Sabiedrība
2023. gada 2. jūlijs, 09:34

Dziesmu un deju svētku trešā diena: svētku gājiens "Novadu dižošanās", dalībnieku atklāšanas koncerts un gadatirgus Vērmanes dārzā

Jauns.lv

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku trešajā dienā – visas dienas garumā no Brīvības laukuma līdz Dailes teātrim notiks svētku gājiens, vēlāk vakarā izskanēs dalībniekiem veltīts atklāšanas koncerts. Savukārt Vērmanes dārzā darbu sāks tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumu gadatirgus.

Svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās"

Svētku dalībnieku gājiens ir būtiska svētku tradīcijas sastāvdaļa. Kā krāšņa upe tas vīsies pa galveno Rīgas ielu, aizsākoties pie Brīvības pieminekļa un noslēdzoties pie Dailes teātra. Gājienu raksturo tautas tērpu krāšņums, gaviles, satikšanās prieks un Svētku svinēšana. Gājienā būs iespēja ieraudzīt mūsu kultūras bagātību un katram novadam raksturīgās kultūrzīmes.

Gājiens sāksies plkst. 10:00 no Brīvības laukuma, plānots, ka tas ilgs līdz apmēram 18:30, tā kopējais  garums – 1.8 kilometri. Gājiena priekšgalā ies NBS štāba orķestris, tad – goda virsdiriģenti un goda virsvadītāji, valsts pirmās amatpersonas, dziesmu un deju svētku padome, mākslinieciskā padome, rīcības komiteja,  LNKC un UNESCO pārstāvji, svētku atbalstītāji. Dalībnieki ies šādā secībā – Vidzemes, Kurzemes, Zemgales, Sēlijas, Latgales novadu, diasporas pārstāvji, bet gājienu noslēgs Rīgas kolektīvi.

Dziesmu svētki "Koru kari". 2023

Latvijas Universitātes Lielajā aulā un Rīgas Latviešu biedrības namā Dziesmu svētkos šodien, 1. jūlijā, norisinājās koru konkursa fināls "Koru kari".

gallery icon

Dziesmu un deju svētku Garīgās mūzikas koncerts; 2023. gada 30. jūnijs

Dziesmu un deju svētku Garīgās mūzikas koncerts; 2023. gada 30. jūnijs.

gallery icon

Gājiens sāksies ar valsts augstāko amatpersonu sveicienu pie Brīvības pieminekļa.  Gājiena ceļš Brīvības ielā raksturos Latviju un būs sadalīts septiņos kvartālos – Vidzeme, Kurzeme, Zemgale, Sēlija, Latgale, diaspora, Rīga. Katra kvartāla sākumā gājiena dalībniekus sveiks novadu pārstāvošas ģimenes un personības, ar kurām novads lepojas. Gājiena beigas noslēgs pūtēju orķestru sveicēji.

Gājiena sākumā pirms Elektrum Svētku vārtiem, ar īpaši veidotās kinētiskās grīdas palīdzību mērīsim, cik daudz enerģijas spēj radīt gājiena dalībnieki. Dalībnieki šķērsos īpašu enerģijas mērjoslu, kas akumulēs dalībnieku kinētisko enerģiju un konvertēs to kilovatstundās.

Tiešraide: LTV1, LTV7, LSM.lv, LMT STRAUME, TV24 un LR1.

Dziesmu un deju svētku karoga cildināšana Rīgas Latviešu Biedrības namā; 2023. gada 30. jūnijs

Dziesmu un deju svētku karoga cildināšana Rīgas Latviešu Biedrības namā; 2023. gada 30. jūnijs

gallery icon

Atklāšanas koncerts svētku dalībniekiem

Svētku gājiena dienu noslēgs dalībniekiem veltīts atklāšanas koncerts plkst.21 pie Arēnas Rīga.

Dziesmusvētki ir brīdis, kad dziesma un deja ir nobriedušas nākt tautā. Tāpēc šī gada atklāšanas koncerts atvērs durvis un vārtus, svinot briedumu. Dziesmusvētku atklāšanas koncertu ievadīs grupa “Auļi”, piedalīsies Intars Busulis, Marina Rebeka, Egils Siliņš, Jānis Šipkevics, Aija Andrejeva, muzikālā apvienība “Tautumeitas” un citi izcili solisti un grupas.

Tiešraide: LTV1, LSM.lv, LR1, LR2

Dziesmu un deju svētku virsdiriģentu un virsvadītāju godināšanas pasākums Viestura dārzā; 2023. gada 30. jūnijs

Tas ir tradicionāls Dziesmu un deju svētku rituāls, kurā godina tās personības, kas ir rūpējušās par tradīcijas un latviešu nacionālās ...

gallery icon

Amata meistaru darinājumu gadatirgus Vērmanes dārzā

No 2.jūlija Vērmanes dārzā darbosies tautas lietišķās mākslas meistaru darinājumu gadatirgus. Gadatirgus darbosies līdz 9.jūlijam katru dienu plkst.10.00-22.00.

Ar saviem darinājumiem piedalīties aicināti meistari un amatnieki, kuri darina mūsdienīga dizaina priekšmetus, kā idejisko bāzi izmantojot tradicionālo mantojumu. Neatņemama gadatirgus sastāvdaļa ir gan folkloras kopu, tautas teātru, mazākumtautību ansambļu, tautas muzikantu un citu kolektīvu koncerti Vērmanes dārza estrādē.

Tāpat atgādinām, ka Sporta ielā 2 skatāma tautas lietišķās mākslas izstāde “Mēs”. Izstādē vienkopus aplūkojami audēju, rokdarbnieku, pinēju, rotkaļu, kokgriezēju un keramiķu darbi. Izstāde uzrunā skatītājus ne tikai ar priekšmetu daudzveidību un augsto izpildījuma līmeni, bet to papildina izzinoša un praktiska informācija, kā arī videomateriāli, kas stāsta gan par amata prasmēm, meistariem un dažām praktiskām pamācībām. Izstādē piedalās ap 1300 autoru ar 3500 darbiem. Izstāde būs atvērta līdz 30. jūlijam.

"Ceļā uz Dziesmusvētkiem" noslēdzošais pasākums Vērmanes dārzā; 2023. gada 21. jūnijs

"Ceļā uz Dziesmusvētkiem" noslēdzošais pasākums Vērmanes dārzā

gallery icon

Latvijas izlases hokejistiem dāvina Dziesmu un deju svētku koncertu biļetes

Šodien Rīgā Vispārējo latviešu dziesmu un Deju svētku pārstāvji svinīgi pasniedza ielūgumus uz svētku koncertiem visai Latvijas vīriešu hokeja izlasei. ...

gallery icon