FOTO: no Rīgas ceļā dodas konvojs ar palīdzību Kahovkas HES katastrofā cietušajiem
2023. gada 13. jūnijā uz Ukrainu dodas palīdzības konvojs no Rīgas. FOTO: Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācijas "Viche".
Sabiedrība
2023. gada 13. jūnijs, 16:45

FOTO: no Rīgas ceļā dodas konvojs ar palīdzību Kahovkas HES katastrofā cietušajiem

Jauns.lv

Otrdien, 13. jūnijā, no Rīgas uz Ukrainu devās Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācijas "Viche" organizēts humānais konvojs. Tajā iekļauta palīdzība Kahovkas HES katastrofā cietušajiem.

Konvoja sagatavošana parasti ilgst vairākas nedēļas – nepieciešams atlasīt vispiemērotāko konkrētām vienībām, izdarīt pasūtījumus, sagaidīt piegādi u.tml. Tomēr, pateicoties daudzu partneru atsaucībai, ļoti ātri, burtiski dažu dienu laikā, izdevās savākt palīdzības kravu krievu armijas saspridzinātās Kahovkas hidroelektrostacijas traģēdijas upuriem.

“Krava bija jau gandrīz pilnībā nokomplektēta, kad 6. jūnijā krievi veica šausminošo teroraktu, un tā sekas būs katastrofālas. Sapratām, ka ir nepieciešams palīdzēt. Ļoti ātri izdevās aizpildīt vēl vienu mikroautobusu ar visu nepieciešamo.

Paldies visiem, kas ziedo, lai palīdzētu Ukrainai. Pašlaik "Viche" ne tikai pašu spēkiem, ar sponsoru palīdzību, palīdz karavīriem un civilajiem iedzīvotājiem, bet arī apvieno citus, kas aktīvi palīdz Ukrainai. Paldies mūsu lieliskajiem partneriem par sadarbību, uzticību un nenogurdināmību,” teica Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācijas "Viche" valdes priekšsēdētāja Oksana Sičko. Viņa pateicās arī uzņēmumiem, kas ne tikvien palīdzēja ātri sagatavot kravu, bet arī nepastarpināti piedalījās to izveidē.

“Kad mēs sākām meklēt laivu, lai to iegādātos, uzņēmums “Laivu depo”, uzzinājis, ka viss nopirktais tiks nosūtīts kā palīdzība katastrofā cietušajiem, iedeva milzīgas atlaides un klāt uzdāvināja vēl vienu laivu. Tas ir kaut kas neaptverams! Vēl vienu laivu ziedoja veikalu tīkla “Kesko Senukai Latvia” darbinieki. No visas sirds saku paldies fantastiskajai Latvijas tautai,” aizkustināta bija Sičko. Kopumā uz Ukrainu tiks nosūtītas trīs plastikāta laivas un viena gumijas. Visas laivas ir ar plakanu dibenu, ar tām var droši pārvietoties arī pa sekliem ūdeņiem, neriskējot tās sabojāt.

Labdarības fonds Ziedot.lv uzsāka līdzekļu vākšanu palīdzībai katastrofā cietušajiem. Par šiem līdzekļiem jau ir iepirkti sūkņi ūdens atsūknēšanai, ģeneratori, teltis, power-bank akumulatori, lukturi – pieres un rokas, respiratori, aizsargcimdi, gumijas zābaki, brienambikses, motorzāģi un instrumenti, pārnēsājamās gāzes plītiņas un baloni priekš tām, lāpstas un cirvji,  akumulatori nopludināto braucamrīku iedarbināšanai. un citas mantas. Tāpat arī 200 kilogrami dzīvnieku barības – suņu un kaķu, pieaugušu un mazuļu. “Kesko Senukai Latvia” kolektīvs vēl bez laivas tāpat arī sakomplektēja dzīvnieku barību, gumijas zābakus, filtrus un glābšanas vestes. “Kesko Senukai Latvia” uzņēmums sagādāja 100 gultas veļas komplektus.

Pianists Andrejs Osokins šajā briesmīgajā katastrofā cietušajiem nodeva 1000 maltīšu porcijas ar uzsildīšanas elementu. Jelgavā dzīvojošie ukraiņu bēgļi savāca 1000 eiro bērnu autiņbiksītēm.

Konvoju bija ieradušies pavadīt ukraiņu diasporas pārstāvji, rīdzinieki un Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols.

“Tas, kas notika Kahovkas HES – tas ir terorakts un ekocīds. Šādas darbības – uzbrukums kaimiņiem, bērnu slepkavības, mūsu pilsētu pilnīga sagraušana, tīša HES katastrofa, kas nes neatgriezeniskas postošas sekas – tas ir absolūtais ļaunums. Krievija ir un paliek barbariska un netīra. Visas Ukrainas vārdā vēlos pateikties fantastiskajiem Latvijas cilvēkiem un uzņēmumiem par to, ka jūs kopā ar mums cīnāties ar šo ļaunumu, jūs nenoguruši stāvat mums līdzās. Ukrainas uzvara pār krievu barbariem būs mūsu kopīgā uzvara,” sacīja Kucevols.

Palīdzība tiek sūtīta arī tiem, kas šobrīd atrodas tieši frontē un cīnās  ar krievu okupantiem.

"Viche" sadarbojas ar desmitiem Ukrainas bruņoto spēku vienībām, Nacionālo gvardi, sabiedriskām organizācijām. Palīdzības lūgumu skaits nesamazinās, tās saņēmēju kļūst tikai vairāk. Šajā konvojā būs palīdzība jauniem partneriem – trim atmīnēšanas grupām. Tie ir ukraiņu speciālisti, kas atbrīvo teritorijas no krievu mīnām – attīra ceļu Ukraiņu bruņotajiem spēkiem, lai tie var doties uzbrukumā. Sapieru grupas, pateicoties iniciatīvai "Stopify", saņems divus drošus un jaudīgus apvidus auto "Volkswagen Amarok", kas piepildīti ar dažādu aprīkojumu – sākot ar izolācijas lentām un lāpstām un beidzot ar metāla detektoriem. Tāpat, pateicoties šīs labdarības platformas abonentiem, ukraiņu aizstāvji saņems astoņus dronus, planšetes, televizoru, GPS mērītājus, binokļus, uzlādes stacijas "EcoFlow" un laivas motoru ar 75 zirgspēku jaudu. Ar kompānijas "Latvijas Finieris" finansiālu atbalstu "Viche" iegādājās un nosūta divus pikapus – "Nissan Navara" un "Volkswagen Amarok".

“Saņemot pieprasījumu mašīnai, mēs meklējam labas un drošas, nevis lai tikai kaut ko aizsūtītu. Mēs vēlamies, lai kareivji brauktu ātri, lai viņi būtu pārliecināti par auto tehnisko stāvokli. Slikta mašīna var apdraudēt dzīvību.

Tā var salūzt visnepiemērotākajā brīdī un kādam tas var maksāt dzīvību. Mēs darām visu, kas no mums atkarīgs, lai šo risku padarītu cik vien iespējams nelielu,” stāstīja Oksana Sičko. Tāpat arī ar šā sponsora palīdzību komandcentrs saņems vairākus klēpjdatorus un printerus. Kravā ir arī vairāk nekā 100 vasaras formu komplektu (apavi, flīsa jaka, bikses, zem bruņuvestes velkams krekls, divi T-krekli un zeķes), taktiskie cimdi, mugursomas, nestuves ievainoto evakuācijai, snaiperu tēmekļi, nakts redzamības ierīces.

Biedrība "TEV" konvojam pievienoja paleti ar mitrajām salvetēm, kas ļoti pieprasītas kareivju vidū. Pateicoties pianistam Andrejam Osokinam, kareivji saņems 100 kastes ar maltīšu komplektiem. Latvijas mednieku savienība nosūtīja 1200 brieža gaļas konservu bundžas. Kompānija "West Kredit" parūpējās par enerģiju – uz fronti dosies astoņi dažādu jaudu benzīna ģeneratori. Latvietis Matīss Tučs savā dzimšanas dienā lūdza draugiem dāvanas vietā savākt palīdzību Ukrainai – rezultātā viņam tika pārskaitīti 1200 eiro un par šo summu tika iegādāti 237 latviešu ražojuma maltīšu komplekti.

Šis konvojs ir sagatavots 47. brigādei, ārkārtas situāciju dienestam, inženieru – sapieru bataljonam, 36. jūras kājnieku brigādei, 21. brigādei, policijas vienībai "LJUTJ" («Лють»), 110. un 10. brigādei, Ukrainas Aizsardzības ministrijas izlūku bataljonam “Kraken” un citiem)