Beness Aijo apņēmies "atbrīvot" Latgali un uzcelt tur sociālismu
Aijo ar saviem "cīņu biedriem" draud atgriezties Latvijā un piedalīties "tautas atbrīvošanas kustībā Latgalē".
Sabiedrība
2015. gada 21. marts, 11:00

Beness Aijo apņēmies "atbrīvot" Latgali un uzcelt tur sociālismu

Jauns.lv

Bailēs no tiesas no Latvijas aizbēgušais nacionālboļševiks Beness Aijo izplatījis savu kārtējo uzsaukumu, kurā draud kopā ar saviem "cīņu biedriem" no Latvijas, kas iekļāvušies Austrumukrainas teroristu rindās, atgriezties Latvijā, izveidot Latgales tautas atbrīvošanas kustību un galu galā uzcelt tur sociālismu.

Pašlaik Aijo turpinot uzturēties Ukrainas austrumos, kur piedaloties "militārajās mācībās". Nacionālboļševiks saviem e-pastiem pievienojis vairākas fotogrāfijas, kurās pozē tankā un kopā ar pāris bruņotiem vīriešiem. Aijo apgalvo, ka prokrieviskie kaujinieki pašlaik ievērojot pamieru, lai arī Ukrainas masu mediji ziņo par pretējo.

Pēc tam, kad būšot pabeigta Austrumukrainas "attīrīšana no huntas", Aijo ar saviem "cīņu biedriem" draud atgriezties Latvijā un piedalīties "tautas atbrīvošanas kustībā Latgalē". Lai arī Aijo skatījumā Latgales iedzīvotāji mentāli esot tuvāki Krievijai, viņš pašlaik propagandē Latgales autonomās republikas izveidi Latvijas sastāvā, ieviešot tur par valsts valodu arī krievu valodu, izveidojot savus bruņotos spēkus un miliciju, ievēlot savu Augstāko padomi u.tml.

Galu galā Aijo apņēmies Latgalē izdarīt to, ko neizdevās paveikt komunistu līderim Vladimiram Uļjanovam jeb Ļeņinam - uzcelt sociālismu.

Nacionālboļševiks arī sacerējis garu pamatojumu, kāpēc esot nepieciešama Latgales autonomija. Tajā Aijo latviešiem pārmet krievu un latgaliešu iznīcināšanu un piespiedu asimilāciju, "īstenojot etnocīda un aparteīda politiku". Aijo savus spriedelējumus "pamatojis" ar virkni sagudrojumu un melīgu "faktu", piemēram, tiek apgalvots, ka 80% Latgales iedzīvotāju esot krievi, lai arī pēdējā tautas skaitīšana uzrādīja, ka no Latgales iedzīvotājiem 46% ir latvieši, bet krievi - 39%, ka Rēzeknes iedzīvotāju skaits esot samazinājies līdz 19 000, lai arī pati pilsēta uzrāda 30 000 iedzīvotāju, ka vidējā alga Latgalē esot ap 200 eiro, bet daudzi strādājot arī par 100 eiro, lai arī Centrālās statistikas pārvaldes dati rāda, ka pērnā gada beigās vidējā alga Latgalē bija ap 500 eiro, pat neskaitot ēnu ekonomiku.

Kamēr Aijo karo, pie Latgales autonomijas idejas strādājot viņa idejiskie sabiedrotie Vladimirs Lindermans, Ilarions Girss, Jevgenijs Osipovs un Staņislavs Bukains. Pret lielāko daļu no minētajiem Latvijas drošības iestādes ir sākušas izmeklēšanas.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pieņēma lēmumu par Aijo meklēšanas izsludināšanu krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu. Aijo bija jāstājas tiesas priekšā, taču viņš ir aizbēdzis no Latvijas un paziņojis, ka patlaban atrodas pašpasludinātās "Luhanskas tautas republikas" armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās, tādēļ nevar ierasties uz tiesu Latvijā.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA