foto: Zane Bitere/LETA
Zināms jaunais Nacionālā teātra direktors
Kolekcionārs un kurators Māris Vītols.
Kultūra
2023. gada 12. jūlijs, 17:39

Zināms jaunais Nacionālā teātra direktors

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Par jauno Nacionālā teātra direktoru atklātā konkursā ir izvēlēts bijušais Tautas partijas politiķis un izglītības ministrs Māris Vītols – par to viņš ir informējis savā “Facebook” kontā. To, ka Vītols ir uzvarējis atklātā konkursā uz Latvijas Nacionālā teātra vadītāja amatu, apstiprinājusi arī Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Vītols raksta: “Mana profesionālā dzīve beidzamajos 15 gados ir bijusi cieši saistīta ar laikmetīgās kultūras projektu vadīšanu, no kuriem daudzi ir tikuši organizēti arī ārpus Latvijas. Man vienmēr ir rūpējusi Latvijas kultūridentitātes attīstība, jaunu nacionālo kultūras vērtību radīšana, veidojot dinamisku mākslas dialogu ar labākajiem cittautu klasiskās un mūsdienu mākslas paraugiem. Mani motivē pārliecība, ka par Nacionālā teātra darbības nolūku ir jākļūst starptautiskai izcilībai.

Nacionālā teātra divas lielākās vērtības ir profesionāls aktieru ansamblis ar spožām personībām visās paaudzēs un teātra skatītāji. Teātra māksliniecisko attīstību lielā mērā nosaka režisoru personības. Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs un viņa radošā komanda ir vieni no savas paaudzes talantīgākajiem profesionāļiem, kuri līdz šim ir sevi spilgti apliecinājuši. Man būs patiess prieks apvienot mūsu spēkus un prasmes, lai iedvesmotu teātra kolektīvu un piedāvātu visaugstāko mākslas pieredzi iespējami plašākai auditorijai. Uz drīzu tikšanos Nacionālā teātra jaunās 105. sezonas izrādēs!”

Māris Vītols ir uzvarējis 14 pretendentu konkurencē un amata pienākumus sāks pildīt 24.jūlijā, informē Kultūras minstrijā.

Nominācijas komisijas priekšsēdētāja, KM valsts sekretāre Dace Vilsone norādīja, ka nominācijas komisija augstu novērtēja Vītola redzējumu Nacionālā teātra attīstībai turpmākajiem pieciem gadiem.

Kā galvenās prioritātes Vītols izvirzījis Latvijas kultūridentitātes saglabāšanu un jaunu nacionālo kultūras vērtību radīšanu.

Tāpat Vītols konkursā esot demonstrējis "pārliecinošas finanšu, administratīvās un personāla vadības kompetences", kā arī izcelta pretendenta pieredze starptautisku kultūras projektu vadīšanā un spēja koordinēt dažādu jautājumu izskatīšanu kā valsts un pašvaldību institūcijās, tā arī starptautiski.

Vītols ir absolvējis Latvijas Universitāti, iegūstot maģistra grādu filozofijā, savukārt biznesa augstskolā "Turība" ieguvis profesionālo maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā.

Jāatzīmē, ka pašā teātrī jaunā direktora vārds šorīt vēl nebija zināms, kaut arī lēmums ir pieņemts jau vakar. Teātra kolektīvs šo ziņu gaidīja ar zināmām bažām, jo konkursā bija pieteicies arī līdzšinējais direktors Jānis Vimba, ar kuru sadarbība nebija izvērsusies visai labi. Piemēram, atbalsta vēstuli Vimbam, kura tika organizēta vēl pirms šī konkursa izziņošanas, parakstīja tikai 10 aktieri no aptuveni 70. Pēdējā laikā ir jūtami krities skatītāju skaits un samazinājušies arī jauniestudējumu daudzums.

Kas ir Māris Vītols

Māris Vītols dzimis 1972. gadā un politikā ienāca jau 23 gadu vecumā un iekļuva 6. Saeimā, pārstāvot Latvijas Zemnieku savienības, Latvijas Kristīgo demokrātu savienības un Latgales Demokrātiskās partijas apvienoto sarakstu. Bija arī 7. Saeimas deputāts no Tautas partijas saraksta un laikā no 1999. līdz 2000. gadam bija izglītības ministrs. Būdams Saeimas deputāts visai aktīvi cīnījās par tolaik pastāvošā obligātā militārā dienesta atcelšanu, piedaloties arī masu pasākumos, rokās turot rotaļu šauteni. Dienesta atbalstītājs, Saeimas deputāts Pēteris Tabūns viņu izaicināja uz “dueli” un abi stadionā cīnījās dažādās izveicības un spēka sacensībās.

Pēc darbošanās 7. Saeimā par viņa darbību ir maz zināms, taču ir informācija, ka sākotnēji Vītols ir bijis Tautas partijas finanšu direktors, bet no 2002. Līdz 2014. gadam bez jebkādas publicitātes ir nodarbojies ar uzņēmējdarbību. Paralēli ir sācis darboties kā dažādu izstāžu un kultūras projektu kurators un vadījis arī biedrību “Latvijas kultūras projekti”. Kopā ar dzīvesbiedri Innu nodarbojas ar Austrumeiropas un Centrāleiropas kultūras priekšmetu kolekcionēšanu un izstāžu organizēšanu.