foto: LETA
Rīgas domes koalīcijas partneru strīds var novest pie ārkārtas vēlēšanām
Strīds starp koalīcijas partneriem var novest pie ārkārtas vēlēšanām.
Politika
2023. gada 29. jūnijs, 19:11

Rīgas domes koalīcijas partneru strīds var novest pie ārkārtas vēlēšanām

Jauns.lv/LETA

Šodien Rīgas domes sēdē, diskutējot par iespējamo pārkāpumu izmeklēšanu Satiksmes departamentā, atsevišķi deputāti pieļāva, ka strīds starp koalīcijas partneriem var novest pie ārkārtas vēlēšanām.

Einārs Cilinskis (NA/LRA) atzina, ka šī situācija ir izveidojusies tā, ka var balsot kā grib, bet labs rezultāts nesanāks.

Viņaprāt, tas, kas divu dienu domes sēdē tika sarunāts, atstās iespaidu uz domes darbu. Pirmkārt, tas ietekmēs tos speciālistus, kuri varētu gribēt nākt strādāt uz Rīgas domi, akcentēja Cilinskis.

Otrkārt, Cilinska ieskatā pārmaiņu koalīcija "strauji izbeidzas" un atsevišķi kolēģi pie tā esot piestrādājuši. Jautājums esot par to, vai neizbeigsies arī šis domes sastāvs un dome tiktu atlaista līdzīgi kā iepriekšējā.

Šis esot nopietns brīdinājuma zvans šim domes sasaukumam, teica politiķis.

"Kods Rīgai" deputāts Dāvis Stalts atklāja, ka pēc tam, kad no "Progresīvo" puses izskanējusi doma par ārkārtas vēlēšanām, viņš esot sācis saprast, kas notiek.

Stalta ieskatā divus gadus pirms vēlēšanām, sarīkot ārkārtas vēlēšanas būtu pretvalstiska rīcība, kas būtu izdevīga pašreizējai domes opozīcijai un partijai "Stabilitātei".

Viņš aicināja tomēr nenonākt līdz šādam attīstības scenārijam.

Arī citi deputāti pauda bažas par to, kā pēc visa sarunātā būs iespējams vienoties par turpmāko darbu.

LETA jau ziņoja, ka pēc vairāku stundu ilgiem strīdiem un pārmetumiem Rīgas dome atbalstīja "Jaunās vienotības" rosināto lēmumprojektu par komisijas izveidi iespējamo pārkāpumu izmeklēšanai Satiksmes departamentā.

Šo jautājumu dome sāka skatīt trešdien, 28.jūnijā, bet pabeidza šodien.

Šis jautājums izgaismojis nesaskaņas starp koalīcijas partneriem "Jauno vienotību" (JV) un "Par/Progresīvie" (PP)

JV iesniegtais un domes atbalstītais lēmumprojekts paredz uzdot Rīgas pilsētas izpilddirektoram disciplinārlietas izmeklētāju Rīgas pilsētas izpilddirektora padomnieku Māri Knoku aizstāt ar disciplinārlietu izskatīšanas komisiju.

Komisijā plānots iekļaut amatpersonas no Rīgas domes centrālās administrācijas, proti, Juridiskās pārvaldes, Pilsētas attīstības departamenta un Dokumentu vadības un domes atbalsta pārvaldes.

Lai nodrošinātu procesa caurskatāmību, komisijai ar domes lēmumu plānots uzdot savā darbā kā novērotājus ar padomdevēja tiesībām piesaistīt pārstāvjus no Satiksmes ministrijas, biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna", Latvijas Būvinženieru savienības, Rīgas apkaimju alianses.

JV vērsa uzmanību uz to, ka, pārbaudi uzticot Rīgas domes izpilddirektora Jāņa Langes biroja darbiniekiem, pastāv interešu konflikta risks. To rada apstāklis, ka no amata atstādinātajām Satiksmes departamenta amatpersonām šī gada aprīlī ar izpilddirektora rīkojumu uzdots ceļu un pievedceļu seguma atjaunošanas darbus veikt ceļu uzturēšanas līgumu ietvaros, kas citā izpilddirektora rīkojumā, kas izdots šī gada jūnijā par disciplinārlietas uzsākšanu, atzīti par saimnieciski neizdevīgiem.

Lēmumprojekta sagatavotāji uzskata, ka pret Satiksmes departamenta amatpersonām ierosinātajās disciplinārlietās minētie pārkāpumi ir nopietni un apjomīgi, tādēļ aicina ievērot gan Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, gan Rīgas domes iekšējos noteikumus, kas paredz, ka sarežģītās lietās disciplinārlietu izskata neatkarīga komisija.

Tas nodrošinātu, ka amatpersonu atbildība netiek izvērtēta vienpusīgi un ka atbildības izvērtēšanā nav iesaistītas amatpersonas, kuru pašu darbība vai bezdarbība būtu pakļaujama izvērtēšanai, kuras var būt ieinteresētas atbildības izvērtēšanas iznākumā vai kuras strādā šādu amatpersonu tiešā padotībā.

Jau ziņots, ka 16.jūnijā ar Rīgas pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojumu uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns.

Amatpersonas atstādinātas pēc trauksmes cēlēja ziņojuma saņemšanas un tam sekojošas dienesta pārbaudes. Pārbaudes laikā esot konstatēti būtiski pārkāpumi, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību departamenta veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos.