Cinevillā uzņem filmu par nacistu bendi
Josifs Jākobsons (pirmais no kreisās) piedalās Kirila Serebreņikova filmā "Pazušana" par nacistu bendi Jozefu Mengeli.
Kultūra
2023. gada 30. jūnijs, 12:12

Cinevillā uzņem filmu par nacistu bendi

Jauns.lv

Krievijā nežēlastībā kritušais režisors Kirils Serebreņikovs Latvijā uzņem spēlfilmu par nacistu kara noziedznieku Jozefu Mengeli.

Maza loma tikusi arī portāla Kompromat.lv redaktora Leonīda Jākobsona tēvam Josifam Jākobsonam, kurš ikdienā ir brīvprātīgais Rīgas geto muzejā. Aktierim 28. jūlijā gaidāmas 78. dzimšanas dienas svinības.

“Tētis ir iekļauts Rīgas kinostudijas katalogā, viņam ir raksturīga āriene un bieži aicina filmēties epizodiskās ebreju lomās – ļoti pieprasīts,” sarunā ar Jauns.lv lepojas Leonīds. Viņš zina teikt, ka honorārs ir vismaz 50 eiro dienā, nodrošināta ēdināšana un transports.

Josifa Jākobsona kino kontā ir arī režisora Viestura Kairiša filma “Pilsēta pie upes” un citas. Tā kā filmas parasti ir par tumšu laiku cilvēces un it īpaši ebreju vēsturē, Jākobsona varoņiem gan ir mazas izredzes izdzīvot…

Serebreņikova filma top pēc franču rakstnieka Olivjē Geza romāna “Jozefa Mengeles pazušana”, stāstu vēstot no viņa skatu punkta. Šis bija viens no nežēlīgākajiem nacistu noziedzniekiem, “mediķis”, kurš Aušvicas koncentrācijas nometnē eksperimentēja ar ieslodzītajiem. Kara beigās viņam izdevās aizbēgt uz Argentīnu, 1979. gadā viņš nomira Brazīlijā nepilnu 68 gadu vecumā, tā arī nestājies tiesas priekšā. Filmēšana paredzēta arī Urugvajā, Brazīlijā, Meksikā un Vācijā,

Galveno – ļaundara lomu – topošajā filmā spēlē vācietis, Rietumberlīnē dzimušais Augusts Dīls, viens no Leonīda mīļākajiem aktieriem. Viņa zināmākā loma ir Kventina Tarantīno filmā Bēdīgi slavenie mērgļi gestapo majors Helstroms. Filmā The King’s Man (2021) Dīls atveido Ļeņinu, Jaunais Kārlis Markss (2017) – titullomu.

Režisors Serebreņikovs Krievijā pārdzīvoja vajāšanu – 2017. gada augustā viņu Maskavā aizturēja, vainojot krāpšanā. 2022. gada martā Serebreņņikova sodamība tomēr tika atcelta, un viņš emigrēja uz Latviju.