Viedokļi
2023. gada 13. jūlijs, 07:24

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par Latvijas jauno prezidentu: "Nav iespējams būt sliktākam par Levitu"

Jauns.lv

“Domāju, ka ir pamats zināmam piesardzīgam optimismam, jo viņš ir ārkārtīgi pieredzējis politiķis, viņam ir pieredze visos tajos laukos un atbildības jomās, kas prezidentam ir vissvarīgākās – ārlietas, aizsardzība, viņš pats savulaik strādājis Valsts prezidenta kancelejā,” par Edgara Rinkēviča potencēm prezidenta amatā saka rakstnieks Jurģis Liepnieks.

Nupat amatā stājušamies Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs Rīgas pilī jau strādājis, būdams par Valsts prezidenta kancelejas vadītāju Valda Zatlera valdīšanas laikā. Starp Edgara Rinkēviča nozīmīgākajiem darbiem jāizceļ viņa lielā pieredze ārlietās gan kā ārlietu ministram, gan vadot Latvijas sarunas par iestāšanos NATO. Jauns.lv Lielo jautājumu: “Vai jaunais prezidents attaisnos tautas cerības?” uzdeva viedokļu līderim – rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Izskatās, ka Edgars Rinkēvičs ir cilvēks, kurš zina, ko dara, spriež rakstnieks.

Tāpat nedrīkst nepieminēt arī Edgara Rinkēviča darbošanos pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu pirmajā pusē, kad viņš kā Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes students strādāja par žurnālistu Latvijas Radio, kur jau tad darbojās ar ārpolitikas un starptautiskās jomas jautājumiem. Vieni Edgaru Rinkēviču uzskata par desmito Latvijas Valsts prezidentu, citi atkal par vienpadsmito, jo Kārļa Ulmaņa esību prezidenta amatā daļa apšauba – Kārli Ulmani Valsts prezidenta amatā taču neievēlēja Saeima, viņš taču pats sevi par tādu iecēla 1936. gadā.

Sveicēju pūļi dodas uz prezidenta Rinkēviča inaugurāciju

Sestdien, 8. jūlijā amatā stājās jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš ir septītais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas ...

gallery icon

Izskatās, ka Edgars Rinkēvičs ir cilvēks, kurš zina, ko dara, spriež rakstnieks un piebilst: “Vēl jāņem vērā tas, ka viņa prezidentūra notiks uz Egila Levita prezidentūras fona un nav iespējams būt sliktākam par Levitu. Līdz ar to viņam ir ļoti labas starta pozīcijas”.

Edgars Rinkēvičs simboliskā ceremonijā saņem Rīgas pils atslēgu. 08.07.2023.

Edgars Rinkēvičs simboliskā ceremonijā saņem Rīgas pils atslēgu. 08.07.2023.

gallery icon

“Diezgan droši varam cerēt, ka būs augstāks Latvijas starptautiskās atpazīstamības līmenis. Jau tagad redzam, ka Edgars Rinkēvičs uzstājas CNN, un tamlīdzīgi. Viņš ir pazīstams gan Eiropā, gan pasaulē. Ir zināma viņa politika un nostāja gan attiecībā uz Ukrainu, gan Eiropas Savienību un NATO. Tas noteikti palīdzēs, viņam būs vieglāk turpināt ārpolitikas aktivitātes, kuras iesāktas esot ārlietu ministra postenī. Varam sagaidīt veiksmīgāku darbību ārlietās nekā Egila Levita laikā, kad tā bija katastrofāla.

Edgars Rinkēvičs nodod prezidenta zvērestu. 08.07.2023.

Valsts prezidenta amatā ievēlētais Edgars Rinkēvičs sestdien Saeimā deva svinīgo solījumu, kļūstot par septīto Valsts prezidentu kopš Latvijas valsts neatkarības ...

gallery icon

Viņam ir arī ir diezgan skaidra izpratne kā veidot komandu, pie kuras notiek aktīvs darbs, tur ir augstas klases profesionāļi, kam nevelkas līdzi Egila Levita mantojums. Izskatās, ka viņš ir cilvēks, kurš zina, ko dara,” spriež Jurģis Liepnieks.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ievēlēts Valsts prezidenta amatā

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ievēlēts Valsts prezidenta amatā, 2023. gada 31. maijs

gallery icon

Tāpat rakstnieks teic, ka no jaunā prezidenta varētu sagaidīt aktīvāku darbību visos jautājumos, kas saistās ar viendzimuma laulību atzīšanu un LGTB kopienas tiesībām.

Kā Andrejs Ērglis, Jurģis Liepnieks un Pēteris Šmidre skatās uz Edgara Rinkēviča potenciālu Valsts prezidenta amatā, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.