAX 650” sešriteņa. Daudziem tuviniekiem un pašiem VAD karavīriem, kuriem ieroču apmācība vēl nav sākusies, šī bija arī iespēja paturēt rokās īstu kaujas ieroci – triecienšauteni G36, ložmetēju “Minimi”, granātmetēju “Carl Gustav” vai AT4, kā arī sajust uz savas muguras pilnu karavīra ekipējuma smagumu.

“Ja godīgi, biju domājis, ka būs skarbāk,” uz jautājumu par pirmajām divām dienesta nedēļām atklāti atbild VAD karavīrs Huga Gūtmanis no Salaspils. “Saskatījos filmas, kur uz visiem bļauj, taču pret mums izturas mierīgi un saprotoši. Instruktori apzinās, ka visiem nav bijusi militārā pieredze, un vēlas mūs iedrošināt.”

foto: Aizsardzības ministrija/Gatis Indrēvics

Kā interesantāko piedzīvojumu šo divu nedēļu laikā viņš nosauc apmācības, kuru laikā nācās lēkt dīķī ar visām drēbēm un pēc tam ātri pārģērbties, lai atkal būtu atkal gatavs uzdevumiem. “Ar ieroci vēl neesmu strādājis, bet nevaru sagaidīt, kad varēšu,” ar smaidu uz lūpām atklāj Huga Gūtmanis.

Viņš norāda, ka dienestā ir cilvēki no visas Latvijas, tāpēc personības ir dažādas, taču sadzīvot izdodas veiksmīgi, jo visus jaunos cilvēkus vieno kopīga vēlme aizsargāt savu valsti.

“Par dienestu un tā apstākļiem esmu ļoti patīkami pārsteigts. Man pašam ir pilnīgi pretēja pieredze, ko pat īsti negribas atcerēties. Šodien, iepazīstoties ar Ādažu bāzi, gribas visiem jauniešiem teikt, ja reiz valsts aizsardzības dienests ir kļuvis par obligātu pilsoņa pienākumu, tad nāciet un nebaidieties, šeit ir krietni labāk nekā jums stāsta tēvi un vectēvi par saviem dienesta gadiem,” savus iespaidos par dēla dienesta vietu dedzīgi daļās Hugas Gūtmaņa tēvs.

Viņš pauž cerību, ka dēls pēc 11 mēnešiem būs kārtīgi uzbarojies un fiziski nobriedis, un smejoties piebilst, ka, cerams, pēc atgriešanās mājās dēls uzreiz prasīs izbraukt ar tēva motociklu. “Esmu priecīgs par dēla izvēli, jo jauniešiem īsā laika periodā tiek piedāvāts iepazīt daudz ko jaunu, piemēram, dažādu veidu tehniku, kas ikdienā būtu grūti izdarāms.”

foto: Aizsardzības ministrija/Gatis Indrēvics

Tikmēr liepājnieku Markusu Ziedkalnu iestāties valsts aizsardzības dienestā pamudinājušas mamma un vecmāmiņa, uzskatot, ka tieši pēc vidusskolas beigšanas ir pats piemērotākais brīdis dienesta apgūšanai. Markuss norāda, ka tādējādi viņam pēc dienesta būs vieglāk koncentrēties uz savu dzīves mērķu sasniegšanu.

“Sajūtas ir ļoti labas, kaut arī sākumā bija neliels apjukums. Taču pāris dienu laikā jau iedraudzējos ar pārējiem un sāku justies kā mājās. Pirmās divas nedēļas ar īpašām grūtībām neesmu saskāries. Iepriekš ar militāro vidi nekādas saistības nav bijis, taču nevaru teikt, ka šeit pagaidām būtu kas pilnībā negaidīts, daudz informācijas pirms tam ieguvu arī internetā,” stāsta Markuss Ziedkalns.

“Man nav šaubu, ka viņš visam izies cauri veiksmīgi, pateicoties savam raksturam, un grūtības viņam netraucēs. Šeit, Ādažu militārajā bāzē, man ir ļoti pozitīvas sajūtas, te valda patīkama aura,” par mazdēla dienesta vietu priecājas Markusa Ziedkalna vecmāmiņa.

 Ādažu bāzē valsts aizsardzības dienestu pilda pirmā iesaukuma karavīri – kopumā 252 Latvijas pilsoņi.

2024. gadā jauniešiem būs iespēja pildīt valsts aizsardzības dienestu kādā no Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībām vai Zemessardzē.

2024. gada janvāra iesaukums 11 mēnešu dienestam Nacionālo bruņoto spēku vienībā tiks īstenots trīs dienesta vietās: Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizionā Lielvārdē un Zemessardzes 25. Kaujas atbalsta bataljonā, Vidzemē. Lai nokļūtu sev vēlamajā dienesta vietā, iesaucamais ir aicināts dienestam pieteikties brīvprātīgi, anketā norādot vēlamo dienesta vietu.

Līdzīgi kā pirmajā iesaukumā valsts aizsardzības dienestam, tā arī otrajam iesaukumam, kas dienestu uzsāks janvārī, Latvijas pilsoņi sākotnēji tiek aicināti pieteikties līdz 21. jūlijam vienotajā Rekrutēšanas platformā www.klustikaravirs.lv.