foto: AFP/Scanpix
Ja Krievija veiktu teroraktu Zaporižjas AES, apdraudējums Latvijai būtu niecīgs
Zaporižjas atomelektrostaciju ir ieņēmuši krievu okupanti.
Sabiedrība
2023. gada 22. jūnijs, 23:29

Ja Krievija veiktu teroraktu Zaporižjas AES, apdraudējums Latvijai būtu niecīgs

Jauns.lv/LETA

Krievijas iespējamā terorakta Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) rezultātā apdraudējums Latvijai būtu niecīgs, paziņojumā uzsver Aizsardzības ministrija.

Kā atzīmē ministrija, izplatoties informācijai par iespējamu Krievijas terorakta plānošanu Zaporižjas atomelektrostacijā, valdība sadarbībā ar Latvijas atbildīgajām iestādēm izvērtējusi dažādus apdraudējuma scenārijus. Izvērtējumā secināts, ka potenciālais apdraudējums Latvijai ir niecīgs.

Zaporižjas AES atrodas vairāk nekā 1000 kilometru attālumā no Latvijas, kā arī būtiski, ka AES reaktori pašlaik nedarbojas.

Kara 8. mēnesis: dzīve okupantu izpostītajā Ukrainas pilsētā Zaporižjā 2022. gada oktobrī

gallery icon

Latvijas Radiācijas drošības centrs diennakts režīmā seko radiācijas monitoringa datiem un radiācijas drošības situācijai. Radiācijas drošības centram saņemot informāciju par notikumu, un sadarbībā ar atbildīgajām institūcijām sniegtu sabiedrībai rekomendācijas par nepieciešamajiem aizsardzības pasākumiem.

Latvijas atbildīgās iestādes esot sagatavojušas rīcības plānu koordinētai reaģēšanai uz radiācijas draudiem, kā arī iespējamo apdraudējumu seku novēršanai.

"Izlūkdienesti ir saņēmuši informāciju, ka Krievija apsver terorakta scenāriju Zaporižjes atomelektrostacijā - teroraktu ar radiācijas noplūdi. Viņi tam visu jau ir sagatavojuši," teikts sociālās saziņas vietnēs izplatītajā Zelenska paziņojumā.

Militārā slimnīca Zaporižjā, kur atgūstas ievainotie ukraiņu karavīri

gallery icon

Bažas par Eiropas lielāko AES, kas ir valdījušas visu Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā laiku, ir saasinājušās pēc tam, kad šomēnes krievi uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu, kas nodrošināja arī kodolstacijas dzesēšanai nepieciešamo ūdeni.

Zaporižjas AES savulaik nodrošināja 20% no Ukrainas elektroenerģijas patēriņa un turpināja darboties Krievijas iebrukuma pirmajos mēnešos arī pēc tam, kad martā to okupēja Krievijas karaspēks, taču septembrī elektroenerģijas ražošana tika pārtraukta.