foto: ddp / Vida Press
Diskokaujas Valkā: atceļ Disko nakti; diskotēkas vietā uzvar strūklakas
Valcēniešus pamatīgi sašūmējis jaunās novada vietvaras lēmums pilsētas svētkos atteikties no Disko nakts rīkošanas.
Novadu ziņas
2023. gada 7. jūnijs, 05:21

Diskokaujas Valkā: atceļ Disko nakti; diskotēkas vietā uzvar strūklakas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē Valkā/Valgā paredzēti abu dvīņu pilsētu svētki, kuru ietvaros sestdienas vakarā bija ieplānota arī Disko nakts, kura nu atcelta. Par to savu sašutumu pauda pagājušajā mēnesī no amata gāztais ilggadējais novada mērs Vents Armands Krauklis, kurš klāstīja, ka nauda šim pasākumam budžetā bija ieplānota, bet jaunā vietvara “neskatās uz lietām kopsakarībās”. Savukārt jaunā novada dome paziņoja, ka ieplānotā Disko nakts “nebija piepildīta ne ar saturu, ne arī ieplānota budžetā”.

Vents Armands Krauklis, kurš pats arī ir muzikants un 1986. gadā dibināja populāro šlāgergrupu “Bumerangs” savā “Facebook” profilā ierakstījis, ka Valkas/Valgas Disko nakts ir atcelta:

Izvēlas neproduktīvāko ceļu

“Šī gada Valkas/Valgas pilsētas svētku programma ļoti laicīgi tika izdiskutēta ar igauņu kolēģiem un nozīmīgākie kopīgie pasākumi nāca kā mans ierosinājums ar norisēm Latvijas pusē, katrā meklējot vienojošu elementu.

Piektdienas vakarā - kopīgais svētku gājiens, kas noslēgtos pie Ramsi dzirnavām ar pikniku (cienastu) un Robežbigbenda koncertu. Tad visi kopā ar abu pušu iedzīvotājiem un viesiem svinīgi atklātu Valkas/Valgas centra 2. kārtu (protams, pasakot paldies visiem projekta realizētājiem) un tad bez maksas baudītu krāšņu strūklaku šovu.

Sestdien - svētki bērniem (bezmaksas atrakcijas), tirgus, deju uzvedums estrādē (deju, jo nav jāsaprot valoda) un tad Valkas/Valgas jaunajā centrā - VALKAS/VALGAS DISKO NAKTS. Lai līdzīgi, kā Jaunajā gadā kopīgi ballētos, sajustu svētku noskaņu tie abu pušu iedzīvotāji un viesi, kuriem ar sēdēšanu koncertos vien nepietiek, bet gribas izkustēties lielā cilvēku kopumā. Arī šis būtu bijis bezmaksas pasākums ar krāšņām gaismām, dažādām gaumēm piemeklētu mūziku, bufetēm. Nauda budžetā tam bija, atlikuši vien daži organizatoriski jautājumi.

Biju ļoti pārsteigts, ka DISKO NAKTS no svētku programmas ir pazudusi.
Nezinu iemeslu, motivāciju, bet skaidrs, ka viens būtisks svētku elements ir pazudis.

Manuprāt, tā ir kļūda un apliecinājums tam, ka jaunā koalīcija neskatās uz lietām kopsakarībās un izvēlas vienkāršāko, bet neproduktīvāko ceļu – nedarīt”.

“Neballējam un guļam!”

Interneta lietotāji par Disko nakts “kancelēšanu” publicējuši skarbus komentārus:

Jolanta: “Kad vietā nāk cits vadītājs, daudz kas ir citādāk. Jaunajam ir cits redzējums, citas vērtības, cits domu gājiens, cits izpildījums. Atliek tikai ar to samierināties un nesāpināt sevi. Ar laiku būs vieglāk. Arī atlaist ir jāmācās. Tas nav viegli. Pēc pieredzes”.

2023. gada sagaidīšana Valka/Valgā:

Mārtiņš Ketners: “Baidās, ka cilvēki būs priecīgi”.

Sandra Gaile: “Ballējam-neguļam! Tagad neballējam-guļam! Miers mājās! Vai Disko ir tik dārgs pasākums, lai atceltu?”

Egita Stahovska: “Kāds tur brīnums. Tagad Valkā būs klusums, jo tagadējais Valkas priekšgals parasti pasākumus neapmeklē. Attiecīgi naudu bīdīs citās vietās”.

Sigita Vītiņa: “Pilsēta būs kā izmirusi. Un tauta arī... Tas ir briesmīgi. Viss noies pa burbuli...”
 
Baiba Goba: “Ļoti žēl. Gaisotne Jaungadā bija vienreizēja un to tiešām varēja atkārtot, tas pilsētai un cilvēkiem nāktu tikai par labu”.

Diskotēkas vietā strūklakas

Uz to Valkas novada dome atbild: “Pēdējo dienu laikā sociālajos tīklos pārmetošā veidā tiek izplatīta informācija, ka atcelta Valkas – Valgas pilsētas svētku ietvaros plānotā disko nakts, ka minētais pasākums ir bijis nozīmīgs svētku elements un būtu “kaut kas īpašs”.

Diemžēl tiek noklusēta informācija, ka atceltā disko nakts bija nevis rūpīgi izplānots pasākums, bet gan ideja, kas nebija piepildīta ne ar saturu, ne arī ieplānota budžetā.
Neilgi pirms pilsētas svētku norises, strūklaku šova organizatori informēja pašvaldību, ka Pedelē (upe, kas tek cauri Valkai) nepieciešams papildus tehniskais risinājums, lai spētu nodrošināt pilnvērtīgu un kvalitatīvu šovu, sadārdzinot strūklaku šova kopējas izmaksas par aptuveni 2000 eiro.

Apspriežot faktisko situāciju un precizējot pilsētas svētku programmas gala versiju kopā ar Valgas pašvaldības pārstāvjiem, abu pušu kopīgais viedoklis bija, ka strūklaku šovs ir gaidītākais notikums svētkos, tāpēc jādara viss iespējamais, lai tas būtu kvalitatīvs. Ņemot vērā minēto, kopīgi ar abu pašvaldību speciālistiem tika nolemts ideju par disko nakti nerealizēt.

Sākot ar nākamo gadu vēlamies būtiski mainīt Valkas – Valgas svētku konceptu, padarot svētkus kompaktākus, daudz aizraujošākus un piesātinātākus ar priekšnesumiem un izklaidēm. Vēlamies panākt, lai pilsētas svētki būtu aizraujoši arī viesiem no citām Latvijas un Igaunijas vietām, lai arī sadraudzības pašvaldībām šis būtu gaidīts notikums gadu no gada”.

foto: Paula Čurkste/LETA
Nu jau bijušais Valkas mērs Vents Armands Krauklis uzskata, ka jaunā domē sagandējusi robežpilsētas Valkas/Valgas svētku, atsakoties no Disko nakts rīkošanas.

Pats Vents Armands Krauklis uz to atbild: “Vienmēr var atrast 10 iemeslus kāpēc nedarīt, bet šī argumentācija neiztur kritiku. Ja būtu vēlme - DISKO NAKTI varētu paspēt noorganizēt pat tagad - labas gaismas, laba skaņa, abu pušu dīdžeji, mūzika - plašs spektrs - latviešu, igauņu, ārzemju. Gluži kā Jaungada naktī. Tas neprasa lielu naudu un nauda budžetā bija (pietiktu gan strūklaku šovam, gan DISKO NAKTIJ). Jā, un tas ir veids kā sajust svētkus”.