foto: LETA
Pasaules Dabas fonds aicina Dziesmu un deju svētkus svinēt videi draudzīgi
Svētku dalībnieki pēc XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta "Manā dziesmā tu..." Mežaparka Lielajā estrādē.
Sabiedrība
2023. gada 19. jūnijs, 14:22

Pasaules Dabas fonds aicina Dziesmu un deju svētkus svinēt videi draudzīgi

Jauns.lv/LETA

Pasaules Dabas fonds (PDF) aicina Dziesmu un deju svētkus svinēt videi draudzīgi, informēja PDF komunikācijas vadītāja Daina Šteinberga.

PDF kopā ar XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku rīkotājiem, Latvijas Nacionālo kultūras centru, aicina ikvienu dalībnieku un apmeklētāju gatavoties svētkiem atbildīgi, izvērtējot savus ikdienas paradumus tādās jomās kā transports, pārtika, ūdens un elektroenerģijas patēriņš, atkritumu šķirošana, ilgtspējīgas preces un pakalpojumi, kā arī dabai draudzīga gatavošanās svētkiem.

PDF skaidro, ka liela mēroga pasākumi rada ievērojamu slodzi uz apkārtējo vidi, un to laikā pastiprināti tiek radīts siltumnīcefekta gāzu piesārņojums. Tomēr svētku mērogs nav šķērslis, lai apņemtos virzīties klimatneitralitātes un dzīvās dabas saglabāšanas virzienā.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, kā ikdienas paradumu maiņa var palīdzēt mazināt svētku ietekmi uz vidi, PDF šomēnes sāk vides izglītības kampaņu "Kopā turpināties". PDF sagatavojis virkni ieteikumu, kuri atgādina par videi draudzīgām rīcībām, kuras ikviens svētku dalībnieks un apmeklētājs var sākt īstenot jau šodien.

Gatavojoties šim kultūras notikumam, PDF ir sniedzis ieteikumus Dziesmu un deju svētku organizatoriem un partneriem ilgtspējīgākai svētku organizēšanai. Gan svētku organizatori, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, gan svētku mājvietas saimnieki, Rīgas dome, kopīgi būs ieviesuši risinājumus, kas palīdzēs dalībniekiem un apmeklētājiem īstenot videi draudzīgas rīcības svētku laikā.

PDF direktors Jānis Rozītis uzsver, ka cilvēki nevar pastāvēt bez dabas. Lai kultūras tradīcijas varētu turpināties arī nākotnē, cilvēkiem ir jārūpējas par vidi, kurā dzīvo.

Svētku izpilddirektore Daina Markova skaidro, ka ir rasta iespēja maksimāli izmantot mikromobilitātes iespējas, norises vietās būs pieejami tukšo pudeļu depozītu punkti, dzeramā ūdens stacijas un citi risinājumi.

Ieteikumi svētku dalībniekiem un apmeklētājiem ir pieejami PDF un Dziesmu un deju svētku sociālo tīklu kanālos, Dziesmu un deju svētku dalībnieku rokasgrāmatā, kā arī PDF mājaslapā.

No 3.jūlija līdz 9.jūlijam Esplanādē un Mežaparka Lielajā estrādē darbosies PDF telts, kurā apmeklētāji un dalībnieki varēs iesaistīties videi draudzīgās aktivitātēs un aprēķināt sevis radīto ietekmi uz vidi. Svētkiem noslēdzoties, tiks noteikta kopējā svētku radītā ietekme uz vidi, un sniegti ieteikumi turpmākai videi draudzīgu svētku organizēšanai.

PDF aicina līdz svētkiem un to laikā sekot līdzi ieteikumiem sociālajos tīklos, ieviest videi draudzīgas rīcības ikdienā un dalīties ar savu labo piemēru sociālajos tīklos, izmantojot #Kopāturpināties mirkļbirku.

Kampaņas "Kopā turpināties" norisi atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds, Latvijas Nacionālais kultūras centrs.
Ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu PDF realizē projektu "Ietekmes uz vidi mazināšana XXVII Vispārējos latviešu dziesmu un XVII Deju svētkos", kura mērķis ir mazināt svētku ietekmi uz vidi, vēršot dalībnieku un apmeklētāju uzmanību uz aktuālajiem klimata jautājumiem, aicinot izvērtēt ikdienas paradumus un iesaistīties videi draudzīgās aktivitātēs.