foto: Paula Čurkste/LETA
Čekušins turpina iebilst pret ukraiņa mākslas darba izstādīšanu Rīgā - Nacionālā bibliotēka paziņo, ka netaisās iejaukties izstādē
Rīgas domnieka Čekušina izveiotais ieraksts tika pārpublicēts arī daudzos Kremļa propagandas resursos iekš “Telegram”.
Sabiedrība
2023. gada 13. jūnijs, 11:22

Čekušins turpina iebilst pret ukraiņa mākslas darba izstādīšanu Rīgā - Nacionālā bibliotēka paziņo, ka netaisās iejaukties izstādē

Jauns.lv

Vakar plašu ievērību izpelnījās Rīgas domes (RD) deputāta Konstantīna Čekušina (S) pārmetumi Latvijas Nacionālajai bibliotēkai (LNB) par to, ka tās telpās it kā atrodas “nacionālistu provokācija”.

“Šāds plakāts parādījās LNB. Nav noslēpums, ka daudzus Latvijas pilsoņus un nepilsoņus vietējie nacionālisti dēvē par "krievu okupantiem". Nesaistīti ar karu Ukrainā. Tā ir, tā teikt, mūsu vietējā realitāte,” portālā “Facebook” raksta Čekušins.

Uz plakāta rakstīts: "Krievu okupants - labākais mēslojums".

Kā zināms, Ukrainā šādi pieņemts runāt par iznīcinātajiem krievu iebrucējiem, kuru mirstīgās atliekas agresorvalsts bruņotie spēki nesteidzas atgūt no kaujas lauka.

Mākslai jābūt brīvai

Čekušins minēto vēstījumu nodēvējis par “kriminālu aicinājumu Rīgas kontekstā”.

“Nezinu, kādi bezsmadzeņu provokatori ir izlikuši šo plakātu, bet šodien vērsīšos policijā. Plakāts ir jānoņem, un vēlams uzreiz jāiemet miskastē. Mūsu sabiedrība tiek virzīta uz vardarbību. Paiet garām un pievērt acis uz to ir nepieņemami!” pauda Rīgas domnieks.

Jauns.lv jau vakar sazinājās ar LNB un noskaidroja, ka konkrētais plakāts ir daļa no Ukrainas mākslinieku grupas “TIGOIS project” izstādes "Mēs uzvarēsim! Переможемо!".

Šodien LNB atklātā vēstulē pavēstīja, ka plakāts ir daļa no izstādes, un, ka bibliotēka negrasās tajā iejaukties.

“[...] plakāts ir viens no mākslas darbiem, kas pauž ukraiņu tēlnieku attieksmi pret Ukrainā notiekošo karu un vardarbīgo okupāciju. Latvijas Mākslinieku savienības vadītājs Igors Dobičins LNB informēja: “Ukrainas mākslinieku grupas “TIGOIS project” laikmetīgās tēlniecības un gleznu izstādē "Mēs uzvarēsim! Переможемо!" ekspozīcijā LNB telpās ir iekļauts Ukrainas mākslinieka Anrija Krimsalo darbs “Pусский оккупант. Лучшее удобрение” (60x60cm, saplāksnis, lāzergriezums, 2022). Darbs ir Ukrainas mākslinieka reakcija uz šī brīža Krievijas agresiju Ukrainā mākslas metaforas valodā,” teikts LNB vēstulē.

“LNB izstādes saturā neiejauksies un minētais mākslas darbs paliks izstādē. Mākslai pieder vēstījuma un formas brīvība,” uz Čekušina sacelto brēku reaģēja LNB.

Izstāde bibliotēkas telpās būs apskatāma līdz 2023. gada 22. jūnijam. Izstādē Rīgā apskatāma 60 darbu kolekcija – tēlniecības darbi metālā un gleznas.

Čekušins turpina iebilst

Rīgas domnieka Čekušina izveiotais ieraksts tika pārpublicēts arī daudzos Kremļa propagandas resursos iekš “Telegram”.

Noskaidrojoties, ka brēka sacelta par mākslas darbu, saskaņietis gan nav piekāpies, bet gan “Facebook” pierakstījis garākas pārdomas par to, ka šajā situācijā “būtisks esot konteksts”.

Viens esot tas, ka mākslas darbu radījis ukrainis, reaģējot uz Ukrainā notiekošo, bet kas cits – ka tas izstādīts Rīgā.

“Otrs konteksts ir vieta, kur notiek izstāde. Tā ir Rīga, Latvija. Un šeit man jau ir pretenzijas,” raksta Čekušins, norādot, ka darbs ar šādu vēstījumu dažam labam var šķist kā agresīva izpausme “dažu vietējo pilsoņu un nepilsoņu” virzienā, kā iepriekšējākā ierakstā minēja Čekušins.