Kultūra
2015. gada 23. marts, 23:50

Nosauks LALIGABA mūža balvas ieguvēju un pretendentus 5 nominācijās

Jauns.lv

Ekspertu komisija 26.martā preses konferencē nosauks Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) šā gada mūža balvas ieguvēju Latvijas rakstniecībā, kā arī paziņos balvas pretendentus piecās nominācijās, pavēstīja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Kauliņa.

2014.gadā izdotos literāri augstvērtīgākos darbus Latvijas rakstniecībā noteiks piecās nominācijās - labākais dzejas krājums, labākais prozas darbs, labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem, labākais ārvalstu literatūras tulkojums latviešu valodā, spilgtākā debija.

Šogad ekspertu komisija piešķīrusi arī speciālbalvu par nozīmīgiem sasniegumiem Latvijas literatūrzinātnē, arī tās ieguvēju paziņos preses konferencē.

Preses konference notiks plkst.13 grāmatu un kultūrpreču mājā" Nice Place Mansards" Rīgā, Kr. Barona ielā 21a.

Balvas ieguvējs katrā nominācijā tiks izvēlēts LALIGABA ekspertu komisijas aizklātā balsojumā aprīlī. Balvu ieguvēji saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABA lampu, kuras idejas autors ir dizaina studija "MĀJO". Balvas veidola koncepcijas pamatā ir grāmata kā gaismas simbols, tādējādi atklājot literāri augstvērtīgu darbu spēju izgaismot domāšanu, emocijas un sapratni. Balva kā augstākā atzinība par ieguldījumu Latvijas literatūrā reizē kalpo arī kā funkcionāls interjera priekšmets Latvijas literātu mājvietās, gadu gaitā iedzīvinot simbolisku Latvijas literatūras gaismas lauku.

Lai dotu iespēju plašākai publikai iepazīt LALIGABA balvai nominētos autorus un viņu darbus, 11.aprīlī koka ēku renovācijas centrā "Koka Rīga" notiks LALIGABA dzejas lasījumi, savukārt 18.aprīlī Rīgas dizaina un mākslas vidusskolas darbnīcās notiks LALIGABA prozas lasījumi. Visi pasākumi būs bez maksas.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijā 2014.gada literāro veikumu izvērtēja literatūrkritiķis un rakstnieks Guntis Berelis, dzejnieks Aivars Eipurs, dzejnieks un tulkotājs, žurnāla "Latvju Teksti" redaktors Guntars Godiņš, publicists, portāla "satori.lv" redaktors Ilmārs Šlāpins, dzejniece, literatūrzinātniece un literatūras skolotāja Iveta Ratinīka, rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, grāmatu dizainere Rūta Briede, dzejnieks Artis Ostups, literatūrzinātniece un literatūras skolotāja Lita Silova.

LALIGABA ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Literatūras centrs.

Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas ceremonija notiks 24.aprīlī plkst.18 Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā. Pasākums tiešraidē tiks translēts sabiedrisko mediju portālā www.lsm.lv un Latvijas Radio 1.

BNS